Sâmbătă, 5 aprilie, Colegiul Național „Moise Nicoară” și-a deschis porțile. Evenimentul a început la ora 9:00 în Sala festivă. Directorul colegiului, prof. Diana Achim le-a vorbit celor veniți să-și cunoască viitoarea lor școală despre istoria și tradiția învățământului de calitate din Arad, despre investițiile făcute pentru asigurarea unor condiții excepționale de învățământ, dar și despre relația școală – elev – părinte.
Discursul emoționant al elevei Maria Miuțescu, președinte al Consiliului Școlar al Elevilor de liceu din „Moise Nicoară”, a dat tonul acestui eveniment:
„Pentru mine, Colegiul Național «Moise Nicoară» e mai mult decât o simplă clădire; e a doua mea casă, a doua mea familie. Oricine mă cunoaște, câtuși de puțin, știe cât de mult îndrăgesc această școală. Dar nu numai că este locul meu preferat. Aici mă întâlnesc și cu persoanele care m-au format: colegi și profesori deopotrivă.
Pe de o parte, elevii se remarcă prin pasiunea lor față de diferite materii și subiecte, însă, pe lângă acest aspect, sunt oameni extrem de interesanți, de complecși, cu o dorință de cunoaștere ieșită din comun, persoane pe cât se poate de diferite, și totuși unite prin valorile comune ale colegiului: bunătatea, curajul, autodisciplina, responsabilitatea, perseverența, judecata înțeleaptă, integritatea și respectul. Ceea ce nu se prea spune despre noi este că știm să găsim echilibrul între seriozitate și distracție. Pe lângă multitudinea de activități extrașcolare, precum diferitele cluburi și cercuri de robotică, teatru, muzică, astronomie, lectură și așa mai departe, care ne încurajează să legăm prietenii, suntem și noi, totuși, adolescenți. Da, învățăm, dar da, avem timp să ne și distrăm! Dacă vă regăsiți în această descriere sau dacă ați dori să fiți înconjurați de astfel de colegi, atunci vă recomand cu drag «Moise Nicoară». Eu mă simt pe cât se poate de mândră să reprezint astfel de oameni.
Pe de altă parte, profesorii de aici sunt mereu dornici să pregătească lecții atractive, să ofere clarificări, cu răbdare, dacă este nevoie, și să pregătească elevii doritori pentru diferite concursuri și olimpiade școlare. În cei șapte ani de când sunt «moisistă», am râs, am plâns, am primit sfaturi și am luat decizii importante — toate acestea, cu sprijinul și îndrumarea profesorilor mei. Însă cea mai importantă lecție pe care am învățat-o de la dumnealor este aceea de a fi om.”
Câteva impresii de la copii și părinți:
Viitorii elevi au participat la tururi ghidate în școală – însoțiți de elevii voluntari de la „Moise”, au participat la activitățile și atelierele organizate de catedrele de specialitate, la sesiuni de dezbateri și prezentări interactive. Pentru micuții care și-ar dori să urmeze din clasa a V-a cursurile de la „Moise”, o atracție specială au fost laboratoarele de chimie și fizică – unde au putut participa la experimente, au vizitat observatorul astronomic, clasele de informatică și clubul de robotică. În sprijinul celor care și-ar dori din septembrie să înceapă ciclul gimnazial la „Moise”, profesorii au pregătit teste de simulare atât la limba română cât și la matematică.
- Foto din această galerie – realizate de elevii Hoară Rareș Mihai (X C), Popa Arthur (XI C), Bran Alisa Damaris (VI A), Celmare Thea (VI A), Ciul Tudor (X C), Vesa Debora Sara (X D), Albert Anahazi (IX D), Roventa Raluca (VI A), Barna Noris (XI D)
Profesorii și elevii de la „Moise” au venit cu abordări inedite ale programei școlare și au demonstrat că școala înseamnă mai mult decât învățarea teoriei. În acest sens, a surpins titlul suplimentului revistei „Laboremus” (care are o istorie aproape la fel de veche precum această școală): „Protecția consumatorului de cultură”. Acest supliment nu doar că reprezintă mărturia lui acel altceva și altfel care se întâmplă la „Moise”, dar mai ales exprimă dezideratul central al acestei instituții de învățământ: formarea micilor intelectuali, respectiv a viitorilor oameni de cultură, capabili să reașeze lumea în care trăim pe fundamentul valorilor autentice.
Oferta educațională pentru anul școlar 2025-2026 – Colegiul Național „Moise Nicoară”:
- Gimnaziu
2. Liceu