„Semmelweis”, în premieră la Arad, la Cinematograful „Arta”

semmelweis jelenetfoto fotokredit szvacsek attila
Distribuie:

Filmul „Semmelweis” (r. Lajos Koltai), care spune povestea celui care a fost cunoscut ca salvatorul mamelor, inventatorul asepsiei (sterilizarea instrumentelor), va avea premiera la Arad, la Cinematograful „Arta”.

Filmul „Semmelweis” (Ungaria, 2023) este o dramă romantică, cu acțiunea în secolul al XIX-lea, despre medical Ignác Semmelweis și va rula în 9 februarie 2024, de la ora 19.00.

Accesul la film va fi gratuit în limita locurilor disponibile.

Evenimentele de la Cinematograful Arta sunt organizate de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad.


Într-o producție spectaculoasă, regizorul Lajos Koltai comemorează excelența istoriei medicale, pe doctorul devenit salvatorul mamelor prin recunoașterea și acțiunile sale cu aproape jumătate de secol înainte de descoperirea agenților patogeni.

În 1847, o epidemie misterioasă face ravagii într-o maternitate din Viena, în timp ce medicul Ignác Semmelweis încearcă să învingă febra puerperală mergând împotriva tuturor teoriilor tradiționale.

Astăzi el este considerat o legendă: un om curajos și nestăpânit, plin atât de dorința de cunoaștere, cât și de dorința de dreptate.

La vârsta lui, însă, a fost văzut cu totul altfel.

Ceilalți medici maghiari cu care lucra la maternitatea din Viena l-au crezut nebun: nu îl interesau plăcerile orașului imperial, trăia doar pentru munca lui.

Medicii austrieci îl considerau insuportabil de violent: avea un singur scop în fața ochilor, sănătatea mamelor încredințată lui și de dragul cauzei sfinte a trecut toate obstacolele, a încălcat toate regulile.

Iar pentru șeful lui, șeful clinicii, el era conștiința vie, neplăcută: pentru că dacă teoria doctorului Semmelweis este adevărată și obstetricienii răspândesc boala de la care au murit atâtea femei în timpul nașterii, atunci toți sunt criminali…

Iar lângă el lucra o moașă, care vedea în el ceea ce nimeni altcineva nu făcea: un bărbat cu dor de iubire și mângâiere.


 

Categorie: Lifestyle
Etichete: cinema arta, proiecție, Semmelweis
Distribuie:
Articolul anterior
Grammy 2024 | Divele premiilor: Taylor Swift, Miley, Billie Eilish. Killer Mike a fost arestat în timpul Galei
Articolul următor
În ultimele 24 de ore au fost aplicate 106 sancțiuni în valoare de 41.000 de lei, 6 permise de conducere reținute și 120 de persoane testate pentru consum de alcool

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie