Vernisajul Expoziției „CATEDRALA ÎNCORONĂRII. ISTORIE ȘI HAR” va avea loc luni, 27 noiembrie, la Teatrul Clasic ”Ioan Slavici” Arad

expozitia catedrala alba iulia noi 2017
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ – COMPLEXUL MUZEAL ARAD]

În cadrul lansării programului Centenarului (1918-2018) la Arad, luni, 27 noiembrie, orele 19.00, Complexul Muzeal Arad și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia vor prezenta expoziția ”Catedrala Încoronării – Istorie și Har”. În baza unui protocol încheiat între cele două muzee, expoziția ”Catedrala Încoronării – Istorie și Har”, organizată de Muzeul Național al Unirii, va fi itinerată și la Arad, bucurându-se de un dublu vernisaj, la Teatrul Teatrul Clasic ”Ioan Slavici” Arad, în data de 27 noiembrie, orele 19.00, respectiv la Primăria Municipiului Arad/Sala ”Regele Ferdinand”, în data de 30 noiembrie, orele 10.00.

Prezintă: Ionela Simona Mircea, curator (Muzeul Național al Unirii Alba-Iulia)

Anul acesta s-au împlinit 95 de ani de la sfinţirea Catedralei Încoronării din Alba Iulia (8 octombrie 1922) şi 95 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ca suverani ai României Mari (15 octombrie 1922), un bun prilej de a ne (re)aminti o perioadă extraordinară din istoria românilor, când interesele ţării au prevalat, când naţia română a vibrat şi a luptat la unison pentru cauza României, când cuvintele neam, ţară, unitate aveau încărcătura necesară şi puterea de a ţine treze spiritele românilor, şi nu numai. Marea Unire din 1918 deschisese românilor posibilităţi nebănuite, care trebuiau valorificate la maxim. Un pas în direcţia consolidării poziţiei României Mari în spaţiul european a fost, fără îndoială, încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria la Alba Iulia.

O parte din expoziția Catedrala Încoronării – Istorie și Har, itinerată la Arad, oferă publicului arădean posibilitatea de a vedea, cu ajutorul unor imagini de colecție, din patrimoniul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și al Muzeului Național de Istorie a României din București, pregătirile făcute sub coordonarea oficialilor de atunci, de la București și de la Alba Iulia, pentru Marele Eveniment al Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari. Pe de o parte, sunt imagini, după fotografii originale semnate de Samoilă Mârza, fotograful Marii Uniri, care arată fazele de lucru de pe șantierul Catedralei Încoronării din Alba Iulia (numită mai târziu, a Reîntregirii) până la finalizarea acesteia, loc unde urmau să fie sfințite coroanele și mantiile monarhilor români, loc unde urma să fie uns cu Marele Mir Regele Ferdinand I cel Loial, loc care urma să rămână în timp un simbol al unității naționale românești. Aceste imagini provin din colecția de fotografii a muzeului albaiulian. Pe de alta, sunt imagini de la încoronare, după fotografii originale din colecția Muzeului Național de Istorie a României din București și a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Una dintre imagini oferă textul Actului Încoronării, cu semnătura monarhului, documentul original aparținând colecției Muzeului Național de Istorie a României din București.

La Alba Iulia, expoziția Catedrala Încoronării- Istorie și Har, realizată cu sprijinul colegilor de la Muzeul Național de Istorie a României și de la Muzeul Național Cotroceni din București, precum și al unor colecționari particulari din București și Alba Iulia, însoțită de un catalog realizat sub același generic, s-a bucurat de un dublu vernisaj, în zilele de 12 și 15 octombrie 2017. În data de 15 octombrie a fost vizitată și de principesa Maria a României.

La Alba Iulia, timp de o lună, până în 12 noiembrie 2017, expoziția s-a bucurat de aprecierile unui public numeros, de peste 9800 de persoane.

Sperăm ca și la Arad, imaginile de colecție, din perioada 27 martie 1921 – 15 octombrie 1922, oferite publicului, să trezească interes, să facă să vibreze inimi, să ne pregătească pentru Centenar, să ne întărească speranța într-un viitor mai bun și, mai ales, să ne unească” (curator: Ionela Simona Mircea, Muzeul Național al Unirii Alba-Iulia)

Teatrul Clasic ”Ioan Slavici” Arad

27 noiembrie, orele 19.00

Primăria Municipiului Arad/Sala ”Regele Ferdinand”

30 noiembrie, orele 10.00

Intrarea este liberă

Proiect expozitional realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.

Categorie: Cultură
Etichete: Centenarului (1918-2018) la Arad, Complexul Muzeal Arad, curator Ionela Simona Mircea, expoziția ”Catedrala Încoronării – Istorie și Har, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Teatrul Teatrul Clasic ”Ioan Slavici” Arad
Distribuie:
Articolul anterior
BOMBA cu adevăruri penibile din justiția arădeană a explodat la Tribunalul Covasna! O PARTE VĂTĂMATĂ a dat peste cap Rechizitoriul procurorului Miron Codrin în cazul ȚIGANIADA ROMÂNO-GERMANĂ
Articolul următor
Cristina Stamate a murit! Actrița și-a început cariera la Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

cod portocaliu bilcea

ATENȚIE: Cod portocaliu de proști!

E greu să-mi respect regula „nu băga în seamă un prost dacă nu vrei să-i ridici cota”… dar ți-e de-a dreptul imposibil, mai ales când prostul însuși se postează în…