Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!

ipj arad sigla
Distribuie:
De la debutul campaniei electorale au fost semnalate 27 de incidente sau fapte ilegale în context electoral. Cele mai frecvente sesizări au vizat distrugerea sau deteriorarea materialelor electorale, continuarea propagandei electorale și alte tipuri de sesizări. Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au aplicat 15 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 9.600 de lei. Totodată, s-au întocmit 6 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni.

„Toate structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne desfășoară activități, în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiții de siguranță și pentru a verifica și sancționa cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale, cu respectarea principiilor care guvernează conduita profesională: legalitate, echidistanță, imparțialitate, disponibilitate și cu prioritatea interesului public”, transmite Claudia Iuga, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Arad.

Reprezentanții în teritoriu ai MAI au transmis și o serie de informații pe care trebuie să le cunoaștem, în contextul alegerilor:

 

Puteți vota, azi, 9 iunie, între orele 07.00 și 22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând, în afara sediului Secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot și pot vota până cel mult la ora 23.59.

Codul Penal prevede la Titlul IX, art. 385 – 391 și 393, care sunt faptele care constituie infracţiuni electorale, și care sunt pedepsele prevăzute de lege: împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, frauda la votul electronic, violarea confidențialității votului, nerespectarea regimului urnei de vot, falsificarea documentelor și evidențelor electorale.

În legătură cu contravențiile legate de procesul alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale, desfășurate la data de 9 iunie 2024, se va aplica regimul sancționator prevăzut de Legea nr. 115/2015, pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Astfel, se sancționează: refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi, persoanele care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot, persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot.

Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!”.


Biroul de presă al IPJ Arad


Citește și:


 

Categorie: Comunicate de presă
Etichete: alegeri locale 2024, Arad, incidente electorale, lege electorală
Distribuie:
Articolul anterior
DRUM BUN, PROMOȚIA 2024! Cuvântul directorului Colegiului Național „Moise Nicoară” la festivitatea de absolvire
Articolul următor
ALEGERI LOCALE 2024 ARAD | Prezența la vot în municipiu și județ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie