Românii fără asigurare de sănătate vor trebui să plătească | Ce se schimbă de la 1 septembrie 2025 și ce trebuie să faci pentru a rămâne asigurat

casa de asigurari sanatatearad
Distribuie:

Începând cu 1 septembrie 2025, românii care nu sunt asigurați în sistemul public de sănătate, inclusiv coasigurații și unele categorii de persoane până acum exceptate de la plata contribuțiilor, vor fi obligați să plătească pentru a putea beneficia de servicii medicale decontate de stat.


Această măsură face parte dintr-o serie mai largă de modificări în sistemul de sănătate și vine în contextul unei reorganizări a bugetului destinat serviciilor medicale.

Până în prezent, anumite categorii de persoane beneficiau de servicii medicale fără a plăti contribuția la sănătate. Printre acestea se aflau:

  • Coasigurații – adică soțul sau soția unei persoane asigurate

  • Persoanele cu venit minim de incluziune

  • Categoriile exceptate de la plată prin diferite reglementări sociale

Odată cu intrarea în vigoare a noilor reguli, acești beneficiari vor trebui să opteze pentru asigurarea voluntară, altfel nu vor mai avea acces gratuit la consultații, tratamente, analize sau spitalizări în sistemul public de sănătate.

Pacienții oncologici rămân în continuare exceptați. Ei vor putea beneficia de tratamente și investigații medicale decontate de stat chiar dacă nu contribuie financiar la sistemul public de sănătate.


Pentru a putea beneficia de servicii medicale decontate în continuare, persoanele neasigurate trebuie să urmeze câțiva pași:

  1. Depunerea unei cereri la ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală).
    Acolo se va realiza calculul contribuției datorate, în funcție de veniturile declarate sau asumate.

  2. Plata contribuției:

    • Suma minimă ce trebuie achitată pentru a deveni asigurat este echivalentul a șase salarii minime brute pe economie.

    • În anul 2025, această sumă este estimată la aproximativ 2.400 de lei.

    • Plata se face în două tranșe.

  3. Durata acoperirii:

    • După plata contribuției, asigurarea este valabilă pentru o perioadă de 12 luni, începând din momentul înregistrării cererii.

Dacă o persoană nu este asigurată și nu plătește contribuția voluntară, nu va mai putea beneficia de niciun serviciu medical decontat prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Accesul la sistemul de sănătate va fi permis doar în regim privat sau contra cost.


O altă schimbare semnificativă anunțată de autorități vizează modul de decontare a concediilor medicale, în funcție de durata acestora:

  • Pentru concedii medicale de până la 7 zile, decontarea va fi de doar 55% din venit.

  • Pentru perioada de 8 până la 14 zile, procentul crește la 65%.

  • În cazul concediilor medicale care depășesc 15 zile, decontarea ajunge la 75%.


Scopul principal al acestor modificări este de a reduce presiunea asupra bugetului asigurărilor de sănătate, dar și de a responsabiliza cetățenii în privința contribuțiilor sociale. De asemenea, autoritățile doresc să reducă numărul celor care beneficiază de servicii medicale fără a contribui la sistem.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că vor avea loc verificări la nivel național, pentru a evalua gradul de ocupare a paturilor în spitale și pentru a eficientiza organizarea sistemului sanitar.

Sursa: Digi24


Categorie: Știri
Etichete: asigurări, CNAS, concediu
Distribuie:
Articolul anterior
ARAD | Trei persoane care dețineau și consumau substanțe interzise au fost prinse de jandarmi la Festivalul Berii
Articolul următor
Șofer reținut 24 de ore

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie