Alături de FRATELE OCTAV BJOZA

octav bjoza 1
Distribuie:

 

Am rămas foarte contrariat când pe canalele de mass media a apărut  vestea că domnul  Octav Bjoza a fost demis din funcția  de Subsecretar de Stat din Guvernul României cel care era reprezentantul foștilor deținuți și deportați politic anticomuniști. El era vocea noastră în a obține niște drepturi morale, vocea celor care am mai rămas în viață.

Am citit în revista Certitudinea numărul 4 din aprilie 2021 că prim-ministrul Florin Cîțu a dat și explicația acestei decizii, care se prezintă după cum urmează: „A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca  să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest  periculos pentru valorile democratice.”

Cuvintele mistifică istoria nu au rolul de a acuza: el nu este istoric de profesie și de aceea să lăsăm istoricii autentici să decidă, în rest, domnul Bjoza știm că s-a luptat în Parlament și Guvern ca urmașii celor deținuți politic, cel puțin parțial, să fie remunerați pentru suferințele părinților, bunicilor și chiar pentru ale lor.

Caz concret în familia noastră: cel mai mic frate, Florin, a fost făt de 4 luni în burta mamei, când l-au arestat pe tata, care a stat aproape 8 ani în pușcăriile comuniste, iar în 1956, când a ieșit din pușcărie, pe biletul său de eliberare scria activitate intensă contra clasei muncitoare – el fiind un simplu polițist până în anul 1946, când a fost eliberat din poliția Craiova. În 1948, în septembrie, l-au arestat și a trecut prin diferite pușcării (Timișoara, Pitești,  Târgșor, Făgăraș, Canal și  Suceava), timp în care nu a fost judecat. Restul familiei, mama cu cei șase copii duși cu domiciliul obligatoriu în  Bărăgan până în  anul 1956. Și totuși, după Revoluție, cei care au pătimit au fost remunerați în oarecare măsură, iar acest frate Florin, care a fost și în Bărăgan a putut obține drepturile morale fiind născut în timp ce tata era în pușcărie.

De aceea le mulțumim tuturor deputaților care au pus mintea la elaborarea acestei legi – în special deputatului sârb Slavoliub Adnagi care a susținut cauza deportaților din Banat, dar și domnului Bjoza de a finaliza acest lucru. Iar acest prim-ministru să mai citească și din istoria reală, nu pe cea scrisă de Roller!  Fiindcă este la butoane, să verifice după al doilea război mondial câți comuniști – în ilegalitate – au primit pensii speciale!

De aceea, la vârsta de 72 de ani pe care i-a  împlinit ieri, de 17 aprilie 2021, îi dorim măcar  să se bucure de acești bani, dacă timp de 8 ani a fost frustrat pe nedrept de ocrotirea și dragostea tatălui său.

La mulți ani, Florine! – îți transmite fratele Vasile Aciocârlănoaei, cu toate cele bune. 

octav bjoza

Foto: Presidency.ro

Declarațiile lui

„Toţi aceia pe care eu îi reprezint sunt nu doar intrigaţi, revoltaţi, scârbiţi de faptul că lângă noi, în temniţele şi lagărele de exterminare, au murit înaintaşii celor care m-au demis. (…) Îmi pare foarte rău că domnul prim-ministru interpretează, ba chiar dă apă la moară unora cum că noi am avea ceva cu etnia evreiască. Această etnie a adus ştiinţei şi culturii mondiale personalităţi de mare calibru, pe care nimeni nu le poate contesta. A veni pentru o mână de nemernici să acuzi o etnie este o neghiobie. Este incredibil să întărâţi pe unii împotriva altora. Eu la acest secretariat de stat nu am fost numit politic. (…) Este cea mai urâtă pagină a Partidului Liberal din ultimii 31 de ani, pentru că se interpretează ceea ce am vrut noi să spunem, să cerem”, a declarat Octav Bjoza pentru presa centrală la urâtul moment din cariera sa.

PROTEST. Societatea civilă reacționează față de destituirea președintelui AFDPR din funcția de subsecretar de stat

Pe site-ul PETIȚII ONLINE puteți ajuta cu semnătura voastră cauza

care este relatată minuțios într-o scrisoare semnată de cele mai importante personalități care au legătură cu acest subiect încă foarte delicat.

Către:

– Guvernul României. Dlui prim-ministru Florin Cîțu

– Președintelui Partidului Național Liberal, dl. Ludovic Orban

Noi, semnatarii acestui protest public, ne declarăm pe această cale indignarea cu privire la decizia premierului liberal Florin Cîțu de destituire a domnului Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.

Protestul nostru este expresia indignării și frustrării pe care o trăiește fiecare român în fața unei fărădelegi de care nu a fost capabilă nici o altă guvernare anterioară. Într-o țară în care sute de mii de familii au fost victime ale represiunii comuniste și în care statul nu a acordat niciodată atenția cuvenită cinstirii Memoriei celor ce au luptat împotriva acestui regim, prezența domnului Octav Bjoza în Guvernul României constituia nu atât o funcție politică sau o necesitate de reprezentare a unui grup social, cât mai ales un reper moral. În mediul politic caracterizat prin corupție și incompetență, domnul Octav Bjoza a reprezentat în toți acești ani o figură singulară prin profilul său moral.

Timp de șapte ani, din 2014, de când foștii deținuți politici au reușit cu greu să obțină un post de subsecretar de stat, președintele AFDPR a reprezentat cu demnitate și profesionalism, în țară și în străinătate, pe luptătorii anticomuniști și urmașii acestora. În tot acest timp, în ciuda vârstei sale, domnul Octav Bjoza și-a dăruit fără odihnă fiecare clipă luptei pentru perpetuarea Memoriei Rezistenței, terfelite de urmașii celor care au instaurat comunismul, precum și drepturilor confraților săi de luptă și copiilor acestora, fiind permanent pe drumuri, între Secretariatul de stat și AFDPR, între locuri din țară unde susținea conferințe, participa la săpăturile de căutare a osemintelor celor exterminați de comuniști, ori se dedica altor și altor cauze ale confraților săi.

Știam cu toții că integritatea domnului Octav Bjoza nu a fost niciodată pe placul politicienilor, mai ales că nu ezita să ia atitudine nici în fața deciziilor greșite ale guvernelor din care făcea parte. Dar nimeni până acum nu a îndrăznit să se atingă de reprezentantul foștilor deținuți politici din executivul României. Și nici nu credeam că ar îndrăzni cineva.

Și totuși, s-a întâmplat. Înțelegem deci că domnul Octav Bjoza plătește pentru atitudinile sale din ultimii ani împotriva măsurilor de discriminare pe criterii politice a memoriei luptătorilor anticomuniști și drepturilor copiilor acestora, împotriva confiscării IICCMER, epurării istoricilor de prestigiu ai acestuia și deturnării sale de la rostul inițial: investigarea onestă a crimelor comunismului. Dar și pentru curajul de a critica iraționalele acțiuni ale unor politicieni de a perpetua măsurile persecutorii și împotriva copiilor luptătorilor în Rezistență.

Ne întrebăm însă dacă Guvernul României realizează că, prin această ofensă adusă comunității foștilor deținuți politici, luptătorilor anticomuniști și urmașilor acestora, nu face decât să redeschidă în societatea românească răni pe care le credeam cu toții vindecate. Cui servește redeșteptarea în societate a unor demoni care ne-au bântuit jumătate de secol și care ar fi trebuit pe veci adormiți prin asumarea cu responsabilitate a trecutului totalitar?

Iată de ce, prin acest protest cerem Guvernului României, primului ministru Florin Cîțu, să înceteze această joacă iresponsabilă cu amintirile dureroase pe care sute de mii de români le poartă în suflete ca pe un doliu în urma vieților frânte și tinereții distruse ale unei întregi generații care a îndrăznit să se opună comunismului. Guvernul României trebuie să servească poporului român, intereselor sale fundamentale. Iar ofensarea, prin eliminarea reprezentării la nivel instituțional, a unei comunități atât de numeroase și mai ales proeminente moral, precum aceea a foștilor deținuți politici, a luptătorilor anticomuniști și urmașilor acestora, nu este de natură să aducă nimic bun în această țară.

Ținând cont de cele expuse mai sus:

1. Cerem primului ministru Florin Cîțu să revină deîndată asupra acestei decizii iraționale și să prezinte scuzele cuvenite celor pe care i-a ofensat, în mod special AFDPR și domnului Octav Bjoza.

2. Cerem domnului Ludovic Orban să înțeleagă uriașa responsabilitate politică și morală pe care o poartă, în calitate de președinte al PNL, pentru consecințele incalculabile pe care decizia Guvernului Cîțu le atrage după sine și care nu vor rămâne nesancționate în primul rând de electoral.

Semnatari:

Dan Puric – actor

Lucia Hossu Longin – realizator TV, Președintele Fundației Memorialul Durerii

Marius Oprea – istoric

Gheorghe Petrov – istoric

Cosmin Budeanca – istoric

Manuela Hărăbor – actriță

Răzvan Codrescu – scriitor

Nicolae Ciurică – 90 ani, ultimul partizan anticomunist în viață, decorat de Patriarhie, de Regele Mihai și Președenția României

Dr. Corneliu Zeană – fiu de deținut politic mort în temniță, Președintele Asociației Urmașilor celor Persecutați de Dictatura Comunistă

Prof. Zoe Rădulescu – născută deținut politic, Președintele Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei

Leontin Iuhas – fiul luptătoarei Doina Cornea

Gabriel Andreescu – disident luptător împotriva regimului Ceaușescu

Cristi Puiu – regizor

Nicolae Mărgineanu – regizor

Cornelia Fetea – președinte AFDPR Caraș Severin

Petru Mirciov – președintele Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan – Timișoara

Cornelia Maria Fiat – vicepreședinte Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan – Timișoara

Vasile Fantaziu – secretar Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan – Timișoara

Marilena Rotaru – președinte al Mișcării pentru Regat și Coroană

Sorin Lavric – senator AUR în Parlamentul României

Dan Cristian Popescu – deputat PSD în Parlamentul României

Daniel Gheorghe – deputat PNL în Parlamentul României

Florin Roman – deputat PNL în Parlamentul României

Claudiu Târziu – senator AUR în Parlamentul României

George Simion – deputat AUR în Parlamentul României

Preot Ioan Mirică

Preot prof. univ Vasile Gordon

Preot Rus Vasile – urmaș al primarului liberal Toader Dumitru, ucis de Securitate în 1949

Preot Mihai Sebastian Gheorghilaș – urmaș de fost deținut politic

Ionuț Drăgotescu – jurnalist

Acad. Eugen Mihăescu – grafician

Iulian Capsali – publicist

col. (r) Florin Șinca

Silvia Codreanu – actriță

Petru Ionescu – regizor

Andreea Berecleanu – realizator TV

Aureliu Surulescu – actor

Prof. univ. Corvin Lupu – istoric

Rafael Udriște – realizator TV

Marcel Petrișor – președintele Federației Române a Foștilor Deținuți Politici Luptători Anticomuniști

Coriolan Baciu – președintele Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, fiu de deținut politic

Gabriel Teodor – președintele Asociației Sfinții Mărturisitori din închisori – Bucovina

Tudor Ionescu – președintele Asociației Noua Dreaptă

Dan Grăjdeanu – președinte Frăția Ortodoxă Sfântul Gheorghe

Andrei Dincă – secretar general al Asociației Neam Unit

dr. Galina Răduleanu – fost deținut politic

Niculina Moica – fost deținut politic

Ileana Budimir – fost deținut politic de la naștere, fiică de deținuți politici

Vasile Bucelea – fost deținut politic, susținător al grupului de Rezistență Ion Gavrilă Ogoranu

Ion Bucelea – fot deținut politic, susținător al grupului de Rezistență Ion Gavrilă Ogoranu

Neculai Enciu – fost deținut politic

Cornelia Maria Manolescu – fost deținut politic

Dumitru Apostol și Constantin Apostol – urmașii lui Dumitru Apostol, șeful grupului de rezistență din Munții Argeșului, executat de Securitate în 1949

Stere Frangu – urmaș de fost deținut politic

Elena Sechila – urmaș de luptători anticomuniști

Mihnea Gheorghiu – fiu de foști deținuți politic

Gabriela Moței – fiică de foști deținuți politic

George Grasu – urmaș de luptător în Rezistență și fost deținut politic

Dincă Grasu – urmaș de fost deținut politic

Alexandru Tima – urmaș de fost deținut politic

Paul Imbrescu – urmaș fost deținut politic

Mihaela Manea Busuioc – urmaș de fost deținut politic

Magda Dimitriu – persecutat politic

Radu Ciuceanu – urmaș de fost deținut politic

Horia Salcă – urmaș de fost deținut politic

Nicoleta Dumitrof – urmaș de fost deținut politic

Ion Șuță – urmaș de fost deținut politic

Tit Emilian Stroescu – urmaș a 7 deținuți politic

Ioana Dobrescu –  urmaș de persecutați și deținuți politic

ing. Laurean Țoța – urmaș de fost deținut politic

Elena Voinicu-Țoța – urmaș de fost deținut politic

ing. Ioan Țoța – urmaș de fost deținut politic

Ionuț Iacob – urmaș de fost deținut politic

Adrian Tomuța – urmaș de fost deținut politic

Mircea Popescu – fost deportat, fost președinte al AFDPR București

Maria Chirițescu – traducător, profesor, directorul Librăriei Pavesiana

Alexandru Căutiș – jurnalist

Radu Creangă – fiul fostului deținut politic Mihai Creangă

 

Categorie: Politice
Etichete: cîțu, octav bjoza, PNL, Slavoliub Adnagi, vasile aciocarlanoaei
Distribuie:
Articolul anterior
Crișul și Lipova au asigurate deja locurile de baraj
Articolul următor
76 de ani de UTA! Aniversarea din 2021 îi e dedicată lui Coco Dumitrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie