Și de Colegiul Național „Moise Nicoară” s-a „lipit” Cionca

moise nicoara 2
Distribuie:
[Comunicat de presă]

Colegiul Național „Moise Nicoară” își propune realizarea unui proiect prin care să promoveze
valorile Aradului, cultura, istoria, tradițiile și potențialul turistic. Materialul va fi realizat de elevi, în colaborare cu specialiști în jurnalism cultural de la televiziunea națională. Produsul final al proiectului va fi un film documentar, de 20-30 de minute, care va reprezenta o carte de vizită a Aradului.

În vederea finanțării acestui proiect, directorul Colegiului, alături de jurnalistul TVR, Doru Ionescu, au solicitat sprijinul Consiliului Județean Arad, prin Centrul Cultural Județean.

„Colegiul Național «Moise Nicoară» este una dintre cele mai performante instituții de
învățământ preuniversitar din țară, nu doar din Arad. Acest proiect, inițiat de către cadrele didactice și elevi ai Colegiului, oferă o nouă perspectivă asupra cunoașterii județului nostru, atât arădenilor, cât și potențialilor turiști”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Diana Achim, directoarea Colegiului Național „Moise Nicoară”, a completat:

„Aradul merită o promovare turistică pe măsura importanței sale. Aici s-au desfășurat momente istorice, care s-au constituit în fundamentele României de astăzi. Cel mai potrivit exemplu este rolul Aradului în realizarea Marii Uniri, evenimentul cel mai reprezentativ al istoriei noastre desfășurându-și o parte din momentele sale în interiorul clădirilor din Arad.

moise nicoara

Acest film are o triplă miză:

Promovează (atât local, printre cetățenii Aradului, cât și turistic) povestea concentrată a Aradului, ca spațiu cu o importanță istorică și (mulți)culturală deosebită. De asemenea, dezvoltă spiritul civic și sentimentul apartenenței la un spațiu spiritual, la tinerii implicați în proiect (tineri cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani, dintr-o școală de elită din Arad, Colegiul Național „Moise Nicoară”). Implicarea tinerilor din școala noastră poate antrena tineri din alte școli arădene, dar dezvoltă și competențe-cheie: competențe digitale, personale, sociale, cetățenești, antreprenoriale, competențe de sensibilizare și expresie culturală.

Un beneficiu, pe termen scurt, este implicarea tinerilor în viața actuală a „cetății”, dar și o oportunitate de a ne păstra valorile în Arad.

Tinerii cei mai buni la învățătură din Arad beneficiază de o educație preuniversitară deosebită la Colegiul Național „Moise Nicoară”. În multe cazuri, ei aleg să urmeze studiile universitare în afara țării sau în centre universitare tradiționale (București, Cluj, Iași, Timișoara). Din păcate, odată plecați, majoritatea nu se întorc decât în vizită, la familii, și aleg să-și construiască o carieră profesională în alte orașe sau alte țări. Această migrație a elitelor este un fenomen ce are mai multe cauze, dar una dintre ele este și lipsa unui sentiment al apartenenței la o poveste unică locală. Descoperirea istoriei și poveștilor Aradului, implicarea în promovarea lui, ar însemna, în primul rând, construirea unei legături mai strânse cu spațiul natal”.

Biroul de presă al CJA

 

Categorie: Comunicate de presă
Etichete: Centrul Cultural judetean, Colegiul Național Moise Nicoară, Diana Achim, directoarea Colegiului Național „Moise Nicoară”, Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad
Distribuie:
Articolul anterior
LIPOVA: un bărbat de 84 de ani a vrut să-l împuște pe unul de 23 de ani, din gelozie pentru o femeie de 30 de ani
Articolul următor
Boxerul arădean Sebastian Sziladi – Locul 3 la Campionatele Naționale de Juniori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie