[ACTUALIZARE 2] Rezidenții din „Subcetate” somează oficial PRIMĂRIA să clarifice situația juridică a străzii Diogene și o acuză de ILEGALITĂȚI!

diogene principala
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE 2] Rezidenții din „Subcetate” somează oficial Primăria Municipiului Arad  să clarifice situația juridică a străzii Diogene și o acuză de ilegalitate cel puțin cu privire la includerea acestei străzi „a nimănui” în zona A de impozitare

Conflictul dintre rezidenții cartierului Subcetate și autoritățile locale izbucnit public în preziua alegerilor locale și aplanat atunci a fost reluat de una dintre asociațiile de proprietari constituite, de această dată pe cale oficială și printr-un cabinet de avocați.

Asociația „Ansamblul Rezidențial Diogene Arad” a formulat și a transmis către primăria municipiului Arad o solicitare prin care insistă pe „preluarea în domeniul public și administrarea străzii Diogene” de către primărie dar și pe „oferirea tuturor facilităților zonei A de impozitare”. În subsidiar, aceștia solicită anularea în parte a Hotărârii Consiliului Local nr. 370/ 2015 prin care această zonă a fost inclusă ILEGAL în zona A de impozitare ( ilegal întrucât o parte dintre facilitățile de care ar trebui să beneficieze cei care plătesc impozite și taxe pentru zona A, în realitate NU există în acea zonă!). Mai mult, aceștia solicită radierea străzii Diogene din zona A de impozitare și includerea acesteia în zona D, cu recalcularea impozitului pe ultimii 5 ani și restituirea diferenței către contribuabili, cu dobânzi și penalități.

Motivele pe care această Asociație de Proprietari le invocă și pe care își întemeiază demersul:

 diogene1 1

diogene2 1

diogene3 1

diogene4 1

***

[TITLUL INIȚIAL ( 25.09.2020)]: Rezidenții din „Subcetate” – obligați să plătească TAXĂ DE PROTECȚIE la CASAROM ca să poată intra în propriile locuințe. O mizerie de care este responsabil direct, Gheorghe FALCĂ

Afacerea mizerabilă legată de CASAROM a fost subiect de presă începând din anul 2004 și încă nu a putut fi epuizat. Detaliile istorice ale acestei spețe pot fi recitite în mai multe materiale de presă locală și centrală,  printr-o banală căutare pe Google a „afacerii CASAROM” și este de prisos să le mai abordăm.

Revenind în zilele noastre, abordăm efectele acestei afaceri mizerabile, marca Gheorghe Falcă.

Astăzi, rezidenții cartierului Subcetate sunt OBLIGAȚI să achite TAXĂ DE ACCES în propriile locuințe pentru că birocrația, corupția și interesele meschine, prostia și nepăsarea unora dintre funcționari este mai presus de lege, mai presus de morală, mai presus de drepturile oricărui cetățean de bună-credință. Este o dovadă a faptului că niciun funcționar nu este curios de cetățean pe termen lung, niciun dezvoltator imobiliar nu este curios de client din prima secundă când devine proprietar lăsându-l să dezlege singur ghemul încurcat al problemelor. O dovadă în plus că tot ce „a legat” Gheorghe Falcă prin acte de corupție nu mai poate dezlega nimeni, niciodată.

Rezidenții din Subcetate au cumpărat locuințele de la un dezvoltator imobiliar care nu deținea drepturi pe terenul adiacent construcției, al căilor de acces. Acest teren este în proprietatea CASAROM sau a patronilor firmei TEHNODOMUS iar unele loturi sunt în proprietatea altor persoane private. În aceste condiții, la semnarea contractelor de vânzare-cumpărare pentru apartamente, dezvoltatorul imobiliar nu a putut prevedea și cotă-parte de teren și dreptul de acces.

Proprietarii acelor apartamente și-au expus problemele de-a lungul timpului inclusiv în ședințe ale Consiliului Local Municipal dar fără să găsească nicio susținere din partea administrației și nicio soluție. În ultima ședință CLM din anul 2019, 150 de persoane rezidente au depus la Primărie un memoriu stufos, plin de date tehnice, în care arată motivele pentru care se opun adoptării unui proiect de hotărâre „privind aprobarea documentației de urbanism Planului Urbanistic Zonal (PUZ) și a Regulamentului Local de Urbanism (RLU): Zona locuinţă colectivă cu parter comercial şi locuinţe individuale, strada Diogene, municipiul Arad, pe parcela identificată prin CF nr. 347480- Arad – inițiativa primarului”.

Principala nemulțumire a fost ( și încă este) că nu li se garantează accesul la stația de pompare, fără de care ar avea probleme legate de anumite utilități. „Acceptăm să avem un acord cu dezvoltatorul, atâta timp cât ni se dă acces la pompe. Suntem 150 de proprietari care dorim să avem acces la acele pompe care sunt ale dezvoltatorului”, spunea președinta asociației de proprietari la ședința CLM din decembrie 2019. Pe de altă parte, Mircea Pereș, reprezentantul dezvoltatorului susținea „ că PUZ-ul are toate avizele și respectă toate prevederile legale, ținând să precizeze că s-a ținut cont de dorința municipalității de a exista o cale de acces pentru locuitorii din zonă.” Din această cauză, nimeni nu poate interveni la o eventuală avarie la stația de pompare: Compania de Apă nu a preluat-o, primăria nu o are în proprietate, privatul care o deține nu are niciun interes să o facă. Mai mult, proprietarul terenului pe care este construită stația de pompare îi cere Asociației de proprietari pentru care a fost construită să-i achite suma de 120.000 de euro! și s-o preia.

Mai mult, conform unui act adițional la contractul de vânzare-cumpărare, dezvoltatorul era obligat să predea către primăria Arad și societățile specializate toate utilitățile, inclusiv rețeaua de apă și canalizare și inclusiv drumurile, fapt care nu s-a întâmplat. Nu s-a întâmplat probabil și din culpa dezvoltatorului care nu a realizat în standarde lucrările astfel încât să poată fi preluate dar și din culpa administrației care a abandonat rezolvarea acestei probleme, ca și cum nu ar fi existat:

diogene5

-întreg actul adițional poate fi citit în galeria foto a articolului.

O altă problemă majoră este cea legată de accesul acestora la propriile locuințe, problemă identificată în aceeași ședință a CLM inclusiv de  arhitectul șef Radu Drăgan a ținut să precizeze că documentația este corect întocmită și că toate avizele sunt valabile, cu toate că din septembrie, când proiectul a fost retras o dată de pe ordinea de zi a CLM unele au expirat, fiind nevoie să fie reînnoite. „Prin această documentație de urbanism rămâne o cale de acces spre locuințele din zonă, atât spre condominiile construite de Casarom și spre locuințele individuale proprietate privată. Problema este că și strada dintre blocuri și locuințele individuale e proprietate privată. Dacă acolo se ajunge să se aprobe o documentație de urbanism, atunci va fi o problemă”, a spus Radu Drăgan.

Cu toate acestea, proiectul de hotărâre nu a fost retras de pe ordinea de zi, trecând cu 14 voturi pentru și o abținere și astfel problema complicându-de iremediabil.

În aceste zile, în zonă a fost montat un panou care-i informa pe rezidenți că strada pe care o folosesc ca și cale de acces spre locuințele lor este un „teren în curs de grănițuire” iar dacă vor să aibă acces trebuie să-i achite șmecherului o taxă! Și ce taxă! Astfel cei care dețin în proprietate o casă, trebuie să achite 450 de euro/ lună, proprietarii apartamentelor cu 3 camere 180 de euro/ lună iar cei care dețin apartament cu 2 camere, 150 de euro / lună!

„ Proprietate privată. Teren în curs de grăniţuire. Locatarii riverani interesaţi de abonamente de acces pot transmite solicitări la adresa de e-mail: acces.subcetate@gmail.com, menţionând tipul de locuinţă folosit (casă sau apartament), numărul de persoane şi numărul de autovehicule. Tarife standard: casă cu teren – 450 euro/lună, apartament 3 camere – 180 euro/lună, apartament 2 camere – 120 euro/lună. Tariful standard include accesul pentru 3 persoane şi un autovehicul” – este mesajul de pe panou.

Acea zonă a fost evitată de autorități, inclusiv de primarul Călin Bibarț, inclusiv în perioada de campanie care tocmai s-a încheiat și inclusiv în rondul de seară. Printr-o postare pe rețelele sociale, rezidenții i-au lansat invitația dar fără efect: „ Pentru rondul de seară îl invit pe primarul Aradului pe strada Diogene, în Subcetate. Trebuie să știe strada, plătim impozit pentru zona A deși primăria Aradului a refuzat să preia în administrare strada de la CASAROM, a refuzat să fie inclusă strada în terenul cedat de CASAROM primăriei în timpul administrației Falcă, iar actualul proprietar cere „doar” 450 de euro pentru accesul oamenilor la casele lor. Dacă ajunge cu rondul aici, să facă o plimbare și prin ambrozia netăiată vreodată de pe terenul primăriei. Vă așteptăm domnule Bibarț, cu pliante văd că ați ajuns, dar nu veniți prea spre seară că nu avem iluminat stradal. E binevenit și Falcă, înlocuitorul din dezbateri.”

 

 

 

strada diogene1

O problemă pentru care nimeni NU ARE NICIO SOLUȚIE! O problemă pe care administrația care a „încurcat-o” nu are nicio soluție să o „descurce” în ciuda faptului că acei cetățeni sunt plătitori de taxe și impozite pentru categoria A, primăria încasează banii cât să-și permită să-i trateze cu indiferență și dispreț.

„ Circ și tupeu made în România, pe strada Diogene, în Arad…. pe nervii și pe banii noștri. Acum vreo 7 ani ne-am cumpărat căsuța visurilor noastre pe strada Diogene și am făcut greșeala de a nu ne interesa de statusul străzii care asigura acces câtorva sute de familii. Aceeași greșeala au făcut-o, am aflat ulterior, și majoritatea celorlalți locuitori din zonă: nici prin gând nu ne-a trecut că strada nu ar fi stradă “cu acte în regulă”.
Primăria a lăsat strada în gestiunea dezvoltatorului pentru că lipseau parte din amenajări. A refuzat să o preia dar a și aprobat în Ajun de Crăciun, în ultima ședință a anului 2019, când toată lumea era cu gândul la Sărbători, noul PUZ în care se aproba construcția unui bloc cu magazine la parter exact peste sensul giratoriu de la capătul străzii.
Dezvoltatorul dă faliment și strada se pune în vânzare ca și teren privat CONSTRUIBIL, fără ca cei care o folosesc ca și acces la locuințele lor să fie notificați.
Evident că se găsesc șmecherași care să o cumpere și care azi au afișat cu tupeu tabla din poză la capătul străzii. Și știau foarte bine ce cumpără. Acum cer „abonament” de acces la propria locuință 450 EUR pe lună pentru 3 persoane și o mașină. Oare dau discount pentru copii? Ar fi de râs dacă nu ar fi pe nervii noștri.
Și cam așa s-a dus liniștea noastră, a mea și a altor câteva sute de familii care stăm pe această stradă. Urmează nervi, scandal și bani aruncați pe avocați. Î
n ce țară civilizată se mai întâmplă măgării de genul ăsta?”
– este postarea pe Facebook a unei rezidente pe Diogene iar din comentariile la postare se pot afla și mai multe probleme pe care acești contribuabili și cetățeni le întâmpină. Dincolo de orice, principala problemă a acelei „străzi” este CORUPȚIA cu tentacule până în palatul administrativ.

***

[ACTUALIZARE 1, ora 17.00]

După izbucnirea scandalului în presă și pe rețelele de socializare, în cursul după-amiezii, panoul cu tarifele pentru acces amplasat pe strada Diogene a fost înlocuit cu un alt panou, cu un mesaj de pace:

diogene7

Contactați în cursul zilei de astăzi de unii rezidenți prin mesaj cu privire la acces, reprezentanții societății au transmis următorul mesaj:

diogene8

 

 

Vom reveni…

Categorie: Știri
Etichete: afacerea CASAROM, cartier Subcetate, Gheorghe Falca, rezidenți, taxă de acces
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE 7] Fostul polițist Cosmin Pană a rămas cu pedeaspsa de UN AN DE ÎNCHISOARE cu executare în „Dosarul cu țigările abandonate”, neatacând sentința
Articolul următor
Alte ZECI DE MII DE OAMENI rămân fără locuri de muncă! Operatorii din domeniul JOCURILOR DE NOROC atacă în JUSTIȚIE „HOTĂRÂRILE C.J.S.U. Arad” care îi condamnă la FALIMENT… iar problema și mai gravă e că NU PE TOȚI!

3 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

catedralei1 1

[ACTUALIZARE] ZI DE FOC azi, în CLM: SRL-ul „Falcă & co.” vrea să-și impună proiectul de desființare a Pieței Catedralei cu „majoritate simplă”. Miile de oameni care au semnat pentru menținerea actualei destinații sunt așteptați în fața Primăriei [FOTO]

  [ACTUALIZARE] Peste 8000 de semnături s-au depus de către cetățeni ai Aradului la secretariatul Primăriei Municipiului Arad în cauza privind Proiectul de Hotărâre înaintat de primarul Gheorghe Falcă ce…