Preotul Prof. Universitar Dr. IOAN OCTAVIAN RUDEANU a încetat din viață

preot ioan rudeanu 1
Distribuie:

Luni, 21 August 2023 Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad și Biserica Ortodoxă Română au pierdut un preot și un Teolog de excepție: Preotul Prof.Universitar Dr. IOAN OCTAVIAN RUDEANU a trecut la cele veșnice la vârsta de 75 de ani.

În anul 2022, în sala Palatului Cultural din Arad,  i s-a acordat Medalia și  Diploma Bicentenar pentru contribuția sa  la ridicarea prestigiului Teologiei academice arădene începând cu anul 1991, până în prezent.

Părintele Rudeanu a ridicat o troiţă în Piaţa Lumii din Beijing, a editat manuale de religie pentru elevii români din Ungaria şi le-a vorbit new-yorkezilor despre religia dacilor.


Profil

Născut – 3 octombrie 1948, la Cinciş
Educaţie – Doctor în teologie, la Academia Teologiei Reformate din Budapesta şi Debrecen
Experienţă – Paroh la Biserica „Sfinţii Împăraţi” din Hunedoara

Profesor de teologie, scriitor, om de cultură şi preot ortodox, Ioan Rudeanu a fost o adevărată enciclopedie. A cutreierat întreaga lume, ducând peste tot unde a ajuns o parte din spiritul şi valorile tradiţionale ale românilor.

În anul 1999, de Crăciun, se afla în Beijing. A transformat pentru câteva ore sediul Ambasadei României în China, într-un loc de pelerinaj pentru aproape 300 de oameni care au participat la slujba Liturghiei ţinută de el. Şi nu s-a rezumat doar la atât. Doi ani mai târziu, în 2001, Acociaţia prieteniei româno-chineze, al cărui membru este, a ridicat în Parcul lumii din centrul capitalei chineze o troiţă.

„Acolo, americanii au reprezentarea Statuii Libertăţii, francezii au Turnul Eiffel şi Catedrala Notre-Dame, iar olandezii au morile de vânt. Noi am adus ceva specific pentru spiritualitatea românească”, a spus părintele Rudeanu într0un interviu la acea vreme. Acesta a publicat mai multe volume pe teme religioase şi istorice, atât în România, cât şi în diaspora.


Manuale de religie pentru copiii din Ungaria

În 1989 a editat, sub titlul „Istorioare biblice”, primul manual de religie pentru şcolile româneşti din Ungaria. „Tot din 1989 am început să adun materiale (cărţi vechi, ceasloave, prapuri, icoane, tipărituri şi altele) pentru ceea ce avea să fie primul muzeu religios românesc din Ungaria. El se află la Episcopia din Gyula”, a povestit preotul.

Preotul a ajuns chiar şi la New-York, unde le-a vorbit americanilor şi românilor despre religia dacilor.  A adus teatrul din Valea Jiului în ţările nordice, iar spectacolele susţinute de artiştii hunedoreni i-au încântat pe conaţionalii lor din Scandinavia. În România, după ce l-a însoţit pe fostul ambasador al Statelor Unite, Michael Guest în vizită la Biserica din Densuş, diplomatul american a fost atât de impresionat de monumentul istoric, încât a donat 25.000 de dolari pentru restaurarea edificiului.


Ioan Rudeanu a fost învestit Cavaler al Sfântului Mormânt în Elveţia

A fost şef al Direcţiei pentru Cultură Hunedoara în perioada 2001-2005 și paroh la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi profesor de istoria religiilor la Universitatea din Arad, primind o mulţime de distincţii.

Puţini români se pot mândri că fac parte din Ordinul Cavalerilor Sfântului Mormânt. Ioan Rudeanu a fost învestit drept cavaler al acestui ordin la Saint Gall, în Elveţia.


A fost cuscrul lui Vasile Blaga din 21 iunie 2008, când fiul acestuia, Ionuţ, şi fata ministrului de Interne la acea vreme, Agathe, s-au căsătorit.


Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei!

preot ioan rudeanu


 

 

Categorie: In memoriam
Etichete: in memoriam, Prof.Universitar Dr. IOAN OCTAVIAN RUDEANU
Distribuie:
Articolul anterior
Meseria, „brățară de cătușe” pentru doi tineri de 22 de ani prinși la furat. Unul a fost reținut pentru 24 de ore
Articolul următor
Fermierii din sectorul vegetal vor primi încă 2 lei/litrul de motorină conform unui nou Act normativ aflat în lucru la Guvern

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie