[ACTUALIZARE] Aniversări în Arhiepiscopia Aradului [FOTO]

arhiepiscop 3
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE]

În fiecare an, în zilele de 28 noiembrie şi 2 decembrie, Arhiepiscopia Aradului dimpreună cu Chiriarhul său, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, se află în zile de sărbătoare.  Astfel, în acest an, la 28 noiembrie s-au împlinit șapte ani de la istorica zi a ridicării la rang de Arhiepiscopie a eparhiei arădene, în prezenţa Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un ales sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Totodată, ziua de 2 decembrie marchează instalarea în scaunul de episcop al Întâistătătorului ei, eveniment petrecut în urmă cu 32 de ani.

În ziua de vineri, 2 decembrie a.c., mulțime de clerici și credincioși, membri ai Consiliului Parohial, au participat la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei în Catedrala Veche a Aradului. În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite în mod solemn rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile revărsate asupra Arhiepiscopului Aradului, precum şi asupra clerului şi credincioşilor.

La momentul rânduit, Chiriarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Marius-Emanuel Ardelean, pe seama Parohiei Slatina de Criș, Protopopiatul Sebiș, iar la finalul slujbei, acesta dimpreună cu preotul Călin-Teodor Baba, au fost hirotesiți duhovnici.

După terminarea Sfintei Liturghii, soborul preoţilor şi diaconilor, prin glasul P.C. Părinte Traian Micoroi, a adresat Înaltpreasfinţiei Sale mulţumiri pentru înţeleapta păstorire şi cuvenitele felicitări însoţite de un buchet de flori. Chiriarhul a rostit un cuvânt de mulțumire, enumerând totodată principalele evenimente istorice sărbătorite în aceste zile în întreaga țară și mai ales cele din Municipiul Arad.

La ieşirea din biserică, credincioşii prezenţi şi-au exprimat bucuria duhovnicească şi au primit arhiereşti binecuvântări.

După aceasta, în sala de festivități a reședinței arhiepiscopale, ostenitorii Centrului eparhial şi preoţimea arădeană,  oficialităţile judeţene şi locale și mulțime de credincioşi, au participat pentru a-și exprima sentimentele de prețuire și de fiască dragoste pentru părintele sufletesc, pentru a-i ura ani mulți de arhipăstorire, cu sănătate deplină și  care au dorit să fie prezenţi la acest moment aniversar, pentru a-și exprima sentimentele de preţuire şi de fiască dragoste pentru părintele sufletesc și pentru a-l felicita pentru frumoasele realizări în slujirea  Bisericii lui Hristos, mai de cu seamă în părțile arădene.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest ,,Vasile Goldiş” din Arad a transmis, în numele comunităţii academice arădene, asigurarea înaltei aprecieri faţă de activitatea şi personalitatea Ierarhului sărbătorit. De asemenea, cuvinte de felicitare a rostit și dl. Remus Tănase, președintele ANATECOR Arad, înmânându-i Înaltpreasfinției Sale o Diplomă de prețuire.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a mulţumit, la final, în primul rând Părintelui ceresc pentru tot ceea ce a realizat în acești ani spre binele Bisericii străbune şi celor prezenţi pentru sentimentele şi bunele urări exprimate.

– Protos. dr. Iustin Popovici –

…………………………………………………………………………………..

[TITLUL INIȚIAL] ÎPS Timotei împlinește astăzi 32 de ani de când conduce oficial Biserica Ortodoxă din Arad

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei împlinește vineri, 2 decembrie, 2016, 32 de ani de la instalarea ca Episcop al Aradului, după ce luni 28 noiembrie, 2016, a împlinit 7 ani de la ridicarea în demnitatea de Arhiepiscop al Aradului – prilej cu care Patriarhul României i-a adresat un mesaj de felicitare.

Repere biografice ale IPS Timotei

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei s-a născut la 4 iunie 1936 în Timișoara. A studiat la Liceul Diaconovici Loga din Timișoara (1946-1953), la Institutul Teologic Universitar din București (1953-1957). Doctor în teologie din 1972; studii de specializare la Facultatea de Teologie Protestantă din Neuchâtel (1967), Institutul Ecumenic de la Bossey (1967-1968) și la Facultatea de Teologie din Fribourg (1971-1972).

Profesor la Seminarul Teologic din Caransebeș (1960-1961), secretar eparhial la Arad (1961-1962) și Timișoara (1962-1968); vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei și Caransebeșului (1968-1975), în paralel diacon, în 1961, preot, în 1968; tuns în monahism la Mănăstirea Hodoș-Bodrog în 1969, sub numele Timotei, și hirotesit arhimandrit în 1970.

În data de 15 decembrie 1975 a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Caransebeșului, cu titlul Lugojanul, iar la 30 septembrie 1984, a fost ales Episcop al Aradului  – înscăunat la 2 decembrie 1984. În anul 2009, în 28 noiembrie, a fost ridicat la demnitatea de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Aradului.

sursa: basilica.ro

„Această perioadă de păstorire a Arhipăstorului nostru a fost dăruită experienței iubirii lui Dumnezeu și posibilității de a o împărtăși celorlalți. (…) Întru mulți și fericiți ani Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Timotei!” – este o parte din mesajul pe care i l-a adresat Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial, unul dintre mulții preoți care l-au felicitat pe conducătorul Bisericii Creștin-Ortodoxe din Arad la această aniversare.

Categorie: Știri
Etichete: 32 de ani, arhiepiscopia aradului, IPS Timotei
Distribuie:
Articolul anterior
Nutriționistul-dietetician Alina Ciceu: Cum evitați luarea în greutate?
Articolul următor
„Nu mă bate vântule!” – sau cine a comis pamfletul electoral de la UTA și de ce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie