Rezumat CLM: Tablete pentru elevi, la vară; o să fie Dedeman în Micălaca; USR insistă să „avem vice” dar PNL are altă treabă

clm 16.11 3
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ – Primăria Arad]

O nouă ședință extraordinară a Consiliului Local Municipal

Consilierii locali au fost convocați, luni 16 noiembrie 2020 în ședință extraordinară cu zece puncte pe ordinea de zi. De departe cel mai important a fost cel privind proiectul „Învățământ on-line performant în Arad”, ai căror indicatori tehnico-economici s-au schimbat în contextul modificărilor apărute recent în Ghidul solicitantului. Astfel în realizarea bugetului proiectului a trebuit să se țină cont de faptul că finanțarea achiziției
tabletelor pentru uz școlar se acordă în limita unei valori nerambursabile de 250 euro/tabletă fără TVA, față de 238 euro cât fusese inițial.

În consecință valoarea totală a proiectului „Învățământ on-line performant în Arad” este de 35.582.149 lei din care contribuția municipalității va fi de 711.642 lei.

Numărul beneficiarilor acestui proiect a rămas neschimbat, respectiv 18.166 elevi din 798 clase și 1.147 profesori.

„ O ședință extraordinară generată în primul rând de necesitatea de a depăși partea birocratică în ceea ce privește achiziția de tablete, deși nu este vorba numai de tablete ci și de mai multe echipamente IT, necesare desfășurării cursurilor școlare în sistem online.

Fiind vorba despre o procedură impusă de Uniunea Europeană, pașii sunt mai lenți decât ne-am dori, dacă ne gândim că numai Ghidul solicitantului fără de care nu poți să pregătești materialul a apărut în luna noiembrie, iar ultimul act normativ, numai în cursul săptămânii trecute. Săptămâna aceasta sperăm să putem da drumul licitației și să putem achiziționa cât mai repede aceste echipamente absolut necesare atât elevilor cât și profesorilor”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Tot în cadrul ședinței CLM de azi a fost aprobat și Planul Urbanistic Zonal pentru dezvoltarea unei zone comerciale la intrarea în municipiu dinspre Vladimirescu.

Și tot azi, Consiliul Local al Municipiului Arad a devenit complet cu 23 membri validați, după ce consilierul UDMR Alexandru Meszar a depus jurământul.

***

[COMUNICAT DE PRESĂ – USR]

Administrația nu a dorit să aleagă viceprimarii, în schimb a pus la vor un PUZ cu probleme

Astăzi a avut loc o nouă ședință extraordinară a CLM Arad. Temele care au generat dezbatere au fost alegerea viceprimarilor și proiectele pentru achiziția tabletelor, respectiv aprobarea PUZ pentru noul magazin Dedeman.

Prin depunerea jurământului de către domnul Alexandru Meszar, municipiul Arad are acum un consiliu local complet constituit și poate alege cei doi viceprimari. Am solicitat așadar completarea ordinii de zi a ședinței cu două puncte noi, pentru alegerea primului și a celui de-al doilea viceprimar.

Răspunsul primit a fost că aceste puncte nu pot fi adăugate, neavând rapoarte ale comisiilor de specialitate ale CLM. Ne întrebăm ce raport trebuie să dea comisia pentru buget sau cea pentru urbanism, referitor la desemnarea viceprimarilor? Aceste comisii nu au dat raport nici la depunerea jurământului de către consilierul Meszar, punct aflat pe ordinea de zi a ședinței.

Legat de proiectul de achiziție a echipamentelor IT pentru școlile și elevii arădeni, problema sa este că se va implementa după încheierea actualului an școlar. Am reușit să obținem promisiunea autorităților că vor colabora cu inspectoratul școlar, că vor estima acele situații unde este necesară o achiziție urgentă a tabletelor (elevi în ani terminali, din familii cu venituri reduse, cu mai mulți frați) din bugetul local.

Cel mai dezbătut a fost punctul privitor la PUZ-ul pentru magazinul Dedeman. Realizarea proiectului necesită transferul de proprietate a unor terenuri ale municipiului (drumuri) către investitor, fapt care nu s-a realizat, lipsind o hotărâre de CL în acest sens. La cererea consilierilor USR PLUS, pentru a evita un nou caz de tip strada Diogene, s-a introdus un amendament prin care se condiționează intrarea în vigoare a PUZ-ului de adoptarea unei astfel de hotărâri.

Mai mult, așa cum este întocmit, PUZ-ul ar putea să devină nul: nu sunt clar prezentate cele 4 etape de consultare și nici nu indică explicit cum sunt împărțite cheltuielile legate de clarificarea situației terenurilor și a proprietăților între administrația publică și dezvoltator (aici ne referim la planul de acțiune cerut de ordinul 233 din 2016).

Categorie: Știri
Etichete: Calin Bibart, CLM Arad, primaria arad, PUZ Dedeman, TABLETE PENTRU ELEVI, USR
Distribuie:
Articolul anterior
„Panfora Oil & Gas nu caută gaze de șist”, dar „va efectua măsurători 3D exclusiv pe drumurile publice”
Articolul următor
Şase medalii pe tatami, la finala naţională a categoriei U16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

whatsapp image 2024 04 15 at 10.36.39 1

Weekend cu acțiuni ale polițiștilor, în județul Arad

La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii arădeni au desfășurat mai multe acțiuni preventive, pentru impunerea respectării legislației rutiere și descurajarea fenomenului infracțional. Au fost sancționate contravențional 115 persoane, 5 permise de…
contrabanda tigari

[ACTUALIZARE 4] Soluție DEFINITIVĂ pronunțată de Curtea de Apel Timișoara în cazul „celor 21 de contrabandiști de țigări” cu care DIICOT Arad „aburește justiția” de 4 ani încoace. ACHITĂRI, pedepse cu suspendare și bani dați înapoi inculpaților!

Sentințele, destul de „blânde”, chiar dacă nu sunt definitive, răspund la probabil cea mai importantă întrebare pentru „omul de rând”: MERITĂ SĂ TE BAGI ÎNTR-O COMBINAȚIE CU ȚIGĂRI? Citite în…