A murit Jimmy Carter. Fostul președinte american, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, avea 100 de ani

jimmy carter
Distribuie:

Fostul președinte al SUA, Jimmy Carter, care a servit la Casa Albă din 1977 până în 1981, a murit la vârsta de 100 de ani, potrivit presei americane. Cel de-al 39-lea președinte al Statelor Unite a fost un intermediar al păcii în Orientul Mijlociu și un militant neobosit al sănătății globale și al drepturilor omului.

„Tatăl meu a fost un erou, nu numai pentru mine, ci și pentru toți cei care cred în pace, drepturile omului și iubirea altruistă”, a spus Chip Carter, fiul fostului președinte, într-o declarație. „Frații mei, sora mea și cu mine l-am împărțit cu restul lumii prin aceste credințe comune. Lumea este familia noastră datorită modului în care a reunit oamenii și vă mulțumim pentru că îi onorați memoria continuând să aveți aceste credințe comune.”

Cotidianul Financial Times l-a numit „cel mai bun președinte pe care SUA l-au avut vreodată” și că a fost „o voce morală independentă”. Cu toate acestea „președinția sa de un singur mandat (1977-1981) este încă considerată pe scară largă ca fiind o dezamăgire”.

Carter a părăsit funcția profund nepopular, dar a lucrat energic, timp de decenii, pentru cauze umanitare. El a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002 ca recunoaștere a „efortului său neobosit de a găsi soluții pașnice la conflictele internaționale, de a promova democrația și drepturile omului și de a promova dezvoltarea economică și socială”.

Carter a pierdut alegerile din 1980 în fața lui Reagan, care a câștigat 44 din cele 50 de state. A scris mai multe cărți, de la un memoriu prezidențial la o carte pentru copii și poezie, precum și lucrări despre credința religioasă și diplomație. Ultima sa carte, „Faith: A Journey for All”, a fost publicată în 2018.


Cine a fost Jimmy Carter

Fost cultivator de arahide şi guvernator al statului Georgia, Jimmy Carter, născut la 1 octombrie 1924, a fost ales preşedinte în anul 1976, în „siajul” războiului din Vietnam şi al scandalului Watergate, un dosar de spionaj politic care l-a costat funcţia pe preşedintele republican Richard Nixon. Artizan al Acordurilor de la Camp David care au condus, în 1979, la semnarea tratatului de pace israeliano-egiptean, Jimmy Carter ocupă un loc aparte în peisajul politic american, umbrit de criza ostaticilor americani în Iran din 1979-1980.

Carter a avut un singur mandat, republicanul Ronald Reagan învingându-l în scrutinul prezidenţial din 1980. După plecarea sa de la Casa Albă, Jimmy Carter a creat în 1982 o fundaţie pentru promovarea dezvoltării, sănătăţii şi soluţionării conflictelor din întreaga lume.

În 2002, el a primit premiul Nobel pentru pace, în special pentru „eforturile neobosite consacrate găsirii de soluţii paşnice la conflicte internaţionale”. Din cauza problemelor de sănătate, el s-a retras în ultimii ani din viaţa publică şi nu a avut decât rare apariţii, cum a fost la finalul lui 2023 cu ocazia omagiului naţional adus soţiei sale Rosalynn, decedată la vârsta de 96 de ani.


Sursa: Financial Times


 

Categorie: Externe
Etichete: fost președinte american, Jimmy Carter
Distribuie:
Articolul anterior
Ordonanța „trenuleț” a fost pusă la transparență în forma finală | VEZI DOCUMENTUL INTEGRAL
Articolul următor
[CARTEA SĂPTĂMÂNII] Silviu Gongonea: „Formele de bază. Eseu despre poezie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

tiktok sua pr

TikTok a devenit nefuncțional în SUA

TikTok a devenit nefuncțional în Statele Unite ale Americii, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a noii legi privind interzicerea platformei. Utilizatorii americani au primit un mesaj în…