Ţi-ai pierdut accesul la contul de social media şi nu ştii ce paşi trebuie să urmezi pentru recuperarea lui? DNSC ţi-a pregătit un ghid extrem de util pentru protejarea şi recuperarea conturilor social media

ghid protejare recuperare conturi social media
Distribuie:

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a publicat pe site-ul propriu un ghid de protejare şi recuperare conturi social media, având în vedere riscurile cibernetice la care sunt expuse acestea.

„Ţi-ai pierdut accesul la contul de social media şi nu ştii ce paşi trebuie să urmezi pentru recuperarea lui? Echipa DNSC ţi-a pregătit un ghid extrem de util pentru protejarea şi recuperarea conturilor social media – Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp, TikTok şi Youtube”, a transmis DNSC într-o postare pe Facebook.


Potrivit sursei citate, conturile de social media sunt expuse la diverse riscuri cibernetice, iar utilizatorii ar trebui să fie conştienţi de ameninţările potenţiale pentru a-şi proteja informaţiile personale şi prezenţa online.

În ghidul elaborat de DNSC sunt precizate câteva riscuri cibernetice comune asociate conturilor de social media, respectiv preluarea controlului asupra contului (Account Takeover Attack – ATO), atacuri de phishing, distribuţia de malware şi inginerie socială, cu explicaţii pe înţelesul tuturor asupra modului de operare pentru fiecare ameninţare.

De asemenea, ghidul prezintă câteva măsuri şi sfaturi pentru protejarea conturilor de social media, păstrarea informaţiilor personale în siguranţă şi prevenirea accesului neautorizat.

Astfel, reprezentanţii DNSC susţin că este esenţială crearea de parole puternice, cu o combinaţie de litere mici şi mari, cifre şi caractere speciale şi evitarea parolelor evidente, cum ar fi datele de naştere sau numele de familie.

Alte sfaturi transmise de reprezentanţii DNSC sunt:
  • autentificarea în doi paşi (2FA) pentru un strat suplimentar de securitate, în condiţiile în care acest lucru implică furnizarea unui cod generat pe dispozitivul mobil sau prin e-mail, în plus faţă de parolă.

„Actualizări regulate ale parolelor: schimbă parolele periodic şi evită folosirea aceleiaşi parole pentru mai multe conturi. Parola trebuie să fie distinctă pentru fiecare cont. Revizuirea setărilor de confidenţialitate: verifică şi ajustează regulat setările de confidenţialitate pentru a controla cine poate vedea informaţiile tale şi cine poate interacţiona cu conţinutul tău. Evitarea link-urilor suspecte: fii precaut în privinţa link-urilor şi ataşamentelor primite prin mesaje sau e-mail. Nu accesa link-uri suspecte sau provenite de la surse necunoscute. Atenţie la încercările de phishing: fii conştient de posibile încercări de phishing şi nu furniza niciodată informaţii personale sau date de conectare, în urma unor solicitări suspecte”, se mai arată în raport.

  • actualizări regulate ale aplicaţiilor de social media şi a celor asociate pentru a beneficia de cele mai recente opţiuni de securitate,
  • monitorizarea sesiunilor active şi dispozitivelor conectate la contul de social media şi deconectarea sesiunilor neautorizate,
  • folosirea unei reţele private virtuale (VPN) pentru conectarea la conturile personale de social media pe reţele publice, pentru a securiza conexiunea, precum şi evitarea aplicaţiilor neoficiale.

Ghidul elaborat de experţii DNSC cuprinde în detaliu paşii care trebuie urmaţi pentru recuperarea conturilor de Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp, TikTok şi Youtube, inclusiv Google. Acesta a fost realizat de experţii Mihai Rotariu, Daniel Abotezătoaei, Dan Andrieş. Mihaela Dan, Irina Nemoianu şi Cristian Nistor.

Ghidul se poate găsi integral la adresa: https://www.dnsc.ro/vezi/document/ghid-retele-sociale.

Potrivit DNSC, notificarea incidentelor se poate face prin formularul online de pe pagina  www.dnsc.ro, [email protected] sau apelarrea la 1911, care este numărul unui de urgenţă la nivel naţional dedicat raportării incidentelor de securitate cibernetică.


 

Categorie: IT
Etichete: DNSC, ghid de protejare şi recuperare conturi social media, recuperare conturi social media, securitate cibernetică,
Distribuie:
Articolul anterior
Cele mai importante modificări fiscale și implicațiile lor pentru firme și alți contribuabili în 2024
Articolul următor
Alocațiile pentru Copii în 2024: noile sume și date de plată deja anunțate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta craiova

Leac pentru inima lui „coach”

UTA – FC „U” CRAIOVA 1948:  3-2 (2-2) Au marcat: J. Pedro (13), Micovschi (28), Fabry (63,penalty) – Bauza (22), Dragu (42) 02.03.2024, ora: 14,00, stadion: „Francisc Neuman”, temperatura: 12…