Un DOCUMENT vizând istoria olografă a ȘCOLII EVREIEȘTI din Arad a fost găsit cu prilejul lucrărilor de renovare a clădirii de pe „Pavel Chinezu”

document istoric
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Document istoric de peste un secol descoperit de Universitatea ,,Aurel Vlaicu”

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a câștigat un proiect de finanțare de peste 6 milioane de euro prin Programul Operațional Regional, prin care va readuce la forma inițială vechea școală israelită de băieți din Arad (pe strada Pavel Chinezu), iar în curtea școlii va construi un sediu nou pentru Facultatea de Științe Economice.

În cadrul primelor lucrări de renovare, care au început deja, a fost descoperită o „capsulă a timpului”, încastrată într-un perete de la etajul 2 al imobilului. Într-un cilindru de oțel a fost găsită o epubretă conținând un document cu istoria olografă a școlii evreiești din Arad. Documentul are o deosebită valoare pentru istoria acestei zone a Europei pentru că descrie, începând cu anul 1823, eforturile făcute de evreii arădeni pentru construirea și întărirea școlii. La vremea respectivă, rabin al comunității evreiești arădene a fost vizionarul Aron Chorin, iar președinte comerciantul Moise Hirschl, fiul lui Jacob Hirschl, cel care a construit la Arad primul teatru permanent de pe teritoriul României de astăzi.

240802905 2425468417589735 3238729564655930817 n

„Universitatea noastră continuă să se dezvolte respectând istoria și tradiția Aradului și redând circuitului public o clădire cu valoare de monument, pe care reușim să o salvăm printr-o finanțare europeană. Este una dintre cele mai mari finanțări câștigate în ultimii ani pentru repunerea în valoare a unei astfel de construcții și suntem mândri că vom contribui și noi la efortul de readucere a strălucirii Aradului. Îmi doresc ca la finalizarea lucrărilor conținutul acestei „capsule a timpului” să fie expus aici, în școala care s-a născut prin efortul comunității evreiești și pe care Universitatea „Aurel Vlaicu” o va reda Aradului modernizată și adusă la standardele secolului XXI”, a declarat rector prof. univ. dr. Ramona Lile.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, cel care este și președinte în exercițiu al Regiunii de Dezvoltare Vest, a precizat că proiectul Universității ,,Aurel Vlaicu” înseamnă șase milioane de euro din fonduri europene investiți în educația Aradului, în economia Aradului, în forța de muncă arădeană. „Vom susține Universitatea să dobândească documentul găsit în pereții școlii și să îl expună, pentru că ține de identitatea arădeană, de patrimoniul nostru cultural și spiritual”, a declarat Iustin Cionca.

Noul sediu al Facultății de Știinte Economice ar putea fi inaugurat în anul universitar 2023-2024, iar Universitatea „Aurel Vlaicu” își dorește realizarea unei treceri care să creeze un culoar între această clădire și sediul Facultății de Teologie, aflat în vecinătate.

Biroul de presă al CJ Arad

Categorie: Știri
Etichete: Aron Chorin rabi, document istoric, fiul lui Jacob Hirschl, Moise Hirschl
Distribuie:
Articolul anterior
Aradul are o nouă serie pe cărţile de identitate: ZR. AR a fost epuizată
Articolul următor
SARMALIADA se salvează cu un SCOP NOBIL: „Donați cât puteți și mâncați cât vreți!” pentru a-l ajuta pe ALEX, care la 5 ani se luptă cu o boală necruțătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie