[ACTUALIZARE 4] Ger persistent în toată țara. Doar vestul extrem scapă de codul portocaliu

cod portocaliu ger
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE 4] –  [COMUNICAT – Administrația Națională de Meteorologie – COD: PORTOCALIU]

Intervalul : 09 si 10 ianuarie;

Zonele afectate : conform textului şi hărţii;

Fenomene : ger persistent;

Mesaj : AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD PORTOCALIU

În intervalul menţionat în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania şi în Maramureş, gerul se va intensifica, astfel încât minimele vor fi cuprinse, în general, între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 şi -10 grade.

COD GALBEN

În Crişana şi în Banat vremea va fi geroasă îndeosebi în cursul nopţilor şi al dimineţilor, când valorile termice se vor situa frecvent sub -15 grade.

În perioada următoare, Administraţia Naţională de Meteorologie va emite noi mesaje privind evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice periculoase.

……………………………………………………………………………

[ACTUALIZARE 3] COD GALBEN de ger în toată țara – 9 ianuarie, ora 9.00 –  [COMUNICAT – Administrația Națională de Meteorologie – COD : GALBEN]

Interval de valabilitate: 08 şi 09 ianuarie

Fenomene vizate: vreme geroasă;

Zone afectate: conform textului şi hărţii

ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

În intervalul menţionat, vremea va fi geroasă în cea mai mare parte a ţării, atât ziua, cât şi noaptea. Astfel, maximele diurne se vor situa frecvent între -16 şi -10 grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între -25 şi -15 grade.

Notă: Vremea geroasă va persista în majoritatea regiunilor şi pe parcursul săptămânii viitoare.

În cursul zilei de luni, 9 ianuarie, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

……………………………………………………………………………

[ACTUALIZARE 2] (7 ianuarie, 2017) APEL: Ajutați, cu un simplu telefon, oamenii străzii să nu moară de frig!

Poliția Locală și Direcția de Dezvoltare și Asistență Comunitară Arad fac un apel la oamenii care întâlnesc semeni de-ai lor aflați în gravă dificultate din cauza temperaturilor scăzute să sune la numerele de telefon ale celor două instituții în vederea salvării lor.

APEL

Din pricina temperaturilor extrem de scăzute, Poliția Locală Arad și Direcția de Dezvoltare și Asistență Comunitară fac un apel la cetățenii municipiului care observă prezența pe străzi a unor persoane lipsite de adăpost, să apeleze la numărul de telefon al dispeceratului Poliției Locale: 0257-939 (apel gratuit) sau la numărul de telefon al Adăpostului de noapte: 0257-214.988, pentru ca echipajele mixte constituite în vederea adăpostirii persoanelor fără adăpost să poată interveni în cel mai scurt timp.

……………………………………………………………………………

[ACTUALIZARE 1 – 6 ianuarie, 2017, ora 15.00] [COMUNICAT – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – INSTITUŢIA  PREFECTULUI – JUDEŢUL ARAD – CANCELARIE  PREFECT]

Măsuri pentru prevenirea efectelor negative ale temperaturilor foarte  scăzute

Ca urmare a temperaturilor extrem de scăzute prognozate pentru următoarele zile și în Județul Arad, Instituția Prefectului – Județul Arad, a cerut instituțiilor competente luarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea sau diminuarea potențialelor efecte negative. Furnizorii de utilități din Județul Arad trebuie să asigure alimentarea în condiții optime a populației și agenților economici cu energie electrică, energie termică, gaze naturale și apă potabilă, precum și rezolvarea cu maximă operativitate a oricăror deranjamente sau incidente în exploatare, astfel încât să fie menținut confortul termic în imobile. Echipajele de Ambulanță, în colaborare cu Poliția, Jandarmeria și Poliția Locală trebuie să identifice toate persoanele fără adăpost și să le transporte la adăposturile amenajate. De asemenea, unitățile de primiri urgențe au obligația de a primi persoanele fără adăpost care  se prezintă la acestea, chiar dacă nu au nevoie de asistență medicală imediată, urmând să contacteze echipajele de ambulanță care vor transporta acele persoane la adăposturile amenajate. Inspectoratul Teritorial de Muncă al Județului Arad va controla modul în care sunt respectate şi aplicate prevederile O.U.G. nr.99/2000, aprobată prin Legea nr. 436/2001, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad recomandă populației să ia următoarele măsuri de prevenire a efectelor negative ce pot fi cauzate de temperaturile scăzute:

–              Persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, respectiv persoane cu vârsta de peste 65 de ani, persoane cu boli cronice (în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice), copii și bătrâni instituționalizați, gravide, vor evita deplasările care creează premisele decompensării în condițiile diferențelor bruște de temperatură;

–              Folosirea unor articole de îmbrăcăminte adecvate valorilor termice, în condițiile în care vremea va deveni geroasă, dacă este neapărat necesară deplasarea în spații deschise;

–              Respectarea măsurilor de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut și tuse, respectarea unui regim de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, și în special prin gripă;

–              Acordarea atenției deosebite în cazul copiilor și anume evitarea situațiilor în care aceștia sunt lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător;

–              Consumul unei alimentații bogate în proteine, fructe și legume;

–              În perioada geroasă se recomandă consumarea ceaiului cald;

–              Evitarea consumului de băuturi alcoolice;

–              Locuințele și spațiile închise de locuit să fie încălzite corespunzător și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon;

–              În cazul alterării stării de sănătate  să se evite automedicația, fiind recomandat ca bolnavii să se prezinte la cabinetul medicului de familie.

 „Recomand tuturor locuitorilor Județului Arad să respecte aceste indicații ale Direcției de Sănătate Publică, astfel încât sănătatea lor să nu fie pusă niciun moment în pericol. De asemenea recomand evitarea deplasărilor care nu sunt necesare și care necesită un timp mai îndelugat petrecut înafara spațiilor încălzite. Nu în ultimul rând doresc să atrag atenția celor care intenționează să efectueze deplasări în zonele din țară afectate de viscol și de căderile masive de zăpadă. Înainte de efectuarea deplasării, aceștia trebuie să se informeze asupra stării drumurilor, în acest moment mai multe drumuri din zona de sud-est a țării sunt închise, să consulte mersul trenurilor, autobuzelor sau al avioanelor pentru a identifica eventualele curse anulate, să se asigure că autoturismele lor sunt echipate corespunzător circulației în condiții de iarnă. Toate instituțiile cu atribuții în domeniu din Județul Arad sunt pregătite să aplice măsurile ce se impun pentru evitarea unor efecte negative ale temperaturilor foarte scăzute, însă este important ca și populația să își ia unele măsuri preventive necesare pentru a preîntâmpina producerea unor situații de urgență”, a declarat Prefectul Județului Arad, Cosmin Pribac.

Biroul de presă –  6 ianuarie 2017

……………………………………………………………….

[TITLUL INIȚIAL] (6 ianuarie, 2017 – ora 9.00) [NEWS ALERT] Temperaturi polare în toată țara. Aradul este sub COD GALBEN DE VISCOL

Este COD ROȘU de viscol în județele Buzău, Brăila, Tulcea, Constanța, Ialomița și Călărași, până la 13:00 și COD GALBEN de viscol în județele Bihor, Timiș și Arad, până la ora 12:00.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o nouă atenționare de vreme rea, valabilă în trei județe din zona Transilvaniei, pe durata următoarelor ore. Potrivit meteorologilor, până la ora 12:00, în zona de câmpie a județelor Bihor, Timiș și Arad se vor semnala intensificări ale vântului, care la rafală vor atinge și depăși viteze de 55 — 60 km/h.

Estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 02 – 15 ianuarie 2017

CRIŞANA

În  perioada  6-7  ianuarie,  vremea  va  fi  deosebit  de  rece,  geroasă îndeosebi  noaptea şi dimineaţa.  Temperatura  aerului,  în  scădere  în  prima  parte  a  intervalului,  apoi  în  creştere uşoarăşi  treptată,  va  avea  valori  sub  cele  climatologic  specifice  acestei  perioade.  În  prima săptămână, vor fi maxime termice cuprinse între -9 şi -1 grad, mai ridicate în prima zi pânăla 5…6 grade şi minime între -7 şi -5 grade, mai scăzute în intervalul 6 – 8 ianuarie, când se vor înregistra valori medii de -17…-13 grade. În a doua săptămână a intervalului de prognoză nu vor  fi  variaţii  mari  ale  regimului  termic,  astfel  încât  mediile diurne  se  vor  situa  între  -3 şi  1grad, iar cele nocturne vor fi cuprinse între de -10 şi -5 grade.
Probabilitatea  de  apariţie  a  precipitaţiilor  va  fi  ridicată în  jurul  datei  de  4  ianuarie şi,  din nou, între 7 şi 15 ianuarie.

BANAT

Temperatura aerului va fi în scădere în prima parte a intervalului, apoi va creşte uşor, dar valorile termice se vor menţine, în general, sub normele specifice perioadei. Pe parcursul primei săptămâni, maximele diurne vor scădea de la medii regionale de 6…7 grade, spre aproximativ -6 grade în zilele de 6 şi 7 ianuarie, iar minimele nocturne se vor situa, î n medie, între -9 şi -3 grade, mai scăzute în jurul datei de 7 ianuarie, când se vor înregistra -14…-15 grade. În cea de-a doua săptămână, regimul termic se va menţine relativ constant, fiind caracterizat de medii ale valorilor maxime cuprinse între -2 şi 1 grad şi ale celor minime situate între -9 şi -5 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicatăîn perioada 4-5 ianuarie şi din nou după data de 7 ianuarie.

 

Categorie: Știri
Etichete: cod galgen, meteo, temperaturi polare, viscol, vremea
Distribuie:
Articolul anterior
Pentru un decret de amnistie și grațiere bine structurat și fundamentat
Articolul următor
„Dincoace de Eminescu” – recital de poezie la Biblioteca Județeană, în lectura actorului Dan Antoci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

politisti noi ipj arad

IPJ Arad „a-ntinerit” cu 11 colegi noi

Luni, 27 noiembrie, polițiștii arădeni le-au urat bun venit celor 11 noi colegi, absolvenți ai școlilor de poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca și „Vasile Lascăr” din Câmpina. Cei 11 tineri polițiști…