[ACTUALIZARE] Teodor Țigan a fost dat afară de la Romsilva din ordinul ministrului Mediului | Corpul de Control va veni la Arad pentru a afla detaliat „cât de mare este dezastrul pe care l-a girat și l-a lăsat în urmă”

teodor tigan romsilva arad
Distribuie:

[ACTUALIZARE]
Beneficii eliminate, eliberări din funcții și controale la trei direcții silvice din țară, printre care și cea din Arad, în urma scandalului bonusului de 100.000 de euro pe care Teodor Țigan l-a primit la pensionare. Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunțat că, în ședința de Guvern de joi, au fost clarificate unele aspecte referitoare la Romsilva și angajații acesteia.
„Vreau să vă spun că mi-am asumat că avem nevoie, la regia națională a pădurilor Romsilva, de un moment T 0 și obiectivul final pe care ni-l propunem este acela de a lăsa românilor, cu toată opoziția de care ne lovim astăzi, o instituție care administrează eficient pădurile noastre. Așa cum știți deja, am trasat principalele direcții de acțiune, vom începe, bineînțeles, cu reorganizarea Regiei și începem cu structura centrală, vom elimina suprabeneficiile care n-au nicio justificare clară și echitabilă și care nu pot fi explicate niciunui român de bună credință care muncește din greu pentru a-și asigura traiul. Astfel, prin ordonanță de urgență, a fost astăzi modificat statutul personalului silvic și am eliminat bonusurile nerușinate la pensionare”, a declarat Mircea Fechet.
Țigan a fost demis după ce s-a constata că a lăsat în urma lui un dezastru
Ministrul Mediului a vorbit și despre beneficiile uriașe pe care le-au încasat cei care s-au pensionat în ultima perioadă din cadrul Romsilva. Potrivit acestuia, numai în ultimii doi ani, aceste „suprabeneficii” au costat peste 194 de milioane de lei Regia națională a pădurilor, iar de aceste prime au beneficiat 1.267 de persoane.
„Ne asigurăm, în acest fel, că în Romsilva nu vor mai exista astfel de situații în care sfidarea înlocuiește bunul simț, așa cum s-a întâmplat în cazul premierii cu 100.000 de euro la pensionare a mai multor angajați, din care o parte au revenit pe funcție de îndată ce au încasat banii. Apreciez că directorul general al Romsilva a înțeles mesajele pe care le-am transmis pentru că, în urma evaluării directorilor, a decis să demită și să înlocuiască directorii de la Arad, de la Caraș-Severin și de la Maramureș”, a mai spus Fechet.
Acesta precizează că foștii directori ai celor trei direcții silvice menționate mai sus au lăsat în urma lor un dezastru. Ministrul Mediului a mai spus că va trimite corpul de control la toate cele trei direcții silvice pentru a afla detaliat „cât de mare este dezastrul pe care l-au girat și l-au lăsat în urmă acești directori”.
Controlul de la Romsilva: din fondul de conservare și regenerare a pădurilor lipsesc 24,7 milioane lei, iar din fondul de accesibilizare lipsesc 8,7 milioane lei
Mircea Fechet a prezentat și concluziile preliminare ale corpului de control ca urmare a verificărilor făcute la sediul central al Regiei.
„Deocamdată am constatat că din fondul de conservare și regenerare a pădurilor lipsesc 24,7 milioane lei, iar din fondul de accesibilizare lipsesc 8,7 milioane lei. Aceste două fonduri au regim special, având surse certe de constituire și destinație clară, iar orice leu cheltuit pentru alte obiective decât cele menționate mai devreme necesită o justificare extrem de solidă. Corpul de control a constatat că există 12 direcții silvice care în ultimii 5 ani au mers doar pe pierdere, iar în cazul a 8 direcții silvice, cheltuierile cu personalul depășesc veniturile totale ale respectivei direcții cu până la de 3 ori mai mult. O altă concluzie este legată de valoarea premiilor acordate în ultimii 5 ani fără respectarea prevederilor legale – discutăm de alte zeci de milioane de lei – o sumă constatată de altfel și de auditul Curții de Conturi ce se desfășoară chiar acum la Regia Națională Romsilva. Totodată, 39 de persoane cu funcție de conducere, ne referim la directori bineînțeles, din 19 direcții silvice care au avut performanțe slabe nu vor mai primi indemnizația de conducere. Aceasta era de 30 la sută în plus față de salariul de bază, însă nu putem accepta ca ineficiența să fie încurajată sau premiată”, a anunțat Fechet.
Eliminarea bonusului care poate ajunge și la 100.000 de euro acordat la pensionare
Șeful Ministerului Mediului a anunțat că va invita la minister atât sindicatele, cât și conducerea executivă a Regiei pentru a demara de urgență renegocierea contractului colectiv de muncă având în vedere ordonanța adoptată joi în guvern.
„Pe scurt, îmi propun să eliminăm din contractul colectiv de muncă acea prevedere care dădea posibilitatea regiei să acorde bonusurile la pensionare care pot ajunge și la 100.000 de euro, așa cum am spus mai devreme”, a încheiat ministrul.

[TITLUL INIȚIAL] (24 ianuarie 2025): Bonusul de pensionare a lui Teodor Țigan l-a șocat până și pe Ministrul Mediului… care și-a asumat „măsuri” | Declarația de avere a fostului director ROMSIVLA este MUZEIFICABILĂ

Arădeanul pe care pădurile țării l-au îmbogățit ca pe nimeni altul este un „punct de plecare” al oricărei discuții despre ANGAJAȚII LA STAT. Am mai scris noi că averea lui Teodor Țigan, (67 de ani – de doi ani pensionar și încă unul ținut în funcția supremă), dobândită exclusiv ca urmare a carierei sale de funcționar statal care a culminat cu funcția de director al  Regiei Naționale a Padurilor – Romsilva, umilește orice om cu „carte de muncă” din această țară cel puțin… și iată cum (doar) bonusul primit cu prilejul pensionării îl șochează (până la halucinare – conform propriei sale declarații) chiar pe ministrul de resort, făcând din asta o știre referențială… un punct de plecare al oricărei discuții despre salarizarea „oamenilor sistemului”.

Politic e superfluu să insistăm, dar contabilicește cel puțin, merită: Angajații Romsilva au primit la pensionare bonusuri de aproape 23 de milioane de euro în ultimii doi ani” – a calculat presa centrală.


Într-un interviu acordat postului de televiziune DIGI24, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a criticat dur această situație, după ce abia în urmă cu o săptămână a făcut cunoștință cu lista de beneficii obținute de foștii pensionarii Regiei.

„Sunt persoane în Regia Națională a Pădurilor Romsilva care la pensionare, conform contractului colectiv de muncă legal discutat cu sindicatul, cu consiliul de administrație, cu conducerea executivă, dar în conformitate cu acel contract colectiv de muncă, persoana respectivă, la pensionare, a încasat 500.000 lei” – a declarat demnitarul citat.

„În contractul colectiv de muncă, după lungi negocieri între sindicat și conducerea executivă a Regiei Naționale a Pădurii, s-a convenit ca la pensionare să primești 10 salarii. Asta se mai întâmplă și în alte regii. Primești unu, primești două, primești nouă. Ceea ce e cu atât mai halucinant este faptul că cele 10 salarii, dacă citez din memorie formularea respectivă: 10 salarii brute luate în cuantum net. Și am zis: puteați să spuneți 20 de salarii, că măcar discutam sincer unii cu ceilalți. Cum să spui 10 salarii brute luate în cuantum net? Am cerut acum o săptămână lista acestor beneficii obținute de foștii angajați ai regiei” – a mai precizat Mircea Fechet.


După șocanta declarație, surse din Ministerul Mediului au declarat pentru Antena 3 CNN că ministrul vorbește despre Teodor Țigan „al nostru”… arădeanul a cărui declarație de avere ar trebui înrămată și muzeificată:


Ca de fiecare dată în cariera sa, Teodor Țigan n-a reacționat în vreun fel la „aluzii”- în schimb a reacționat ROMSILVA… promițând măsuri

Regia Națională a Pădurilor a transmis mass-mediei care au preluat subiectul că „suma de 500.000 de lei reprezenta un caz excepțional și că, după impozitare, beneficiarul a primit 290.000 de lei (aproximativ 58.000 de euro). Regia a explicat că astfel de bonusuri sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă, fiind stabilite în funcție de vechimea în muncă și putând ajunge până la 10 salarii brute.”

Romsilva a mai precizat că:

  • Media bonusurilor de pensionare în ultimii doi ani a fost de 90.000 de lei (circa 18.000 de euro), pentru cei 1.267 de angajați pensionați.
  • Bonusurile sunt finanțate din bugetul propriu, deoarece instituția se autofinanțează, fără subvenții de la bugetul de stat.
  • De la 1 ianuarie 2025, aceste bonusuri vor fi eliminate.

Romsilva susține că între 2019 și 2023 a avut un profit brut cumulat de 792,65 milioane de lei, din care a contribuit la bugetul de stat cu peste 716 milioane de lei.

Ministrul Mediului a evidențiat că unele direcții ale Romsilva sunt neprofitabile, însă instituția a subliniat restructurările și eficientizarea activității, inclusiv reducerea numărului de angajați de la 46.000 în 1991 la 14.000 în prezent.

Regia și-a asumat modificarea contractului colectiv de muncă pentru a elimina astfel de bonusuri, considerând că acestea nu mai reflectă realitățile actuale economice.


Articole asociate

Salariul, pensia și averile lui Teodor Țigan, director pe viață la ROMSILVA – subiect de invidie pentru orice bugetar, de roman foileton și de „discutat la bancă”

Categorie: Știri
Etichete: Mircea Fechet - ministrul mediului, pensia lui Teodor Țigan, romsilva, Teodor Tigan
Distribuie:
Articolul anterior
Mihai Pașca a fost învestit în funcția de prefect al județului Arad, iar Tóth Csaba în cea de subprefect | GALERIE FOTO / VIDEO
Articolul următor
Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara (UVT) organizează evenimentul „International Masterclasses ATLAS – Hands on Particle Physics”

3 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie