Evgheni Prigojin, liderul Grupării Wagner, a murit într-un accident aviatic în Rusia

evgheni prigojin
Distribuie:

Avionul lui Evgheni Prigojin s-a prăbușit, miercuri, în Rusia, regiunea Tver. Aeronava zbura de la Moscova la Sankt Petersburg.  Șeful mercenarilor Wagner s-a aflat la bord. Anunțul a fost făcut de ministrul rus pentru situații de urgență.

„A fost declanșată o anchetă cu privire la prăbușirea aeronavei Embraer, care a avut loc în această seară în regiunea Tver. Potrivit listei de pasageri, printre aceștia se află și numele lui Evgheni Prigojin”, a anunțat, într-un comunicat, Agenția Federală de Transport Aerian din Rusia.

Alte zece persoane care se aflau în același avion au murit.

Ministerul pentru Situații de Urgență a declarat că, potrivit datelor preliminare, la bord se aflau zece persoane, toate fiind ucise. Deocamdată nu există comentarii cu privire la cauzele prăbușirii avionului. Se susține că a fost demarată o anchetă.

Nu există încă niciun comentariu de confirmare a morții din partea structurilor lui Prigojin. Canalul Zona Gri asociat cu „Wagner” scrie că avionul ar fi fost „doborât de mijloace de apărare aeriană”.


Primele imagini cu avionul prăbușit 

(Foto – captură de ecran)


Pe unele agenții de presă, apropiate grupării Wagner, au apărut informații despre un al doilea avion care a juns la Moscova și în care s-ar fi aflat de fapt Evgheni Prigojin.

Canalul Grey Zone Telegram, afiliat lui Wagner, a susținut că avionul a fost doborât de sistemele de apărare aeriană ale armatei ruse, dar această informație nu a putut fi verificată.

Prigojin a recunoscut că a fondat, condus și finanțat compania de mercenari Wagner. În luna iunie a acestui an, Prigojin a fost la originea controversatei rebeliuni a mercenarilor Wagner.

În luna iunie, unitățile Wagner conduse de Prigojin au organizat un marș armat asupra Moscovei, pe care autoritățile ruse l-au descris ca fiind o revoltă. Mai multe avioane și elicoptere ale forțelor armate ruse au fost doborâte în acest proces.

Dosarul penal deschis împotriva lui Prigojin în timpul revoltei a fost închis, iar mercenarii Wagner au călătorit în Belarus în baza unui acord cu Alexander Lukașenko. Cu toate acestea, Prigojin a continuat să își petreacă o mare parte din timp în Rusia.

La 21 august, a fost publicat un videoclip cu Prigojin, în care acesta a declarat că se află în Africa și a anunțat recrutarea de noi mercenari.


Despre Evgheni Prigojin

Evgheni Prigojin s-a născut în Leningrad (în prezent Sankt Petersburg), în 1961, la nouă ani după Putin. Tatăl său a murit când era mic.

În 1981, Prigojin a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru jaf și agresiune, însă a fost eliberat după un deceniu.

Ulterior, el a deschis o afecere în Sankt Petersburg, notează Al Jazeera. Așa l-a cunoscut pe Vladimir Putin, pe atunci viceprimar al orașului.

Evgheni Viktorovici Prigojin a fost un om de afaceri rus, personalitate publică, militară și politică, un fost apropiat al președintelui Rusiei, Vladimir Putin. A fost distins cu titlurile de Erou al Rusiei, Erou al așa-zisei Republici Populare Donețk și Erou al așa-zisei Republici Populare Luhansk.

A controlat grupul Wagner, o structură de mercenari susținută de guvernul rus, care este implicată în conflicte militare în Africa, Siria, Ucraina și alte regiuni ale lumii, precum și companiile (Agenția de Cercetări pe Internet și altele) acuzate că s-au amestecat în alegerile din SUA din 2016 și 2018. Activitățile lui Prigojin sunt strâns legate de Ministerul Rus al Apărării⁠ și de departamentul său de informații, GRU. Unele companii deținute de Prigojin s-a ocupat cu serviciile de catering pentru mai înalți oficiali ai guvernului rus, iar restaurantele și întreprinderile sale de deservire au găzduit mese la care a participat Putin cu demnitari străini și de aceea Prigojin a fost porecit „bucătarul lui Putin” în mass-media. Ulterior, el s-a extins în alte domenii, inclusiv în mass-media.

Anul trecut, Prigojin a recunoscut că a fondat, condus și finanțat compania de mercenari Wagner. În luna iunie a acesui an, Prigojin a fost la originea controversatei rebeliuni a mercenarilor Wagner.


Sursa: Aljazeera.com


 

 

Categorie: Externe
Etichete: Evgheni Prigojin, liderul Grupării Wagner, „Bucătarul lui Putin”
Distribuie:
Articolul anterior
#NuAmAer!
Articolul următor
O femeie a ajuns la spital în urma unui accident rutier, la ieșirea din Bârsa spre Aldești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie