TARAGOTISTUL Petrică PAȘCA a fost desemnat AMBASADOR al culturii arădene

petrica pasca
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Președintele Iustin Cionca l-a desemnat pe Petrică Pașca ambasador al culturii arădene!

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a acordat rapsodului Petrică Pașca o distincție de excelență, titlul de Ambasador al Culturii Arădene, pentru întreaga sa carieră, pentru profesionalismul cu care a gestionat peisajul complex al folclorului arădean și a îndrumat generații de artiști înspre consacrare, punând permanent în prim plan calitatea și valoarea actului cultural. Premierea a avut loc în cadrul unui eveniment de gală, organizat de Consiliul Județean, prin Centrul Cultural Județean, la Sebiș. Duminică seara, Casa de Cultură din Sebiș a fost neîncăpătoare pentru sutele de localnici veniți să susțină prin prezența lor spectacolul de gală organizat pentru a sărbători ediția cu numărul 50 a Festivalului Cântecului Popular din Țara Zărandului! Pentru că nu au mai avut loc în sala de spectacol, aprox. 250 de localnici au urmărit spectacolul pe ecranul uriaș amplasat în afara sălii.

„Taragotistul Petrică Paşca cântă, în circuitul profesionst, din sezonul 1968-1969, când a activat la Orchestra Populară a Filarmonicii din Cluj. Din anul 1971 s-a transferat la Arad și nu cred că greșesc când spun că ăsta a fost marele noroc al folclorului arădean! A colaborat cu cercetătorul şi etnomuzicologul Ioan T. Florea. Din anul 1990, ansamblul „Rapsozii Zărandului”, coordonată de Petrică Pașca, a primit statutul de formaţie profesionistă și s-a aplecat asupra repertoriului tradițional arădean, cu sonorităţi specifice care amintesc de tarafurile vechi din zona Aradului, reînviind muzica și stilul de interpretare pe cale de dispariție. În anul 1997 a înregistrat, într-un album-eveniment, cântece reprezentative din Ţara Zarandului, Câmpia Aradului, Podgoria Aradului, Ţara Moţilor. Parcursul său profesional excepțional a motivat decizia de a-i acorda această distincție” – a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

 „Sunt onorat să trăiesc o aşa mare împlinire sufletească, acum când peste puţin timp voi împlini 50 de ani de activitate în acest domeniu. Cine nu se bucură când vede aprecierea celor din jur şi a autorităţilor, mai ales într-un asemenea moment? Le mulţumesc frumos celor care mă apreciază şi au decis să-mi acorde această distincţie care mă onorează” – a declarat Petrică Pașca. În perioada următoare, la Consiliul Județean va avea loc o festivitate prin care maestrul Petrică Pașca va primi această distincție și într-un cadru instituțional. Succesul impresionant al spectacolului de gală de la Sebiș este o confirmare a calității evenimentelor culturale organizate sub egida Consiliului Județean Arad, de instituțiile sale din subordine.

Biroul de presă al C.J.A.

Categorie: Știri
Etichete: ambasador al culturii arădene, Iustin Cionca, Petrică Pașca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, taragotistul petrica pasca
Distribuie:
Articolul anterior
Poliția emite ORDINE DE PROTECȚIE „pe bandă”. În Micălaca e „pe trend” s-o strângi de gât pe „fosta” în fața blocului. La Grăniceri, s-o muști și s-o tragi de păr…
Articolul următor
UTA se califică (cu ceva emoții) în faza următoare a Cupei României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie