[ACTUALIZARE] SUPERLUNA s-a văzut slab în România din cauza peretelui gros de nori. Următorul fenomen astronomic identic va putea fi observat în 2034

supermoon
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE]

Aproape toată Europa a fost acoperită de un cer înnorat azi-noapte, iar imaginile captate de numeroșii admiratori ai fenomenelor astronomice sunt, inevitabil, de slabă calitate.
În video-ul atașat, astronomul-șef de la Institutul Franklin din Philadelphia, Derrick Pitts, este invitatul postului de televiziune american CBSN explicând ce face din luna din noaptea de 14 pe 15 noiembrie o „superlună”.

Fotografia principală este surprinsă de un utilizator de facebook din lângă Argyroupolis, Attica, Grecia în jurul orei 1.00.

………………………………………………………………………

[TITLUL INIȚIAL] (14 noiembrie, 2016): O LUNĂ URIAȘĂ va putea fi admirată pe cerul acestei nopți – un fenomen astronomic care nu s-a mai văzut din anul 1948

Luna în „syzygy-perigeu” – un fenomen astronomic fascinant și rar – se poate vedea pe cerul României pe 14 noiembrie. Luna se va afla la cea mai apropiată distanţă de Pământ, la fel cum a fost şi în luna ianuarie a anului 1948.

Luna va apărea cu o dimensiune cu 14% mai crescută şi va fi mai strălucitoare cu 30% faţă de normal. Acest eveniment va mai avea loc pe data de 24 noiembrie 2034.

Conform explicațiilor NASA, pentru că Luna are o orbită eliptică, o parte a acesteia, numită perigeu, se află cu 48.280 de kilometri mai aproape de Pământ decât cealaltă parte a orbitei. Când Soarele, Luna și Pământul se aliniază, în timp ce Luna orbitează Pământul, acest eveniment este numit „syzygy”. Când acest eveniment se petrece,  având partea perigeului înspre noi, şi Luna se regăseşte în partea opusă a Pământului dinspre Soare, obţinem ceea ce se numește syzygy-perigeu.

Luna plină ce va apărea în această zi nu doar că va fi cea mai mare Lună a anului 2016, ci şi cea mai mare care a putut fi văzută de la începutul secolului XXI”, conform NASA.

Modul în care o vei observa depinde de locul în care te afli. Asta explică de ce, dacă te vei afla într-o zonă cu foarte multe clădiri, pentru a putea face o comparaţie, ai toate şansele să vezi că Luna are dimensiuni mai mari.  Însă, dacă vei observa Luna într-un punct în care se află aproape de orizont, se creează ceea ce se numeşte „iluzia Lunii”:  când Luna se află la orizont, se pot observa dimensiuni foarte mari ale acesteia atunci când în faţa celui care priveşte se află pomi, clădiri sau alte obiecte.

Dacă plănuieşti să observi Luna astăzi, 14 noiembrie, asigură-te că te vei afla într-un loc întunecat, departe de luminile oraşului.

Foto: CNN

Categorie: Știri
Etichete: 14 noiembrie, fenomen, luna, NASA, syzygy-perigeu
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] Cauza accidentului în care au fost implicate cele trei TIR-uri: șoferul bulgar a adormit și a intrat în ungur, care a intrat în turc [GALERIE FOTO]
Articolul următor
[ACTUALIZARE] „Labirintul anticorupție” – un eveniment unic în municipiul Arad. Comunicatul oficial al DGA [GALERIE FOTO]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

poza 3 1

Ziua Aradului sărbătorită la Pécs

[COMUNICAT DE PRESĂ] Ziua Aradului a fost sărbătorită și în acest an la Pécs (județul Baranya), în data de 21 septembrie 2023, cu o expoziție de artă și un spectacol…
Urmăriți-ne pe