[ACTUALIZARE] (3.01.2024)
Teatrul Național din Timișoara își ia adio de la reputatul actor și regizor Ion Ardeal – Ieremia. Priveghiul urmează să înceapă miercuri, 3 ianuarie, de la ora 18:00. Cunoscuții regretatului regizor care doresc să-l vegheze sunt așteptați la casa mortuară „Memora Eterna” din comuna Săcălaz, județul Timiș.
Înmormântarea urmează să aibă loc joi, 4 ianuarie, începând cu ora 14:00.
[TITLUL INIȚIAL] (2.01.2024 ora 21:30) Actorul și regizorul Ion Ardeal – Ieremia s-a stins din viață la 58 de ani
Ion Ardeal – Ieremia s-a stins din viață la vârsta de 58 de ani. Timp de trei decenii, acesta a fost actor și regizor la Teatrul Național din Timișoara. Timp de un an și jumătate el a fost secretar de stat în Ministerul Culturii, scrie Opinia Timișoarei.
Regizorul s-a stins din viață în 2 ianuarie, răpus de boală. Ar fi trebuit să împlinească 59 de ani în 13 ianuarie. Ion – Ardeal Ieremia era căsătorit cu actrița Cristina Ieremia și au împreună un copil.
Ion Ardeal – Ieremia s-a născut la Oradea și a studiat U.N.A.T.C la București. Și-a început cariera în Teatru la Târgu Mureș. Ulterior, s-a mutat la Teatrul Național din Timișoara, acolo unde a avut o carieră de aproape 3 decenii.
Actorul și regizorul s-a implicat direct în susținerea culturii, nu numai prin arta spectacolului, ci și din postura de politician. Ion Ardeal – Ieremia a fost consilier local în timpul administrației Robu, începând cu anul 2016.
Ulterior, a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Culturii, timp de un an și jumătate. El a fost un susținător al Capitalei Culturale.
Decesul regizorului a fost anunțat de Teatrul Național din Timișoara
„Regizorul Ion-Ardeal Ieremia ne-a părăsit. Victimă a unei boli neiertătoare, Ion-Ardeal ne-a părăsit astăzi, 2 ianuarie 2024.
Ion-Ardeal Ieremia și-a legat întreaga viață de Teatrul Național. Născut la Oradea, trăiește în Timișoara de la 9 ani. Fiu de regizor, și-a petrecut copilăria în culisele teatrului. A absolvit un liceu cu profil real ale cărui rigori le-a resimțit ca pe o „pereche de pantofi străină”, după cum spunea el însuși. A absolvit în 1995 secția regie teatru a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa prof. Valeriu Moisescu. Tumultuos, generos, intempestiv, neliniștit, cu o inteligență ascuțită, Ion-Ardeal Ieremia a urmat – nu fără să-și pună întrebări care l-au urmărit mereu – aceeași profesie ca cea a tatălui său. Cariera lui, începută la Teatrul Național din Târgu-Mureș și continuată, următorii 28 de ani, la Naționalul timișorean, a demonstrat că identitatea sa artistică îi aparține pe de-a-ntregul, spectacolele sale, de la prima montare – Femeia-șarpe de Carlo Gozzi, până la cea din urmă – Săptămâna luminată de Mihail Săulescu purtându-i amprenta unică: o mare sensibilitate care l-a rănit mai mereu și pe care învățase să o ascundă în spatele unui simț al umorului unic, un umor care îi va purta mereu amprenta, dar și în spatele unei nerăbdări aspre. Cu adevărat, în spatele glumei sau a asprimii s-au aflat întotdeauna o mare delicatețe și o mare fragilitate pe care le-a distilat în spectacolele lui, dar și opinii pe care, în spectacole și în afara lor, le-a exprimat mereu cu toată convingerea.
Ion-Ardeal Ieremia a fost o prezență integră și efervescentă a Timișoarei și a Teatrului Național pentru care a luptat în toate modurile pe care le-a putut imagina – ca artist, ca locuitor al orașului, dar și din poziția de consilier municipal și, mai apoi, din cea de secretar de stat în Ministerul Culturii.
Ion-Ardeal Ieremia a fost o personalitate profund implicată și o voce puternică într-un spațiu fundamental pentru societate: cultura. Teatrul Național din Timișoara a beneficiat aproape trei decenii de spiritul, de inteligența și de loialitatea sa, iar pentru asta îi vom fi recunoscători mereu.
Îndurerați, stupefiați, prietenii și colegii săi din Teatrul Național rămân de-acum cu amintirea lui. Odihnească în pace”, se arată în mesajul transmis de instituție.