„Arunc blocul în aer! Aștept să fie noapte, să fiți toți acasă!” – o poveste despre neputința instituțională sau tutorial despre cum nu se poate face nimic dacă stai la bloc și vecinul tău o ia razna
Locatarii dintr-un bloc din cartierul „Aurel Vlaicu”, zona Lebăda din municipiu trăiesc, de mai bine de un an, un adevărat coșmar și pur și simplu le este teamă să iasă din apartamente. Sunt amenințați zilnic cu moartea de „vecinul de la parter”, că vor fi „aruncați în aer”, suportă urlete și zgomote zi și noapte, se simt în pericol în propriile apartamente și, de parcă nu ar fi destul, se izbesc zilnic de neputința instituțiilor la care apelează pentru rezolvarea situației. Asociația de proprietari a depus sesizări și petiții, însoțite de dovezi foto și video, la toate instituțiile care, după logica firească, ar trebui să intervină: Direcția de Asistență Socială (DAS), DSP, poliție, poliția locală.
Oamenii solicită, în primul rând, ca cineva să intervină și să-i acorde bărbatului sprijin
Dincolo de temerile pe care le au pentru propria lor viață, nu și-au pierdut empatia și vor ca vecinul lor să fie ajutat astfel încât să nu mai reprezinte un pericol pentru el însuși și să nu-și piardă demnitatea, ci să beneficieze de tratament. Nu vor să-l expună public și le este milă de el întrucât starea lui psihică a degenerat odată cu moartea soției. Și mama bărbatului, proprietara apartamentului, se află internată într-un azil fiind fără discernământ.
„Din câte știm, medicul de familie îl are în evidență cu probleme psihice.Trebuie să fie sub tratament psihiatric și sub observație medicală (internat pe termen lung ), e din ce în ce mai rău.”
La el în apartament este un focar de infecție
Un cuib al cerșetorilor și al celor fără adăpost
Spațiile comune distruse și pericol real de incendiu
Legea e și ea un obstacol? Se poate interveni până nu se produce o tragedie colectivă?
Având în vedere cele descrise de locatari în toate sesizările depuse la toate instituțiile, singura soluție pare a fi internarea nevoluntară a bărbatului la psihiatrie. Doar că, solicitarea internării nevoluntare a unei persoane nu o pot face vecinii.
Conform legii, solicitarea internării nevoluntare a unei persoane o pot face doar:
- Medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are în ingrijire aceasta persoană
- Familia persoanei
- Reprezentanții serviciilor abilitate ale administrației publice locale
- Reprezentanții poliției; jandarmeriei, parchetului sau ai pompierilor
- instanța de judecată civilă, ori de câte ori apreciază că starea sănătății mintale a unei persoane aflate în cursul judecății ar putea necesita internare nevoluntară.
Motivele solicitării internării nevoluntare se certifică sub semnatură de către persoanele sus-mentionate, cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstanțelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntară, a datelor de identitate ale persoanei în cauză și a antecedentelor medicale cunoscute.”
- urmăriți actualizările cazului AICI
1 comentariu. Leave new
Urgent demararea instituirii procedurii punerii sub ocrotire a majorului prevăzut în Cap III Cod civil, art. 164-177, și numirea de către instanța de judecată a unui tutore pentru persoana bolnavă, tutore care se va ocupa de toate actele necesare și internarea acestuia,
inclusiv demararea procedurii succesiunii, vânzării imobilului în vederea achitării datoriilor și gestionarea ulterioară a sumei din vânzare.
Din păcate instituțiile statului nu pot face nimic!
Am o experiență de 11 ani la una dintre instituțiile menționate în articol, știu bine ce spun . Trebuie găsit un OM cu suflet să dorească să fie numit TUTORE, acesta din urmă putând fi consiliat pas cu pas ca să întreprindă procedura. Menționez că, sarcina tutelei este gratuită!
Consilier juridic N.G.