Altă sesiune de dialoguri interdisciplinare susținută de Asociația „Susținem Excelența”

conferinta asiciatia sustinem excelenta luna mai 2024
Distribuie:

Miercuri, 15 mai, reprezentantele Asociației „Susținem Excelența” au susținut o conferință de presă, continuând dialogurile interdisciplinare. Dialogurile din luna mai au vizat învățământul și sănătatea.

În cadrul conferinței a fost prezentat proiectul educațional „Spiritul Europei – Origini”, implementat de Asociația „Millenium Center” din Arad, coordonat în calitate de manager general, de către psihologul și expertul în proiecte internaționale, Cristina Nistor, membru al asociației. Proiectul prezentat a obținut prestigiosul premiu Salto. Totodată s-au prezentat proiectele implementate sau ăn curs de implementare de Școala Postliceală Sanitară din Arad, o instituție cu peste 100 de ani de tradiție.


Prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele Asociației „Susținem Excelența”: 

„Asociația SUSȚINEM EXCELENȚA continuă DIALIGURILE în cele 6 mari domenii: EDUCAȚIE și ÎNVĂȚĂMÂNT, SĂNĂTATE, CULTURĂ ANTREPRENORIAT, JUSTIȚIE și JURNALUSM, propunându-și un dialog interdisciplinar Învățământ – Sănătate într-o abordare pragmatică, având în atenție o școală, pentru care excelența constituie un numai un deziderat, ci o preocupare continuă. Este vorba despre Școala Postliceală Sanitară Arad, o instituție de învățământ, cu o tradiție de peste un secol, dar profund ancorată în contemporaneitate, o școală, care reunește sănătatea cu educația sub cupola învățământului postliceal. Subliniem preocuparea școlii pentru elaborarea și implementarea unor proiecte și programe, cu finanțare externă, dar și proprie, de aceea alături de directorul școlii, conf. univ. dr. LILIANA BRAN, am invitat-o și pe prof. VASILICA HNAȘ, coordonator Proiecte și Programe școlare și extrașcolare. Pentru început, cum este și firesc, directorul școlii se va referi la educația pentru excelență» la școala, pe care o conduce, urmând apoi ca prof. Hnaș Vasilica să releve câteva dintre proiectele și programele de succes ale instituției”.


Tradiție de peste 100 de ani la Școala Postliceală Sanitară

Școala Postliceală Sanitară Arad este instituție  cu  tradiție valoroasă de peste 100 de ani,  în  domeniul  formării  asistenților medicali, profesie nobilă, cu un statut aparte, care, prin palierul locurilor de muncă învederează o susținută cunoaștere, în plan profesional și uman.

„În prezent, școala noastră, cu specializările asistent medical generalist, asistent medical de igienă și sănătate publică, asistent medical balneofiziokinetoterapie și recuperare, asistent medical de radiologie, asistent medical de farmacie,  are un colectiv  de peste 50 de cadre didactice:  profesori, medici, asistenți medicali, psihologi, sociologi, și  peste 500 de cursanți de toate vârstele, cu studii liceale finalizate.

Nu întâmplător, promovăm, în mod programatic, excelența, deoarece a fi  asistent medical  înseamnă mai mult decât o profesie, reprezentând o misiune nobilă asumată, ce implică o devoțiune specială, dar și competențe multiple, bazate pe rigoarea cunoștințelor teoretice , pe dezvoltarea și  updatarea abilităților practice și, nu in ultimul rând, pe atitudinea privind rolul social asumat.       

În mod sigur, competențele acumulate vor fi valorizate prin  compasiune, dedicare, pasiune, devotament, pentru excelență, deoarece un sistem etic performant se poate realiza doar prin cunoaștere, înțelegere și asumarea principiilor corecte și oneste, principii cu semnificație maximizată de rolul asistentului medical in cadrul echipei medicale dedicată îngrijirii vieții !

Desigur, puterea exemplelor,  motivația, climatul  instituțional, egalitatea de șanse, respectul constituie pilonii de susținere a demersului nostru profesional.

Este important să reținem strădania școlii, a cadrelor didactice, de a deschide noi orizonturi ale cunoașterii dincolo de școală, prin relația directă și de susținere profesor-cursant, prin stimularea potențialului de dezvoltare al fiecăruia în parte, dar și la nivel instituțional.

Școala noastră se află în  proximitatea Spitalului Clinic Județean  de Urgență Arad. Această  locație  ne permite o bună colaborare cu spitalul, unde  se desfășoară  învățământul clinic, care reprezintă mai mult de jumătate din pregatirea viitorilor asistenți medicali și de unde vin spre școală, medici, specialiști în predarea teoretică a cursurilor, care se alătură specialiștilor  din instituția noastră.

Nu în ultimul rând, subliniem că elevii noștri, victorii asistenți medicali, sunt pregătiți de către scoală ca profesioniști devotați și asumați, știind să prețuiască viața, ca cel mai de preț dar al lui Dumnezeu spre umanitate”, afirmă conf. univ. dr. Liliana Bran, directorul Școlii Postliceale Sanitare Arad.


 În continuare, prof. Vasilica  Hnaș, coordonator proiecte și programe școlare și extrașcolare la Școala Postliceală Sanitarăa vorbit despre excelența în educația pentru sănătate.

„Proiectele ca aplicație practică în comunitate se desfășoară în fiecare an școlar cu participarea elevilor coordonați de către profesorii școlii noastre atât cu participare fizică cât și online.

Prin încheierea acordurile de parteneriat cu școlile din municipiul și județul Arad, cu alte instituții din țară, dar și cu școala HIVSET din Turnhout Belgia am demarat aceste proiecte și le-am implementat ca forme de conștientizare și învățare.

Activitățile sunt multiple, fiind destinate elevilor noștri dar și comunității, proiecte dintre care amintim:

Proiecte Erasmus

– Proiectul Erasmus +STRATEGIC PARTNERSHIP «PROFINWBL – Professionalism In Work Based   Learning», cu activități clinice în SCJU Arad; Proiectul s-a desfășurat  ca parte a unei colaborări  de peste 30 de ani cu Institutul HIVSET, Turnhout,  Belgia și  constă în  schimburi  de experiență pentru elevii și profesoriii celor două  instituții.

– Proiectul  Erasmus + «Open education week», pentru 2 cadre didactice de la HIVSET, Turnhout Belgia cu activități didactice  în școală, și vizite de lucru  la SCJUA – secția Neurologie și  la Centrul Medical Laser Sistem;

Proiecte «Program Operațional cu Capital Uman»

– Proiect POCU «Asistenți medicali pentru stomatologie și radiologie dentară», în perioada martie 2021-noiembrie 2023 cu dezvoltarea de competente în  domeniul stomatologiei pentru elevii școlii. Proiectul continuă sub forma unui curriculum la decizia școlii pe tema asistenței medicale în stomatologie.

Proiecte cu finanțare proprie

De asemenea, școala noastră are o experiență importantă privind materializarea proiectelor, cu finanțare proprie, ce vizează: 1. acordarea primului ajutor în caz de urgență; 2. educația sanitară a elevilor și preșcolarilor din Arad dar și din județ; 3. asigurarea asistenței sanitare la olimpiadele sportive; 4. asistența medicală stomatologică / radiologie dentară și nu în ultimul rând; 5. parentalitatea în zilele noastre”, a ținut să puncteze prof. Vasilica Hnaș.


Despre Proiectul educațional european „Spiritul Europei – Origini”

Prof. univ. dr. Lizica Mihuț și Cristina Nistor au vorbit despre proiectul educațional european „Spiritul Europei – Origini”, distins cu premiul Salto.

Proiectul educațional european «Spiritul Europei – Origini» a câștigat PREMIUL SALTO la categoria «Transformare digitală», un premiu ce relevă EXCELENȚA în domeniul proiectelor Erasmus+ care îmbină jocurile video și tipurile de învățare informală, nonformală și formală.

Proiectul a fost implementat de către Asociația «Millenium Center» din Arad, coordonat în calitate de manager general, de către psihologul și expertul în proiecte internaționale, Cristina Nistor, membră a Asociației noastre”, a spus prof. univ. dr. Lizica Mihuț.

La rândul său, Cristina Nistor a ținut să specifice că prin acest proiect au fost implicați elevi și profesori din școlile din România, ca alternativă inovatoare ce se poate utiliza atât în mediul formal la clasă, cât și ca o metodă de petrecere a timpului liber pentru tineri și nu numai, cu scop de învățare.

„Proiectul este conceput ca un joc video educațional în limba engleză, care prezintă istoria Europei, oferind posibilitatea jucătorului de a participa activ la evenimentele cruciale ale istoriei și mitologiei, care au modelat Europa de astăzi.

Proiectul a fost co-finanțat prin Programul European Erasmus + împreună cu parteneri din Italia, Grecia, Spania având ca lider de proiect Predict CSD Consulting din România. Site-ul proiectului oferă detalii privind instalarea și utilizarea jocului – www.thespiritofeurope.eu, a precizat Cristina Nistor.


 

 

Categorie: Știri
Etichete: Asociația „SUSȚINEM EXCELENȚA”, conf. univ dr. Liliana Bran, Cristina Nistor, dialoguri interdisciplinare, prof. univ. dr. Lizica Mihuț, proiectul educațional „Spiritul Europei – Origini”, scoala postliceala sanitara
Distribuie:
Articolul anterior
Reciclare creativă  la Liceul Tehnologic de Construcții si Protectia Mediului Arad
Articolul următor
PREMIERĂ JURIDICĂ | O pacientă a Spitalului Județean Arad a câștigat în instanță DESPĂGUBIRI de 30.000 de euro PENTRU O INFECȚIE NOSOCOMIALĂ contractată pe durata internării

1 comentariu. Leave new

  • avatar of livius miscoi
    Livius Miscoi
    16 mai 2024 9:44

    Aprecieri,, Asociația Susținem Excelența ” !! ,,Altfel de valori”!!. Cu multă prețuire, prof .Livius Miscoi!!!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie