[ACTUALIZARE] Cei 30 de ELEVI din Arad BLOCAȚI pe Aeroportul Internațional din Budapesta s-au întors cu bine ACASĂ

budapesta feryhegy
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE 2]                                           

BULETIN DE PRESĂ

18 Martie 2020, ora 10.00

În urma demersurilor efectuate de autoritățile române, în cursul acestei nopți și în această dimineață, Poliția de Frontieră a efectuat formalitățile de intrare în ţară pentru aproximativ 3.000 de cetățeni români și străini şi aproximativ 800 de autovehicule, sosite în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II.

Polițiștii de frontieră au efectuat controlul specific la intrarea în țară, iar ulterior  persoanele au fost preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere și  efectuarea controlului epidemiologic.

După încheierea formalităților și stabilirea  măsurile dispuse de către personalul medical aflat în punctul de trecere a frontierei, mijloacele de transportau fost preluate de către echipaje de poliţie şi jandarmerie pentru a fi conduse spre locațiile stabilite pentru carantină sau  pentru  autoizolare.

Pentru această activitate, Poliția de Frontieră a triplat efectivele implicate în controlul de frontieră, pentru cele 10 artere de control, astfel încât formalitățile să se desfășoare cu rapiditate.

Totodată, în ultimele 24 de ore, echipajeleInspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 36 misiuni de transport pentru 122 persoane către diverse unități spitalicești, precum și la centrele de carantină existente în mai multe județe din țară.

De asemenea, în sprijinul activităților de combatere a efectelor, la nivel național, au fost instalate225 de corturi destinate triajului medical, fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei, respectiv asigurării solicitărilor pentru suplimentarea spațiilor de carantină.

Până astăzi, 18 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 246 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 29 noi cazuri de îmbolnăvire.

De asemenea, dintre cele 246 de persoane confirmate pozitiv, 19 au fost declarate vindecate și externate.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.441 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 23.679 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Totodată, în urma sesizării polițiștilor de frontieră din aeroportul Cluj-Napoca, în baza OrdinuluiMinistrului Sănătății nr. 7 din 11.03.2020, Direcția de Sănătate Publică a dispus oprirea transportului unor colete, care urmau sa fie expediate în Italia și conțineau 10.000 măști chirurgicale, 17.000 măști menaj, 400 măști de unică folosință , 45 de costume de protecție medicală, 400 de botoși protecție încălțăminte.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș a întocmit actele de sesizare a organelor de cercetare penală pe numele a trei bărbați, întrucât aceștia nu au respectat măsurile de carantină. Totodată, celor trei bărbați le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 41 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

În perioada 17 martie, ora 08.00 – 18 martie, ora 08.00, au fost înregistrate 1.395 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 7.885 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Grupul de Comunicare Strategică

………………………………………

[ACTUALIZARE] Cei 30 de ELEVI din Arad BLOCAȚI pe Aeroportul Internațional din Budapesta s-au întors cu bine ACASĂ

La ora 23.45, unul dintre cei 30 de elevi din Arad blocați mai bine de 12 ore pe Aeroportul Internațional Budapesta ne-a scris că a ajuns cu bine la Vama Nădlac și se află în mașina tatălui său. Astfel, toți elevii de la Liceele „Dimitrie Țichindeal”, Gurahonț și Beliu au reușit să treacă cu bine peste orele de coșmar și incertitudine în care, pur și simplu, s-au simțit abandonați… noroc cu telefoanele, cu wireless-ul gratuit de pe „Ferihegy 2” și cu prezența încărcătoarelor de pe aeroportul principal al Ungariei! (Fotografia principală este preluată de pe romaniatv.net și reflectă situația prin care au trecut copiii.)

Tinerii plecaseră acum o săptămână în Portugalia, în cadrul unui program „Erasmus”, și trebuiau, conform proiectului, să mai stea o săptămână. Speriați de închiderea granițelor, dar, în primul rând, gândindu-se la sănătatea copiilor, conducătorii grupului au luat decizia de a întrerupe vacanța de studii și de a cumpăra bilete pentru Budapesta – și nu spre Timișoara, Cluj sau București de exemplu – calculând însă greșit (cu vreo 2 ore) timpul de sosire pe aeroportul budapestan și „prinzând”, astfel, interdicția de a mai părăsi țara vecină și (cum s-a dovedit și de data asta) prietenă.

Copiii din Arad și cadrele care i-au însoțit nu au fost singurii obligați să facă față acestei situații. Conform DIGI24, „Aproape 60 de cetățeni români – 42 de elevi și 17 însoțitori – care se întorceau din Portugalia unde au fost în cadrul unui program școlar au rămas blocați pe aeroportul din Budapesta, unde aveau escală, după ce autoritățile ungare au decis blocarea frontierelor.”

Așa cum au promis, autoritățile maghiare au reușit să deblocheze situația generată de închiderea granițelor țării, astfel că un convoi militar a tranzitat  Ungaria în intervalul orar 21:00-05:00, vreme în care românii blocați la granița Austriei cu Ungaria au ajuns în România la punctele de frontieră Nădlac, Cenad și Borș. Celor care aveau mașini proprii li s-a permis, de asemenea, să traziteze Ungaria azi-noapte, la insistențele Ministerului Afacerilor Externe român.
Discutăm despre aproape 4.000 de români nevoiți să tranziteze Ungaria pentru a ajunge în România, dar și despre o situație UNICĂ – aceasta fiind singura ocazie a cetățenilor români pentru a reveni în țară în mod legal.

……………………………………………………

[NEWS ALERT] (17 martie, 2020 ora 19.00) 16 elevi de la „Pedagogic” și 14 de la Gurahonț care se întorceau dintr-o tabără Erasmus din Portugalia sunt blocați de azi-dimineață pe aeroportul din Budapesta

16 elevi de la Colegiul Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal” și încă 14 de la Liceul „Ioan Buteanu” din Gurahonț care se întorceau dintr-o tabără Erasmus din Portugalia sunt blocați de azi-dimineață pe aeroportul din Budapesta.

Elevilor, conform actualelor dispoziții luate ca urmare a epidemiei de Coronavirus, nu li se permite intrarea în Ungaria (Marți, 17 martie, la ora 01:00, Ungaria a închis frontierele).
Situația copiilor și a însoțitorilor lor nu este, din nefericire, singulară: în jur de 3500 – 4000 de români se află blocați la granița Ungariei cu Austria.

„Am dormit pe jos în aeroport, oameni buni!” – a mărturisit o elevă pe pagina sa de facebook.

Din informațiile pe care am reușit să le adunăm de la părinții elevilor, s-au făcut demersuri pe linie de ambasadă pentru ca aceștia să ajungă cu bine acasă și, ca urmare acestora, „Probabil vor veni cu convoiul de la noapte ce vine din Austria” – ne-a spus un părinte, iar o altă mamă a confirmat pe un grup de Facebook că „Am discutat cu AMBASADORUL ROMÂNIEI LA BUDAPESTA și s-a convenit ca în această seară, după ora 20, să vină cu un convoi militar împreună cu politia maghiară, care îi va insoți pâna la granița cu România.”

***

Iată Comunicatul de presă privind discuția telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul ungar pentru deblocarea tranzitului cetățenilor români de la granița dintre Austria și Ungaria

Data:  17.03.2020

„În continuarea eforturilor Ministerului Afacerilor Externe pentru asistarea cetățenilor români în contextul măsurilor restrictive impuse de tot mai multe state în vederea gestionării epidemiei de COVID-19, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, 17 martie 2020, o convorbire telefonică cu omologul ungar, Péter Szijjártó.

Discuția a survenit pe fondul deciziei Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane, decizie care a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situație care, în absența unei notificări prealabile oficiale,  a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar.

În acest context și pe fondul semnalelor multiple primite din partea cetățenilor români aflați la punctul de frontieră Nickelsdorf care doresc să revină în România din diferite state europene, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat situația umanitară creată, prin prezența unui număr considerabil de familii cu copii și persoane în vârstă (în total peste 3500 de persoane până la acest moment), și a solicitat adoptarea de urgență de către autoritățile ungare a unor măsuri care să permită reluarea tranzitului acestora pe teritoriul ungar.

 

Ministrul Bogdan Aurescu a accentuat caracterul foarte sensibil al situației create, inclusiv ca urmare a faptului că informațiile nu au fost disponibile cu suficient timp în prealabil, și a solicitat sprijinul omologului său pentru crearea de urgență de către autoritățile ungare a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetățenilor români aflați în prezent la frontiera dintre Austria și Ungaria.

Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei și tranzitarea acestuia până la granița cu România să fie stabilite, și apoi măsurile implementate, de autoritățile de resort ale ministerelor de interne din cele două țări.

Cei doi miniștri de externe au convenit să păstreze legătura pe durata acestei zile pentru a monitoriza deblocarea în teren a situației și revenirea cu bine în țară a cetățenilor români.

În paralel, pe același subiect, ministrul Bogdan Aurescu a ținut legătură și cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg.

De asemenea, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, tot astăzi,17 martie 2020, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Iulia Matei, a avut o întrevedere, la sediul Ministerul Afacerilor Externe, cu ambasadorul Ungariei la București, Botond Zákonyi, în care au fost efectuate, și pe acest canal diplomatic, solicitările menționate mai sus. Complementar, partea română a semnalat cu acest prilej și liniile directoare adoptate de Comisia Europeană la 16 martie 2020 cu privire la managementul frontierelor în vederea protecției sănătății și asigurării disponibilității bunurilor și a serviciilor esențiale în interiorul Uniunii Europene, care fac referire la obligația statelor membre de a facilita tranzitul cetățenilor și a rezidenților UE care revin în statul de reședință.”

MAE precizează că un demers similar a fost făcut și de ambasadorul României la Budapesta pe lângă subsecretarul de stat pentru dezvoltarea relațiilor cu Europa și SUA din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Ferenc Kumin.

Sursa: M.A.E.

……………………………………….

ACTUALIZARE:

La pra 20.45, elevii au fost îmbarcați într-un autobuz urmând să fie transportați în țară.

Categorie: Știri
Etichete: aeroportul din Budapesta, Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal”, Liceul „Ioan Buteanu” din Gurahonț, tabără Erasmus
Distribuie:
Articolul anterior
STAREA DE URGENȚĂ: MĂSURI GENERALE, VALABILE PE TERITORIUL NAȚIONAL, PENTRU PREVENIREA RĂSPÂNDIRII NOULUI TIP DE CORONAVIRUS
Articolul următor
Comitetului Olimpic şi Sportiv Român continuă susţinerea loturilor olimpice de seniori

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie