Parchetul European și DNA anchetează achiziția celor 100 de tramvaie de la Astra Arad de către Primăria București

falca nicuso dan valer blidar 1
Distribuie:

Parchetul European și DNA anchetează achiziția celor 100 de tramvaie de la Astra Arad de către Primăria București. Licitația a fost atribuită în mandatul Gabrielei Firea, iar contractul a fost semnat de Nicușor Dan. Anchetele sunt in rem la acest moment, adică vizează fapte, nu persoane.


DNA investighează presupuse fapte de corupție și abuz în serviciu săvârșite la nivelul comisiei de licitație de la STB, iar EPPO anchetează faptul că Astra Arad ar fi depus o scrisoare de garanție pentru accesarea fondurilor europene care s-ar fi dovedit a fi falsă, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Pe cale de consecință, fondurile europene ar fi fost pierdute, iar achiziția se derulează acum din fonduri naționale, au explicat aceleași surse.

Dosarul împărțit între DNA și EPPO ar fi plecat de la o plângere a sindicatului din STB. În ce privește scrisoarea de garanție falsă, acest lucru ar fi fost semnalat de BNR.

Contractul pentru cele 100 de tramvaie noi cu o lungime de 36 de metri a fost semnat în mai 2021 pentru aproape 850 de milioane lei, fonduri europene nerambursabile prin programul Ministerului Dezvoltării.

Tramvaiele pe care Primăria Capitalei le-a cumpărat de la uzina Astra Arad au venit cu motoare Siemens de doar 100 kW în loc de motoare cu putere de 120 kW conform specificațiilor tehnice asumate de constructor, potrivit Economedia.


Conform  newsweek.ro, ar exista o grupare care a susținut tacit achiziția de tramvaie de către Primăria Municipiului București. Este menționat și numele europarlamentarului Gheorghe Falcă. 

„Din aceasta face parte Valer Blidar patronul companiei Astra Vagoane Arad, deputatatul PNL, Cristina Trăilă, avocatul companiei chineze CRRC- Qingdao Sifang Co. Ltd, soția avocatului Doru Trăilă din dosarul Coldea-Dumbravă și Gheorghe Falcă, eurodeputat PNL.” – scrie newsweek.ro.

Cert este că europarlamentarul Gheorghe Falcă nu poate nega apropierea de omul de afaceri Valer Blidar.

Nu poate nega nici măcar susținerea acestuia în ceea ce privește achiziția de tramvaie acum anchetată. Gheorghe Falcă a făcut o serie de postări pe pagina sa de Facebook prin care-și exprima „încântarea” cu privire la această reușită, inclusiv a participat la întâlnirea cu Nicușor Dan atunci când acesta a fost la Arad.Surse: G4Media.ro, newsweek.ro


 

Categorie: Știri
Etichete: achiziție tramvaie, Astra Arad, dna, EPPO, Gheorghe Falca, Nicusor Dan, Primăria București, valer blidar
Distribuie:
Articolul anterior
Nivelul scăzut de zăpadă pe Himalaya amenință securitatea apei, potrivit unui studiu
Articolul următor
„Mica sirenă“ – filmul, în Grădina de vară de la Cinematograful din Grădiște

5 comentarii. Leave new

 • avatar of virgil florea
  virgil florea
  19 iunie 2024 10:43

  Acuma, indiferent de felul în care ne raportăm la individ, dacă a avut calitatea de a susține o astfel de licitație ar merita un bonus din partea celor, care, ca și mine, nu-l avem la rânză. Pe de altă parte în lemea largă asemenea situații se întâlnesc mereu, numai că oamenii își văd de treabă și nu fac valuri. Tipul acesta de corupție nu pare a fi atât de nociv comparativ cu cel din care hoții, nefăcând nimic, doar printr-o înțelegere ocultă, își primesc „aprecierile” exclusiv.

  Răspunde
 • Dacă nu se ajunge la Falcă și la mafia din jurul lui este egal cu zero, praf în ochii prostimii. Acest individ este originea raului în Arad, toate afacerile urat mirositoare au binecuvântarea lui.

  Răspunde
 • avatar of ion dolcuțescu
  Ion Dolcuțescu
  19 iunie 2024 21:25

  Deci ìi problemà ca nu s-au luat tramvaie second hand din Austria, cum s-a tot fàcut până acum?
  Și dacă au influențat licitația să cumpărăm din țară, merită tot respectul.
  Se anchetează faptul ca nu s-a cumpărat din Uniune.

  Răspunde
 • avatar of liviu alexe
  Liviu Alexe
  20 iunie 2024 10:48

  Băsescu e răul suprem, Falcă și Coldea n-ar fi existat fără Băsescu. Să nu uităm și contribuția lu’ Seculici în promovarea răului din Arad.

  Răspunde
 • ed ca a fost inscris in caietul de licitatie Motor de 120 kw canfei audemonstrat in probe ca este f. Bun motorul de 100 kw.mai economocos

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie