Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat pe 10 octombrie cele 14 candidaturi care au rămas definitive. Sunt 10 candidați propuși de partide politice și 4 candidați independenți. Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 24 noiembrie (primul tur) și 8 decembrie (al doilea tur).
Ordinea candidaților pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024, primul tur
BEC a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea candidaților pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024, primul tur. Tragerea la sorți a fost efectuată în ședința Biroului Electoral Central, în prezența membrilor acestuia.
„Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2024 (BEC) informează că, în conformitate cu prevederile art. 17 alin (1), lit. c) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la data de 10 octombrie a.c., ora 18.15, a fost stabilită, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaților la alegerile pentru Președintele României din anul 2024”, arată BEC în comunicat.
1. Elena-Valerica Lasconi (USR)
2. George-Nicolae Simion (AUR)
3. Ion-Marcel Ciolacu (PSD)
4. Nicolae-Ionel Ciucă (PNL)
5. Kelemen Hunor (UDMR)
6. Mircea-Dan Geoană (independent)
7. Ana Birchall (independentă)
8. Alexandra-Beatrice Bertalan Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Națională)
9. Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
10. Ludovic Orban (Forța Dreptei)
11. Călin Georgescu (independent)
12. Cristian Diaconescu (independent)
13. Cristian-Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
14. Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
Marcel Ciolacu – candidat din partea PSD
Marcel Ciolacu (56 de ani) este premierul României și președintele Partidului Social Democrat (PSD).
El a preluat conducerea partidului în noiembrie 2019, după ce Viorica Dăncilă a demisionat de la conducerea PSD, ca urmare a eșecului la alegerile prezidențiale din 2019. Pe 24 august 2024, Ciolacu a fost reconfirmat la conducerea partidului, în urma congresului în care a fost validată și candidatura sa la alegerile prezidențiale.
Anterior funcției de premier, Marcel Ciolacu a fost președinte al Camerei Deputaților, în perioada 23 noiembrie 2021 – 15 iunie 2023.
Este prima sa candidatură la alegerile prezidențiale. Vezi declarația de avere și de interese AICI
Nicolae Ciucă – candidat din partea PNL
Nicolae Ciucă (57 de ani) este fost premier al României și actualul președinte al Partidului Național Liberal și președinte al Senatului.
General în rezervă, Ciucă a ocupat funcțiile de Șef al Statului Major al Apărării (între 1 ianuarie 2015 și 29 octombrie 2019) și ministru al Apărării (4 noiembrie 2019 – 25 noiembrie 2021). În decembrie 2020, pentru aproximativ două săptămâni, el a fost premier interimar al României, după demisia lui Ludovic Orban și până la formarea guvernului condus de Florin Cîțu.
După ce Cabinetul Cîțu a fost dizolvat prin moțiune de cenzură, în octombrie 2021, președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Nicolae Ciucă pentru funcția de prim-ministru. El a preluat conducerea Guvernului în noiembrie 2021 și a deținut funcția până în iunie 2023, când în urma rotativei guvernamentale funcția a fost preluată de Marcel Ciolacu.
Este prima sa candidatură la alegerile prezidențiale. Vezi declarația de avere și de interese AICI
Elena Lasconi – candidat din partea USR
Elena Lasconi (52 de ani) este primar al muncipiului Câmpulung și președinta Uniunii Salvați România (USR), funcție pe care o ocupă din iunie 2024, după demisia lui Cătălin Drulă.
Este de profesie economist, însă a lucrat mulți ani în televiziune, înainte de a începe cariera politică. În anul 2018 s-a înscris în USR, iar în 2020 a candidat la alegerile locale, pentru funcția de primar al municipiului Câmpulung, alegeri pe care le-a și câștigat.
În iunie 2024, Elena Lasconi a fost realeasă în funcția de primar al municipiului Câmpulung și în aceeași lună a preluat și conducerea USR, după ce eșecul partidului în alegeri la nivel național l-a determinat pe Cătălin Drulă să demisioneze.
Este prima sa candidatură la alegerile prezidențiale. Vezi declarația de avere și de interese AICI
Mircea Geoană – candidat independent
Mircea Geoană (66 de ani) este fost secretar general adjunct al NATO, fost ministru de Externe al României și fost președinte al Senatului.
Înainte de intrarea în politică, a avut o bogată carieră diplomatică, fiind numit, în anul 1996, ambasador al României în SUA. Ulterior, a deținut funcția de ministru de Externe în Guvernul Adrian Năstase. În 2005, după ce Adrian Năstase a demisionat de la conducerea PSD, ca urmare a eșecului la alegerile prezidențiale din 2004, Mircea Geoană a preluat funcția de președinte al social-democraților.
În anul 2009, a candidat la alegerile prezidențiale din partea PSD, însă a pierdut în fața lui Traian Băsescu, cel care a câștigat atunci al doilea mandat de președinte al României.
Pe 17 octombrie 2019 a fost numit secretar general adjunct al NATO, funcție pe care a deținut-o până pe 3 septembrie 2024, când a demisionat pentru a putea candida la alegerile prezidențiale din 2024.
Este a doua sa candidatură la alegerile prezidențiale. Vezi declarația de avere și de interese AICI
George Simion – candidat din partea AUR
George Simion (38 de ani) este deputat și președintele al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).
În anul 2019, Simion a candidat ca independent la alegerile europarlamentare, însă nu a obținut suficiente voturi pentru a-și asigura un loc în Parlamentul European. Din anul 2019 este președinte al AUR, partid înființat în același an și care la alegerile parlamentare din 2020 a obținut 9,08%.
În Parlamentul României, deține și funcțiile de vicepreşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, membru al Comisiei comune pentru integrare europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE, membru al Grupului PRO-America, preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Polonă.
Este prima sa candidatură la alegerile prezidențiale. Vezi declarația de avere și de interese AICI
Ludovic Orban – candidat din partea Forței Dreptei
Ludovic Orban (61 de ani) este fost premier al României și în prezent președinte al partidului Forța Dreptei.
Guvernarea sa, care a fost din 4 noiembrie 2019 până în 7 decembrie 2020, a fost marcată de pandemia COVID-19, perioadă în care Guvernul a luat măsuri dure pentru a opri răspândirea virusului.
În decembrie 2020 a demisionat din funcția de premier, iar ulterior a fost ales președinte al Camerei Deputaților.
Anterior funcției de premier, a fost ministru al Transporturilor, în perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008. Din iunie 2017 până în septembrie 2021 a fost președinte al Partidului Național Liberal (PNL).
Două luni mai târziu, în decembrie 2021, a devenit președinte al Forței Dreptei, partid pe care tot el l-a înființat. La alegerile locale și europarlamentare din 2024, Forța Dreptei a candidat ca partea a Alianței Dreapta Unită, din care au mai făcut parte USR și PMP (Partidul Mișcarea Populară).
Este prima sa candidatură la alegerile prezidențiale. Vezi declarația de avere și de interese AICI
Kelemen Hunor – candidat din partea UDMR
Kelemen Hunor (56 de ani) este deputat și președinte al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR).
Este unul din cel mai longevivi parlamentari activi ai României, fiind la al șaselea mandat consecutiv (începând cu anul 2000). Din februarie 2011 este președinte al UDMR.
În Guvernul României, a deținut funcțiile de ministru al Culturii, în două mandate (23 decembrie 2009 – 27 aprilie 2012 și 5 martie 2014 – 24 noiembrie 2014) și viceprim-ministru al României (23 decembrie 2020 – 15 iunie 2023).
Este a patra sa candidatură la alegerile prezidențiale. A mai candidat în anii 2009, 2014 și 2019. Vezi declarația de avere și de interese AICI
Cristian Terheș – candidat din partea Partidului Național Conservator Român
Cristian Terheș (45 de ani) este europarlamentar și președinte al Partidului Național Conservator Român (PNCR)
Absolvent de teologie, Cristian Terheș este la al doilea mandat de europarlamentar. Prima oară a fost ales în anul 2019, pe listele PSD, însă în mai 2020 a migrat către PNȚCD. În octombrie 2020 s-a înscris în AUR, iar în decembrie 2023 a trecut la PNCR, devenind și președintele acestui partid.
Cu toate acestea, la alegerile europarlamentare din 2024, deși era membru PNCR, Terheș a deschis lista AUR pentru Parlamentul European și a obținut al doilea mandat de eurodeputat.
Este prima sa candidatură la alegerile prezidențiale. Vezi declarația de avere și de interese AICI
Cristian Diaconescu – candidat independent
Cristian Diaconescu (65 de ani) este fost ministru de Externe al României.
Înainte de a intra în politică, a fost diplomat și a deținut funcții în cadrul MAE. Cariera sa politică a început odată cu numirea sa ca Secretar de Stat pentru Afaceri Bilaterale în cadrul Ministerul Afacerilor Externe.
În Guvernul României, a deținut funcția de ministru de Externe în guvernele Adrian Năstase (martie 2004 – decembrie 2004), Emil Boc (decembrie 2008 -octombrie 2009) și Mihai Răzvan Ungureanu (martie 2012-mai 2012). Din martie 2004 până în decembrie 2004 a fost ministru al Justiției, fiind implicat în procesul de aderare a României la Uniunea Europeană.
În anul 2008, a candidat la alegerile locale pentru funcția de primar al Bucureștiului, clasându-se pe locul al treilea, în spatele lui Sorin Oprescu și Vasile Blaga.
Cristian Diaconescu a fost dintre inițiatorii fundației Mișcarea Populară, înființată în martie 2013 în jurul lui Traian Băsescu, cu un an și jumătate ca acesta să-și încheie mandatul de președinte. Ulterior, fundația a devenit Partidul Mișcarea Populară (PMP).
