[ACTUALIZARE] Cum a motivat CCR anularea alegerilor prezidențiale

ccr 1
Distribuie:

[ACTUALIZARE] (ora 21.20):

Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale și respectiv reluare a întregului proces electoral. Prin această hotărâre, CCR  a stabilit inclusiv aplicabilitatea art.83 alin.(2) din Constituție, potrivit căruia Președintele României în funcție „exercită mandatul până la depunerea jurământului de Președintele nou-ales”. 

Câteva aspecte reținute de judecători:

„ Libertatea alegătorilor de a-și forma o opinie include dreptul de a fi corect informați înainte de a lua o decizie. Mai precis, libertatea alegătorilor de a-și forma o opinie presupune dreptul de a obține informații corecte despre candidați și procesul electoral din toate sursele, inclusiv online, precum și protecția împotriva influenței nejustificate, prin acte/ fapte nelegale și disproporționate, asupra comportamentului de vot. Publicitatea politică se poate transforma uneori într-un „vector de dezinformare, în special atunci când […] nu își dezvăluie caracterul politic, provine de la sponsori din afara Uniunii sau face obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialului publicitar” [a se vedea, și Regulamentul (UE) 2024/900 al Parlamentului European si al Consiliului din 13 martie 2024 privind privind transparența și vizarea unui publicțintă în publicitatea politică, considerentul 4]. Pe cale de consecință, trebuie  exclusă ingerința unor entități statale sau non-statale în realizarea unor campanii de propagandă sau dezinformare electorală.”

„ (…) caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformați prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia unul dintre candidați a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral și prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media. Manipularea votului a fost cu atât mai evidentă cu cât materialele electorale de promovare a unui candidat nu au purtat însemnele specifice publicității electorale conform Legii nr.370/2004. În plus, candidatul a beneficiat și de un tratament preferențial pe platformele de social-media, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voință a alegătorilor.”

„ În cauza de față, având în vedere prevederile art.37 din Constituție, Curtea reține că a fost afectată egalitatea de șanse a competitorilor electorali, ceea ce reflectă o alterare a însuși dreptului de a fi ales. Neregularitățile din campania electorală s-au răsfrânt asupra competitorilor electorali, din moment ce au creat o inegalitate vădită între candidatul care a manipulat tehnologiile digitale și ceilalți candidați participanți în procesul electiv. Astfel, expunerea semnificativă a unui candidat a condus la reducerea direct proporțională a expunerii în media online a celorlalți candidați în procesul electoral. Or, utilizarea tehnologiilor digitale și a inteligenței artificiale, atât de către candidați ori competitori electorali, cât și de către partide politice, susținători ori simpatizanții lor trebuie să fie transparentă pentru a garanta integritatea și imparțialitatea alegerilor. În caz contrar, alegătorii sunt împiedicați să-și formeze o opinie despre candidați și alternativele electorale sau pot fi induși în eroare cu privire la identitatea și calitatea candidatului ori procedurile de vot. Prin urmare, utilizarea într-un proces electoral de către competitorii electorali, inclusiv de către partidele politice, a unor asemenea practici învestește autoritățile publice competente, potrivit legii, să verifice, să constate și, după caz, să sancționeze astfel de conduite.”

„ Față de cele prezentate în cuprinsul „Notelor de informare” ale Ministerului Afacerilor Interne – Direcția Generală de Protecție Internă, ale Serviciului de Informații Externe, ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Telecomunicații Speciale, care au fost înregistrate la Administrația prezidențială sub nr.DSN1/1741/4.12.2024, nr.DSN1/1740/4.12.2024, nr.DSN1/1742/4.12.2024 și nr.DSN1/1743/4.12.2024, respectiv nr.DSN1/1701/2.12.2024, Curtea constată că procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale care au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au nesocotit reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia. Toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esențiale ale alegerilor democratice.”

„ Statul are o responsabilitate pozitivă de a preveni orice interferență nejustificată în procesul electoral prin raportare la principiile constituționale. Pe de altă parte, statul are și datoria de neutralitate, care include și obligația de a întări reziliența alegătorilor, inclusiv prin conștientizarea electoratului cu privire la utilizarea tehnologiilor digitale în cadrul alegerilor, în special prin furnizarea de informații și sprijin adecvat. Prin urmare, statul trebuie să facă față provocărilor și riscurilor generate de campaniile de dezinformare organizate, de natură să afecteze integritatea proceselor electorale [a se vedea, în acest sens, și pct.14, 17 și 20 din Declarația interpretativă a Codului de bună conduită în materie electorală privind tehnologiile digitale și inteligența artificială, adoptată de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), la 6 decembrie 2024].”

„ Curtea, având în vedere complexitatea și durata în timp a operațiunilor electorale necesare ulterior pronunțării prezentei hotărâri, constată aplicabilitatea art.83 alin.(2) din Constituție, potrivit căruia Președintele României în funcție „exercită mandatul până la depunerea jurământului de Președintele nou-ales”.

CITEȘTE AICI – integral HOTĂRÂREA CCR nr.32 din 6 decembrie 2024 privind anularea procesului electoral cu privire la alegerea Președintelui României din anul 2024


[Știrea inițială] (ora 15.00): BREAKING NEWS | CCR a anulat primul tur al alegerilor! Se reia procesul electoral

Curtea Constituțională a României a decis anularea primului tur al alegerilor prezidențiale 2024. Inițial, pe 29 noiembrie, CCR validase primul tur al alegerilor prezidențiale, după renumărarea voturilor.

Judecătorii au discutat pe baza conținutului documentelor desecretizate de CSAT, care ar demonstra intervenția Rusiei în procesul de desfășurare a campaniei prezidențiale a primului tur, dar și în ziua votului. S-a luat o decizie în unanimitate de anulare, în condițiile în care părea că nu mai există o bază prin care judecătorii CCR să se sesizeze cu privire la ceea ce s-a întâmplat.

Cu unanimitate de voturi s-a decis:
  • se anulează întregul proces electoral pentru alegerea președintelui României
  • procesul electoral va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească calendarul alegerilor
  • această hotărâre este definitivă

Reluarea procesului electoral presupune inclusiv desemnarea candidaților, strângerea de semnături, un nou calendar pentru alegeri și campanii electorale.


Comunicat ofial al CCR:

În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:

1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calenda-ristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.

2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedinte-lui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor ne-cesare.

3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Mo-nitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Compartimentul relații externe, relații cu presa și protocol al Curții Constituționale

comunicat ccr anulare alegeri


Precizăm că în diaspora votul a început deja.

CCR s-a reunit, vineri, în ședință informală, pentru a discuta ultimele sesizări primite pentru anularea alegerilor, în urma desecretizării documentelor din ședința CSAT. Joi, au fost depuse patru sesizări în acest sens, de către Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş.


Sursa: CCR 


Citește și:


 

Categorie: Recomandări, Știri
Etichete: anulare a;egeri prezidențiale, CCR
Distribuie:
Articolul anterior
L-au luat pe „Bihoreanu” | 61 de percheziții la grupul de firme Nova Euro patronate de Marius Fildan, notoriul exploatator de balast de pe Valea Mureșului. 30 de mandate de aducere sunt puse în aplicare
Articolul următor
În urma redistribuirii, deputat de Arad va fi Răzvan Cadar (PNL) și nu Mihai Plai (POT)

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

whatsapp image 2025 01 14 at 13.48.55

Trei arădeni au fost săltați de DIICOT pentru trafic de droguri și doi arestați, după o supraveghere de trei luni care s-a finalizat cu 10 percheziții | La domiciliul acestora s-au găsit bani, sute de grame de canabis, hașiș, „cristale”, pastile de ecstasy… și-un timbru LSD

PERCHEZIȚII DOMICILIARE LA PERSOANE CERCETATE PENTRU TRAFIC DE DROGURI ȘI EFECTUARE DE OPERAȚIUNI CU PSIHOACTIVE La data de 13 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, împreună…