ALEGERI PREZIDENȚIALE 2025 – AL DOILEA TUR | Reguli pentru desfășurarea procesului electoral în ziua votului

alegeri.mai2025jpg
Distribuie:

Românii își aleg președintele! Pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale, ce are loc duminică, 18 mai 2025, în România au fost amenajate 18.979 de secții de votare. Acestea se deschid de la ora 7:00 și până la ora 21:00. În competiție au rămas doi candidați. 19.796.726 de buletine de vot care vor fi utilizate în țară. de buletine de vot au fost tipărite și au fost distribuite de prefecturile fiecărui judeţ sâmbătă, 17 mai, secţiilor de votare.

Atenție! Voturile vor fi considerate valide dacă ștampila va fi pusă în interiorul chenarului cu candidatul. Se vor anula buletinele cu ștampila aplicată înafara chenarului sau cele ștampilate în ambele chenare din buletinul de vot. Este interzisă fotografierea / filmarea în cabina de vot.

La nivelul județului Arad, sunt organizate 440 de secții de votare și au fost tipărite peste 418.000 de buletine de vot. Pe listele permanente se regăsesc 379.299 de persoane. Sediul Biroului Electoral Județean este organizat tot la Expo Arad.

Autoritatea Electorală Permanentă precizează că au fost distribuite suficiente buletine de vot atât la secțiile de votare din țară, cât și la cele organizate în străinătate, astfel încât votarea să se poată desfășura în cele mai bune condiții.

Chiar dacă, în mod excepțional și fără precedent în ultimele scrutinuri, o secție de votare ar risca să rămână fără buletine de vot, aceasta poate să ceară suplimentarea numărului de buletine de vot pentru respectiva secție de votare, necesarul suplimentar fiind asigurat, de îndată, prin redistribuirea buletinelor de vot de la alte secții de votare din străinătate, din cadrul aceluiași județ sau din cadrul aceluiași sector al municipiului București, după caz.


Programul secțiilor de votare în România 

Pe 18 mai 2025 are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Cetățenii români pot vota la secțiile de votare din țară între orele 7:00 și 21:00. Programul de votare se poate prelungi până la ora 23:59 pentru alegătorii care la ora 21:00 sunt prezenți în secție sau la coadă în fața secției. Decizia poate fi luată de președintele secției de vot.

Cum afli secția de votare  

Cetățenii cu drept de vot din țară pot vota la secțiile de votare unde sunt arondați, conform adresei de  domiciliu, pe listele permanente. De asemenea, alegătorii își pot exercita dreptul de vot în orice altă secție de votare, pe liste suplimentare. Pentru a afla secția de votare la care ești arondat, trebuie să accesezi site-ul Registrul Electoral, pus la dispoziție de Autoritatea Electorală Permanentă. Cu ajutorul CNP-ului, fiecare alegător poate afla cărei secții de vot aparține.

Acte de identitate necesare pentru vot  

Cetățenii români pot vota folosind următoarele documente valabile:  

  • Cartea de identitate sau cartea electronică de identitate   
  • Cartea de identitate provizorie
  • Buletinul de identitate
  • Pașaport diplomatic sau de serviciu (inclusiv în format electronic)
  • Carnetul de serviciu militar (pentru elevii școlilor militare) 
Reguli clare pentru desfășurarea procesului electoral în ziua votului

Potrivit BEC, toți participanții la procesul electoral – fie că sunt candidați, membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare sau alegători – au dreptul să conteste identitatea oricărei persoane care se prezintă la urne. Contestarea poate fi făcută prin orice mijloc de comunicare.

În astfel de situații, verificarea identității va fi realizată de președintele biroului electoral al secției de votare, cu ajutorul tuturor mijloacelor legale disponibile. Reprezentanții BEC au subliniat că această procedură trebuie desfășurată cu tact și respect față de persoana vizată, evitându-se pe cât posibil generarea unor situații inconfortabile sau comportamente nepotrivite.

În cazul în care contestația privind identitatea unui alegător se dovedește a fi întemeiată, președintele biroului electoral al secției de votare are obligația de a opri acea persoană de la exercitarea dreptului de vot. Totodată, va întocmi un proces-verbal care va fi transmis autorităților competente prin intermediul personalului care asigură paza secției, în cazul secțiilor din țară, sau personalului misiunii diplomatice sau oficiului consular, în cazul celor din străinătate. Incidentul va fi raportat pe cale ierarhică de către reprezentanții autorităților publice care au preluat procesul-verbal.

Totodată, BEC precizează că alegătorii care nu pot vota singuri din motive temeinice au dreptul de a fi însoțiți în cabină de o persoană aleasă de ei. Acest însoțitor nu poate face parte din rândul candidaților, al membrilor biroului electoral, al observatorilor sau al persoanelor acreditate. Situațiile în care este permisă această asistență includ, de regulă, condiții medicale sau dificultăți evidente care împiedică alegătorul să manipuleze buletinul de vot și să aplice ștampila în mod corespunzător.

Motivul trebuie să poată fi constatat cu ușurință de către președintele biroului electoral, fie direct, prin observație, fie în baza unor documente prezentate de alegător, fără a fi nevoie de alte investigații suplimentare. Aceste măsuri vin să asigure nu doar corectitudinea votului, ci și accesul echitabil al tuturor cetățenilor la exercitarea acestui drept fundamental.

Măsuri stricte pentru menținerea ordinii în ziua alegerilor

Biroul Electoral Central a reamintit că fotografierea sau filmarea buletinului de vot prin orice mijloace este strict interzisă. Această măsură are scopul de a proteja secretul votului și de a preveni eventualele presiuni sau tentative de influențare a alegătorilor.

Președintele biroului electoral al secției de votare are responsabilitatea de a se asigura că alegerile se desfășoară în condiții optime de ordine și legalitate. Atribuțiile acestuia nu se limitează doar la interiorul secției de votare, ci se extind și în afara acesteia, în sediul secției, în curte, în zonele de acces, precum și în jurul secției, pe o rază de până la 500 de metri, incluzând străzile și piețele publice din apropiere.

Pentru menținerea ordinii, președintele secției de votare beneficiază de sprijinul forțelor de ordine, puse la dispoziție de primar și prefect, în colaborare cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, BEC subliniază că, în zona de votare sau în incinta secției, nicio altă persoană, în afara celor implicate oficial în procesul electoral – precum membrii biroului electoral, personalul tehnic, candidații, delegații sau observatorii acreditați – nu are voie să staționeze mai mult decât este necesar pentru a vota. Aceste măsuri au ca scop asigurarea unui climat de corectitudine, siguranță și confidențialitate pentru toți alegătorii.

Ce Nu ai voie să faci în secţia de votare

Pe durata votării, este interzis ca membrii birourilor electorale și persoanele acreditate să poarte ecusoane, insigne sau orice alte semne care pot fi interpretate ca propagandă electorală.

Totodată, pe parcursul votării, în jurul secțiilor de votare din țară, pe o rază de până la 500 de metri, este interzisă atât comercializarea, cât și consumul de băuturi alcoolice.

BEC atrage atenția și asupra faptului că, în preziua alegerilor și în ziua votului, organizarea de evenimente de orice natură nu trebuie să blocheze accesul alegătorilor la secțiile de votare.


Votul în diaspora

Au fost tipărite 3.600.000 de buletine de vot care vor fi utilizate în străinătate la turul al doilea al alegerilor pentru Președintele României, același număr de buletine de vot ca la primul tur de scrutin, și 6.389 de buletine de vot care sunt utilizate în străinătate de către alegătorii care votează prin corespondență.

Românii din diaspora au la dispoziție trei zile pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2025. Primele secții de votare s-au deschis de joi seară, la ora 22:00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă. Secțiile de votare se vor închide duminică la ora 21:00 a României, nu la ora 21:00 locală.

Față de alegerile trecute (din 2024, de exemplu), când românii din diaspora puteau vota până la ora locală 21:00, Guvernul a modificat această prevedere, iar acum secțiile de votare din străinătate pentru alegeri prezidențiale 2025 se vor închide duminică la ora 21:00 a României. La fel s-a întâmplat și la primul tur al alegerilor prezidențiale 2025, din 4 mai.

Prin modificarea programului de vot pentru ziua de duminică, 18 mai, vor fi afectați românii din majoritatea statelor lumii. Nu vor fi afectați cei care vor vota din Grecia, Bulgaria sau Republica Moldova, de exemplu, state cu același fus orar ca al României.

Acte necesare pentru românii care votează în străinătate

Românii care vor să voteze la alegerile prezidențiale 2025 în străinătate au nevoie de unul dintre următoarele documente:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu;
  • paşaportul de serviciu electronic;
  • paşaportul simplu;
  • paşaportul simplu electronic;
  • paşaportul simplu temporar;
  • în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Categorie: Electoral
Etichete: 18 mai 2025, alegeri prezidențiale 2025
Distribuie:
Articolul anterior
„Rock la băncuțe“, concert live susținut de tinerii de la Palatul Copiilor Arad
Articolul următor
Ultimul transport agabaritic cu destinaţia Termocentrala Mintia a intrat în țară pe la Nădlac | Autorităţile le cer şoferilor să manifeste prudenţă pe drumurile de pe traseu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

teofil parasca

Șeful harnic și drept

Mă adresez tuturor celor care mai cred în România – în oamenii ei, în valorile ei, în destinul ei. Celor care vor pace, care visează la o țară normală, în…