Este prima sa candidatură la alegerile prezidențiale. Vezi declarația de avere și de interese AICI
Ana Birchall – candidată independentă
Ana Birchall (51 de ani) este fost ministru al Justiției și fost ministru pentru Afaceri Europene.
Absolventă de masterat și doctorat în SUA, ea a lucrat ca avocat pe Wall Street, înainte de a se întoarce în România și de a intra în politică.
A fost consilier al ministrului afacerilor externe, apoi secretar executiv PSD pentru egalitate de șanse și, ulterior, purtătoare de cuvânt a PSD București.
Ana Birchall a fost deputat PSD în perioada decembrie 2012 – decembrie 2020 (două mandate consecutive). În Guvernul României, a fost ministru pentru Afaceri Europene (4 ianuarie 2017 – 29 iunie 2017) și ministru al Justiției (24 aprilie 2019 – 4 noiembrie 2019).
Este prima sa candidatură la alegerile prezidențiale. Vezi declarația de avere și de interese AICI
Călin Georgescu – candidat independent
Călin Georgescu (62 de ani) este o figură relativ necunoscută pe scena politică românească. Numele lui a a ajuns prima oară în atenția publică după alegerile parlamentare din 2020, când a fost propunerea AUR pentru funcția de premier al României.
Propunerea a ajuns pe masa președintelui Klaus Iohannis, care însă l-a nominalizat ca premier pe Florin Cîțu (PNL).
Călin Georgescu este un personaj controversat, după ce i-a lăudat pe legionar Corneliu Zelea Codreanu și mareșalul nazist Ion Antonescu. Pentru declarațiile sale, pe numele său a fos deschis un dosar penal, în anul 2022.
Este prima sa candidatură la alegerile prezidențiale. Vezi declarația de avere și de interese AICI
Silviu Predoiu – candidat din partea Partidului Liga Acțiunii Naționale
Silviu Predoiu (66 de ani) este fost director interimar al Serviciului de Informații Externe (SIE) și în prezent președintele Partidului Liga Acțiunii Naționale.
Este absolvent al Facultății de Geologie-Geografie, iar după absolvire a lucrat ca inginer geolog. Timp de 30 de ani, Predoiu a fost ofițer de informații exerne. În anul 2005, a fost numit prim-adjunct al directorului SIE, funcție pe care a ocupat-o până în anul 2018. În această perioadă a deținut și funcția de director interimar al seriviciului.
Este prima sa candidatură la alegerile prezidențiale. Vezi declarația de avere și de interese AICI
Sebastian-Constantin Popescu – candidat din partea Partidului Noua Românie
Sebastian-Constantin Popescu (42 de ani) este președintele Partidului Noua Românie.
Este absolvent al Facultății de Medicină Veterinară din Timișoara.
Este a doua sa candidatură la alegerile prezidențiale. A candidat și în anul 2019 la alegerile prezidențiale, fiind cel mai tânăr dintre candidați. Vezi declarația de avere și de interese AICI
Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – candidată din partea Partidului Alternativa pentru Demnitate Națională
Alexandra Bertalan-Păcuraru este de profesie jurnalist. Anterior candidaturii sale la alegerile prezidențiale 2024, ea nu a mai deținut nicio altă funcție politică.
Este prima sa candidatură la alegerile prezidențiale. Vezi declarația de avere și de interese AICI
Calendarul alegerilor prezidențiale 2024
Primul tur
- 25 octombrie – începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2024;
- 22 noiembrie, ora 12:00 – prima zi a votării în străinătate, care se încheie la ora 21:00;
- 23 noiembrie, ora 7:00 – se încheie campania electorală;
- 23 noiembrie, ora 7:00 – a doua zi a votării în străinătate, care se încheie la ora 21:00;
- 24 noiembrie – primul tur al alegerilor prezidențiale în România. Votarea începe la ora 7:00 și se încheie la ora 21:00;
Al doilea tur
- cel târziu pe 29 noiembrie – se aduc la cunoștință numele celor doi candidați care au intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale;
- cel târziu pe 1 decembrie – se stabilește ordinea pe buletinele de vot;
- 29 noiembrie – începe campania electorală pentru al doilea tur;
- 6 decembrie, ora 12:00 – prima zi a votării în străinătate, care se încheie la ora 21:00;
- 7 decembrie, ora 7:00 – se încheie campania electorală;
- 7 decembrie, ora 7:00 – a doua zi a votării în străinătate, care se încheie la ora 21:00;
- 8 decembrie – al doilea tur al alegerilor prezidențiale în România. Votarea începe la ora 7:00 și se încheie la ora 21:00;
- 12 decembrie – validarea rezultatelor alegerilor prezidentiale 2024.