[ACTUALIZARE] Inventatorii arădeni se întorc de la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva cu cinci medalii: două de aur, două de argint și una de bronz!

geneva 2023
Distribuie:
[ACTUALIZARE] 
Inventatorii arădeni prezenți în perioada 26-30 aprilie la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva se întorc acasă cu cinci medalii: aur, argint și bronz!

Doi dintre aceștia au câștigat medalii – două de aur, una de argint și una de bronz, invențiile lor fiind apreciate de juriul internațional ca fiind revoluționare în domeniile lor de activitate. Juriul internațional a fost format din peste 100 de experți, care au analizat invențiile în mai multe categorii.

Cei doi inventatori medaliați sunt Eugen Bușa – argint, și Dan Sobol – două medalii de aur, una de argint și una de bronz.
Eugen Bușa a participat la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva cu o soluție de protejare a mediului, cu aplicabilitate în cazul transporturilor rutiere de mărfuri.

Este vorba despre un sistem de neutralizare a gazelor periculoase care rezultă în urma accidentelor.

Invenția profesorului Eugen Bușa, „Procedeu și instalație pentru neutralizarea acumulărilor de gaze periculoase și stingerea incendiilor în compartimentul de încărcare al unui vehicul de transport de mărfuri”. Invenția este menită să crească eficiența și siguranța activității generale de transport, în condiții de maximă securitate și siguranță.

Ea poate fi extinsă în scopul îmbunătățirii condițiilor de transport și la transportul feroviar, aerian, naval.

Invenția se referă la o instalație alcătuită dintr-un punct de control și o comandă centrală computerizată la bordul autovehiculului cu supraveghere continuă, prin  care conducătorul auto monitorizează cu ajutorul elementelor electronice (senzori de detectare a gazelor, senzorii cu infraroșu, camerele video) incinta compartimentului de încărcare. Instalația este dotată cu un rezervor cu substanțe neutralizante sau de stingere care vor putea fi pulverizate în interiorul compartimentului de încărcare al autovehiculului, selectiv și sub control computerizat.

Lichidul rezultat din activitatea de stingere a incendiului sau din activitatea de neutralizare a substanțelor potențial nocive este preluat de un sistem de colectare care va fi curățat si neutralizat ulterior, putând fi reutilizat cu costuri minime.

Problema tehnică pe care o rezolvă invenția

constă în asigurarea instalațiilor de neutralizare a acumulărilor de substanțe periculoase și de stingere a incendiilor din compartimentul de încărcare al unui autovehicul de transport, complet automatizată și transportul în siguranță a substanțelor încărcate la furnizor, asigurând protecție împotriva scurgerii substanțelor la transportul mărfurilor.

Prin procedeul și invenția Brevetată se obțin următoarele avantaje:
  • siguranță ridicată la transportul mărfurilor generale și periculoase,
  • reducerea accidentelor și incidentelor care pot apare la transportul mărfurilor și evitarea pierderilor de vieți omenești,
  • controlul continuu al compartimentului de încărcare la transportul mărfurilor,
  • flexibilitate ridicată
  • eficiență economică importantă.
Dan Sobol a prezentat trei brevete de invenții, respectiv profile groase aerodinamice, aparat de zbor cu înveliș flexibil și o cutie de viteze pentru vehicule la turații mici.
A. Turbinele eoliane contrarotative cu pale semirigide extensibile ce au suprafață și asimetrie continuu variabilă sunt destinate instalațiilor eoliene dar și altor utilizări.

Sunt prevăzute cu două rotoare contrarotative cu un număr impar de pale, rotoare special concepute a fi ghidaje și/sau purtătoare a generatorului electric, ansamblu ce se
mișcă simetric sub presiunea masei de aer devenind foarte performante funcțional, fără zgomote și vibrații, construite cu îmbunătățirea efectului dinamic prin configurarea palelor și a carcaselor speciale prevăzute cu voleți de curgere.

Invenția generează o mai mare eficiență energetică și alte avantaje:

1.Palele din materiale textile reciclabile înlocuiesc compozitele cu rășini și fibră de sticlă, eliminând astfel materiale puternic poluante. Turbinele sunt de două ori mai eficiente, lucrează și la întoarcere (în vânt) prin profilul aerodinamic orientat înainte cu o voalură special confecționată în acest scop.

2.Ori de câte ori este nevoie, palele se pot plia/deplia complet în interiorul carcasei de protecție; la operațiile de întreținere, fiecare pală poate fi acționată independent, ceea ce ușurează accesul și munca la zonele respective.

3.Pot fi instalate fără utilaje grele, în locuri foarte greu accesibile, datorită masei și volumului mic pe care îl au componentele individuale.

4.Sunt complet reciclabile după ieșirea din perioada de utilizare garantată.

dan sobol geneva2023 2
B. Aparatul de zbor cu înveliș flexibil și efect Coandă/Sobol

reprezintă, potrivit inventatorului, o soluție inovativă pentru aparate de zbor cu decolare și aterizare pe verticală cu zbor la viteză mare pe orizontală, pentru zborurile în locuri înguste sau pentru cele cu spațiu redus de depozitare.

Soluția tehnică este bazată pe conceptul aparatului cu înveliș elastic, aparat propulsat cu un sistem de inovativ ce utilizează Efectul „Curgere stimulată”, efect derivat din Efectul Coandă ce a fost îmbunătățit de inventatorul prof. ing. Sobol Dănuț datorită utilizării suprafeței active de suflare, rezultând un procent (70-80%) de randament din energia introdusă în sistem – electrică sau termică, prin utilizarea unei revoluționare propulsii la suprafață „Coandă-Sobol” și a propulsiei vectoriale „Sobol” (concepută de inventator), ce elimină complet propulsia cu elice.

Avantajele implementării invenției sunt:
  • Construcție simplă, robustă, fiabilă, cu înalte performanțe în zborul vertical și orizontal;
  • Înveliș elastic, cu riscuri minime la ciogniri, accidente (fiabilitate în zbor);
  • Propulsie revoluționară, sinplă dar cu eficiență dublă;
  • Răspuns optim la rafale de vânt, fără sisteme de dirijare complexe, prin construcția aleasă.
dan sobol geneva2023 1
C. Cutie de viteze pentru turații mici ce încorporează schimbător de trepte
și ambreiaj acționate electronic – concepută demontabilă pentru o bicicletă inovativă ultra-ușoară, ce DEȚINE RECORDUL MONDIAL pentru CEA MAI UȘOARĂ BICICLETĂ DIN LUME (2764g!) echipată cu o cutie de viteze (mecanică) și schimbător electronic având 48-64 trepte implementată pe un cadru prototip ultraușor din lemn.

Servește la întreruperea controlată electronic a lanțului motor, la transformarea forței și turației prin rapoarte de transmisii adecvate, amplificarea cuplului motor dar şi transmiterea mișcării de rotație transversale pe axa longitudinală a ansamblului pentru dispozitive, agregate sau vehicule, cu ambreiaj, precum și a frânării.

Transmisia mecanică cu ax cardanic – fără lanț – este 100% sigură și silențioasă, iar cutia conține axul pedalelor, ambreiaj, schimbător de trepte, sistem de frânare, demaror, toate controlate electronic, parte integrantă dar concepută demontabilă pentru o bicicletă inovativă ultra-ușoară, ce DEȚINE RECORDUL MONDIAL FIIND CEA MAI UȘOARĂ BICICLETĂ DIN LUME (2764g!) echipată cu o cutie de viteze (mecanică) și schimbător electronic având 48-64 trepte implementată pe un cadru prototip ultraușor din lemn.

Cutia în sine este foarte ușoară, dar fiabilă. În ansamblul cutiei poate fi inclus ușor un motor electric de demaraj. Se pot schimba trepte – indiferent câte – în timpul staționării.

Cutia a fost concepută pentru bicicletele de toate felurile – dar este recomandată montane-bike-urilor, bicicletelor de oraș, pentru mopeduri și scutere. Se pretează interpusă între reductor și axul portant și/sau propulsor al elicopterelor, la motoarele de barcă, în general pentru înlocuirea schimbătoarelor de viteze cunoscute, precum, susține inventatorul Dănuț Sobol.

dan sobol geneva2023 bicicletausoara

 

„Există posibile soluții constructive în mai multe variante, între care varianta cu pinioane interpuse (intermediare) și transmisie cu cardan ce este excepțională pentru mijloace de transport acționate cu pedale, utilizate în condiții grele (montaine-bike), dar și pentru motoarele de barcă, transmisia la elicoptere, turbine eoliene, etc”, a declarat Dănuț Sobol.

***

[COMUNICAT DE PRESĂ]
Ionel Bulbuc: „Succes mare al Aradului, inventatorii se întorc de la Geneva cu cinci medalii, aur, argint și bronz!”

Un mare succes al Aradului, la Geneva, și un succes instituțional al Consiliului Județean, care a sprijinit deplasarea unui grup de inventatori arădeni la Salonul Mondial de Invenții! Doi dintre aceștia au câștigat medalii – două de aur, una de argint și una de bronz, invențiile lor fiind apreciate de juriul internațional ca fiind revoluționare în domeniile lor de activitate. Juriul internațional este format din peste 100 de experți, care analizează invențiile în mai multe categorii.

„Succesul celor doi inventatori este succesul Aradului! Mă bucur că noi, Consiliul Județean Arad, am contribuit la prezența lor la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva! Mă bucur și sunt mândru de ei!

Am fost inspirați, am avut dreptate să avem încredere în ei! Iată că Aradul are potențial, are valoare, iar rolul nostru, al administrației, este să identificăm și să punem în valoare energiile bune.

Revenim acasă și îmi doresc să le prezentăm arădenilor munca acestor oameni deosebiți, să intermediem între ei și mediul de afaceri, că invențiile lor să aibă și aplicare practică. Acești oameni sunt modele pentru tineri, elevi și studenți, și eu am încredere că vor rămâne alături de noi în întâlnirile din școli și facultăți, să inspire copiii și tinerii cu entuziasmul și viziunea lor.”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Ionel Bulbuc.

La Salonul de Invenții de la Geneva, Consiliul Județean Arad a facilitat prezența unui număr de cinci inventatori arădeni, care au prezentat 4 invenții, deja brevetate, și alte 7 în curs de înregistrare la OSIM.

Cele patru invenții brevetate sunt: brevetul pentru profile groase aerodinamice, metode și instalații de neutralizare a gazelor periculoase în transporturi, cutia de viteze pentru turații mici, aparat de zbor cu înveliș flexibil.

Cercetătorii și inventatorii arădeni prezenți la Geneva sunt Dănuț Sobol, Ioan Radu, Eugen D. Bușa, Daniel Nedelcu, Gabriela Moș, Daniel Suciu (îl amintim pentru că, deși nu a ajuns la Geneva, a lucrat în echipa de inventatori). Alți doi cercetători, Adriana Moțica și Adrian Jucu, au invenții expuse în standul Aradului.

Consiliul Județean Arad a fost reprezentat la Geneva de vicepreședintele Ionel Bulbuc și de directorul Direcției Comunicare, Strategii și Administrație Publică, dr. Andrei Ando.

Universitatea „Aurel Vlaicu” a delegat la eveniment doi profesori universitari, prof. univ. Dr. Alexandru Popa și prof. univ. dr. Ioan Radu, președintele Senatului Universității.

****
[TITLUL INIȚIAL](26 aprilie 2023): Consiliul Județean Arad a facilitat ca un grup de inventatori arădeni să ajungă la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva
[COMUNICAT DE PRESĂ]

Aradul este reprezentat la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva de un grup de cinci inventatori și doi profesori universitari de la Universitatea „Aurel Vlaicu”. România este reprezentată cu trei standuri, dintre care cea mai numeroasă prezență este la cel al Aradului (celelalte două standuri, cu câte un cercetător, sunt de la Bucureşti). 

Toți inventatorii arădeni sunt absolvenți ai Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. Participarea acestora la cel mai prestigios eveniment din domeniul invențiilor și inovațiilor tehnologice a fost facilitată de Consiliul Județean Arad. 

La Salonul de Invenții de la Geneva, Consiliul Județean Arad a facilitat prezența unui număr de șase inventatori arădeni, care prezintă 4 invenții, deja brevetate, și alte 7 în curs de înregistrare la OSIM.

Cele patru invenții brevetate sunt: brevetul pentru profile groase aerodinamice, metode și instalații de neutralizare a gazelor periculoase în transporturi, cutia de viteze pentru turații mici, aparat de zbor cu înveliș flexibil. 

Cercetătorii și inventatorii arădeni prezenți la Geneva sunt Dănuț Sobol, Ioan Radu, Eugen D. Bușa, Daniel Nedelcu, Gabriela Moș, Daniel Suciu (îl amintim pentru că, deși nu a ajuns la Geneva, a lucrat în echipa de inventatori). Alți doi cercetători, Adriana Moțica și Adrian Jucu, au invenții expuse în standul Aradului.

„Dezvoltarea Aradului a avut întotdeauna la bază adaptarea la noutățile tehnologice, capacitatea de înnoire, susținerea diversității și a curajului de punere în practică a ideilor inovative. Așa s-a întâmplat în anii 1800, când Aradul devenea un pol al premierelor industriale europene, așa a continuat și în secolul XX, când județul a fost un furnizor, pe cinci continente, al produselor industriale. Consiliul Județean s-a implicat alături de universitate, Inspectoratul Școlar, Centrul de Excelență, de mediul de afaceri și de un grup de pasionați în redescoperirea filonului inovativ arădean și punerea sa în valoare. Suntem prezenți la Geneva nu doar să expunem invențiile arădene, ci să și învățăm, să observăm trendurile actuale, să înțelegem ce trebuie să facem în continuare  ca Aradul să nu piardă teren în raport cu ceilalți competitori”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Ionel Bulbuc. 

La Geneva, invențiile arădene intră in concurs cu invenții din China (inclusiv Hong Kong), Taiwan, Italia, Thailanda, Franța, Elveția, Germania, Iran, Algeria, Tunisia și multe alte state, de pe toate continentele. 

Salonul Mondial de Invenții de la Geneva s-a deschis astăzi și poate fi vizitat până la 30 aprilie. Sunt prezentate peste 1000 de invenții și produse, de către 725 de expozanți, din 45 de state ale lumii. 80% dintre aceștia sunt companii și universități, iar 20% inventatori și cercetători privați. 

Organizatorii estimează că peste 30.000 de vizitatori vor ajunge la Salon, în următoarele zile. La eveniment au fost acreditați 650 de ziariști, de pe cinci continente.

Biroul de presă al Consiliului Județean Arad

Categorie: Știri
Etichete: Adrian Jucu, Adriana Moțica, Biroul de presă al Consiliului Județean Arad, Daniel Nedelcu, Daniel Suciu, Dănuț Sobol, Eugen D. Bușa, Gabriela Moș, ioan radu, Salonul Mondial de Invenții de la Geneva, Universitatea Aurel Vlaicu, vicepreședintele Consiliului Județean AradIonel Bulbuc
Distribuie:
Articolul anterior
Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Arad a organizat a VIII-a conferință internațională „Aspecte teoretico-praxiologice în evaluarea și intervenția psihoeducațională”
Articolul următor
Mai bine de două ore a durat intervenția pompierilor pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă nelocuită și deșeuri menajere, pe strada Câmpurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

isu hale milano 1 1

Incendiu la o hală pe Calea 6 Vânători

Un incendiu la un tablou electric a izbucnit în această dimineață în incinta unei societăți comerciale situată pe DJ 709B (Arad-Șofronea), zona HALE CARTIER MILANO 2. Pompierii au intervenit prompt…