Scene de groază la o terasă din municipiu, din cauza unui Amstaff fugit de acasă…

amstaff
Distribuie:

Proprietarul unui metis de Amstaff s-a ales cu dosar penal și cu animalul plasat în custodia Adăpostului Public, după un incident soldat cu rănirea a două persoane (soț și soție) și a câinelui lor, rasa Husky. Totul s-a petrecut marți, 24 octombrie, la orele prânzului,  la o terasă din municipiu.


„Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au fost sesizați, în ziua de 24 octombrie a.c., în jurul orei 13:30, despre un incident cu doi câini, pe o terasă din municipiu.

Deplasându-se la fața locului, polițiștii au constatat că un exemplar canin, metis Amstaff, ar fi mușcat un câine din rasa Husky, iar în încercarea de a despărți cei doi câini, două persoane, un bărbat de 30 de ani și o femeie de 25 de ani, cetățeni români cu domiciliul în străinătate, proprietari ai câinelui Husky, ar fi fost mușcate de același câine.

Metisul Amstaff a fost ridicat de reprezentanții adăpostului de câini fără stăpân din Arad. În urma evaluării acestuia, de către reprezentanții Asociației Chinologice Române – filiala Arad, s-a stabilit că este vorba despre un exemplar canin din categoria a II-a de câini periculoși, în vârstă de aproximativ 15 ani, deținut de o femeie de 64 de ani, din Arad.

La momentul sosirii polițiștilor, câinele nu era agresiv, ridicarea acestuia realizându-se fără probleme.

Din cercetări, s-a stabilit că metisul de Amstaff ar fi forțat geamul imobilului propietarului și ar fi căzut de pe pervaz, în stradă, de unde a ajuns pe terasa localului.

În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de neluare a măsurilor de prevenire a atacului canin. Până la finalizarea cercetărilor, câinele metis de Amstaff a fost lăsat în custodia Adăpostului Public Arad.” – conform IPJ Arad,


Recomandări pentru prevenirea atacurilor câinilor periculoși/agresivi:

– plimbați câinele în mod regulat, cu lesă și botniță, conform dispozițiilor legale, pentru a-l socializa;

– nu uitați să-i puneți la dispoziție apă și mâncare, în cantități suficiente;

– programați vizite regulate la medicul veterinar, pentru evaluarea stării de sănătate a câinelui, deparazitări interne și externe și monitorizarea oricăror modificări de comportament;

– creați câinelui un adăpost corespunzător, de dimensiuni suficiente încât acesta să poată să-și efectueze activitățile zilnice;

– desfășurați activități zilnice cu câinele, pentru socializare și conformare la comenzi;

– pentru predresaj și dresajul câinelui, apelați la un instructor/dresor autorizat, cu experiență;

– nu-l lăsați niciodată nesupravegheat ori în zone/locuri de unde ar putea să scape și să ajungă în spațiul public, devenind astfel un pericol pentru trecători sau alte animale de companie;

– pentru a-i reduce agresivitatea, sterilizați câinele la o vârstă mică.


Obligațiile deținătorilor de câini periculoși/agresivi:

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoși trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să aibă vârsta minimă de 18 ani;
b) să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
c) să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

Totodată, proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor prevăzuţi la art. 1 şi la art. 2 alin. (1) din O.G. 55/2002, R, au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.

De asemenea, proprietarii au obligația de a informa polițistul de sector despre deținerea unui câine periculos, pentru a fi înregistrat.


Prin „câini periculoşi” se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:

a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.


 

Categorie: Știri
Etichete: Adăpostul public Arad, AMSTAFF, dosar penal, Husky, politia animalelor
Distribuie:
Articolul anterior
Un bărbat de 24 de ani și o femeie de 25 de ani, ambii din Vinga, au fost arestați preventiv pentru tâlhărie
Articolul următor
Sfântul Dumitru. Semnificație, obiceiuri și superstiții la români

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie