Acronimul BRICS va fi completat: Argentina, Egipt, Iran, Etiopia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost invitate să se alăture alternativei la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional

brics 6 noi
Distribuie:

Discuțiile privind extinderea au dominat summitul anual de trei zile al principalelor economii emergente din Johannesburg.

Argentina, Egipt, Iran, Etiopia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt cele șase țări invitate să se alăture BRICS ca noi membri în anul următor, a anunțat președintele sud-african Cyril Ramaphosa în ultima zi a summitului grupului care se consideră o contrapondere la puterile vestice.

 

Grupul care cuprinde cinci mari economii emergente – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – care ia decizii prin consens, au fost de acord cu „principiile directoare, standardele, criteriile și procedurile procesului de extindere a BRICS” în cadrul summitului anual de trei zile desfășurat în Johannesburg săptămâna aceasta, a declarat Ramaphosa joi.


Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost invitate să se alăture ca membri deplini începând cu 1 ianuarie anul viitor.

„Acesta este un moment istoric pentru expansiunea acestei adunări” a declarat președintele chinez Xi Jinping.

„Expansiunea reprezintă și un nou punct de plecare pentru cooperarea BRICS. Va aduce o nouă vitalitate mecanismului de cooperare BRICS și va întări în continuare forța pentru pacea și dezvoltarea lumii.”

Un consilier superior al președintelui Iranului a salutat joi admiterea țării în grup.

„Membru permanent în grupul economiilor emergente globale este considerat un moment istoric și un succes strategic pentru politica externă a republicii islamice” a scris Mohammad Jamshidi pe X, care anterior era cunoscut ca Twitter.

Prim-ministrul etiopian Abiy Ahmed a salutat ceea ce a numit „un moment extraordinar” pentru țara sa.

„Etiopia este pregătită să coopereze cu toți pentru un ordin global inclusiv și prosper” a declarat Abiy pe Twitter.

„Anticipăm dezvoltarea acestei cooperări pentru a crea noi oportunități de dezvoltare și economice și pentru a ridica relația noastră la nivelul dorit” a spus prințul Faisal bin Farhan, ministrul de externe al Arabiei Saudite, la summitul din ziua de joi.

 

brics 6 membrii noi

 

Ulterior, el a declarat pentru postul de televiziune saudit Al Arabiya că regatul a primit cu bucurie invitația și va analiza detaliile pentru a lua o „decizie adecvată” înainte de data propusă de aderare.

Grupul de bază format din cele cinci țări BRICS a discutat problema extinderii mai mult de un an, a spus Ramaphosa, iar noii membri au fost invitați în această săptămână după ce s-a ajuns la un acord în cadrul summitului.

Extinderea grupului face parte din planul său de a construi dominație și de a remodela guvernarea globală într-un ordine mondial „multipolar” care plasează vocile din Sudul Global în centrul agendei mondiale.

Includerea Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Iranului și Egiptului marchează prima reprezentare din regiunea MENA în grup, iar includerea Argentinei a fost susținută de membrul Brazilia.

Extinderea a fost promovată în mod intens de către Rusia și China, au afirmat analiștii, întrucât aceste țări se confruntă cu rezistența națiunilor occidentale sub forma sancțiunilor.

Celelalte țări BRICS au fost inițial mai ambivalente, dar liderii lor au exprimat susținere puternică pentru acest plan în această săptămână.


Grupul de economii emergente există formal de 15 ani. Unii experți au declarat pentru Al Jazeera că acesta nu a realizat prea mult și natura difuză a intereselor lor politice și sociale înseamnă că liderii BRICS nu sunt întotdeauna de acord în privința problemelor. Unii spun că acest lucru i-a împiedicat să devină o entitate mai puternică sau mai eficientă.


„Ceea ce BRICS încearcă să realizeze este deschis pentru mai multe discuții” a spus Danny Bradlow, profesor la Centrul pentru Avansarea Studiilor de la Universitatea din Pretoria, înainte de summit. „Atâta timp cât au fost doar cele cinci țări, au discutat despre reforma guvernării economice mondiale sau despre guvernarea globală în general … Dar nu au făcut prea multe în acest sens.”

„Obținerea acordurilor între cele cinci nu a fost chiar atât de ușor” a declarat el. „Dacă își extind membrii, acest lucru face lucrurile și mai complicate. Dar depinde și de cine vor lua ca noi membri.”

Peste 40 de țări au manifestat interes în a se alătura BRICS, iar 23 au depus formal cereri pentru a se alătura acestui club, care deja reprezenta un sfert din economia globală și 40% din populația lumii.

Aproximativ 50 de alți șefi de stat și lideri participă la summitul din Africa de Sud, care se încheie joi.


Sursă : Al Jazeera


 

Categorie: Externe
Etichete: Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, brazilia, BRICS, China, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, India, Iran, johannesburg, rusia, summit
Distribuie:
Articolul anterior
„4 for Tango“, în grădina de vară de la Cinematograful din Grădiște
Articolul următor
Accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă, între Măderat și Târnova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie