„Ambulanța pentru Monumente” își propune să înceapă RESTAURAREA Castelului de la BULCI de la conservarea SEREI-UNICAT… restul fiind la îndemâna bugetului autorităților publice

bulci castel
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Sera Castelului de la Bulci este unicat în Europa. A fost unul dintre motivele pentru care Asociația Culturală Vernacular a venit cu propunerea de a o pune în siguranță. Primăria Municipiului Arad împreună cu Primăria comunei Bata, nu numai că salută această inițiativă,  dar au anunțat deja că vor sprijini acest demers.

„Facem un prim pas, unul mic deocamdată, dar sunt convins că în viitor vor urma și alții alături de Asociația Vernacular, în direcția conservării unei clădiri de patrimoniu.  Trebuie să readucem istoria în atenția noastră.  Cel mai important este să nu pierdem ce avem. “, a susținut primarul Călin Bibarț.

„Este un vis împlinit. Mă bucur că se fac pași importanți în direcția conservării acestei clădiri cu un trecut istoric frumos. Am luat legătura cu o fundație din Timișoara care este dispusă să sprijine substanțial acest proiect. Pentru mine si comunitatea mea este foarte importantă reabilitarea acestei clădiri și indiferent ce destinație i se va da va fi benefică comunității mele.“, a declarat primarul comunei Bata, Ion Micurescu.

În cadrul conferinței de presă de miercuri, 17 iunie 2020, edilul Bibarț a semnat proiectul de hotărâre privind aprobarea protocolului de colaborare încheiat între Consiliul Local al Municipiului Arad și Asociația Culturală Vernacular care s-a oferit să intervină prin acțiuni de protejare, conservare și punere în siguranță a serei din incinta Castelului Mocioni. Proiectul va fi supus aprobării cel mai probabil în următoarea ședință a CLM Arad.

„Pe viitor ne dorim să refacem acoperișul castelului pentru a stopa degradarea edificiului. Nu în ultimul rând avem în plan reabilitarea întregului castel, însă aceste intervenții vor necesita fonduri mari. Vrem să-l păstrăm, pentru arădeni, pentru toți cei care iubesc istoria.  Cei care doresc pot să se implice voluntar în acest proiect de punere în siguranță a serei, castelului și parcului dendrologic. Asfel, în câțiva ani, castelul de la Bulci ar putea redeveni o mică bijuterie a Aradului și a comunei Bata.“, a completat edilul Bibarț.

„Inițiativa nostră este de a pune in siguranță cât mai multe clădiri istorice prin intermediul proiectului Ambulanța pentru monumente. În județul Arad am reușit să intervenim la biserica de lemn din Luncșoara, iar anul acesta ne-am propus încă două intervenții. Prima este cea de punere în siguranță a serei, din complexul Mocioni de la Bulci iar cea de-a doua este punerea în siguranță a învelitorii bisericii de la Ionești. Sera este unicat în această zonă a Europei, prin urmare a devenit o prioritate pentru noi.  Sperăm că acest proiect va fi  doar începutul unui demers mai lung ce se va desfășura în parteneriat cu administrațiile locale și cu comunitatea locală.“, a afirmat președintele Asociației Culturale Vernacular, Maria Tămășan.

Lucrările de punere în siguranță a serei sunt programate să aibă loc în această vară, în cadrul proiectului național „Ambulanța pentru Monumente, a cărei principal susținător este Alteța Sa Regală, Prințul de Wales. Inițiat în 2016 de către Asociația Monumentum, proiectul „Ambulanța pentru Monumente” este dezvoltat de o serie de organizații din domeniul patrimoniului printre care se numără și Asociația Vernacular.

 

bulci 1

Articol asociat:

Proiectul „Ambulanța pentru monumente”, derulat inclusiv în județul Arad, câștigă cea mai importantă distincție europeană din domeniul patrimoniului

Categorie: Știri
Etichete: Ambulanța pentru monumente, Asociația Culturală Vernacular, Ion Micurescu, Maria Tămășan, președintele Asociației Culturale Vernacular, primarul comunei Bata
Distribuie:
Articolul anterior
Mihai Fifor: „PSD a votat impozitarea drastică a pensiilor speciale, cu 85%“
Articolul următor
Play-off-ul Ligii a II-a începe pe 4 iulie. UTA pleacă din poziția de FAVORITĂ la PROMOVARE și joacă în prima etapă cu Petrolul Ploiești

1 comentariu. Leave new

  • avatar of florin vlad
    Florin Vlad
    19 iunie 2020 9:28

    Oare Bulci este un cartier al (încă )orașului Arad sau este localizat în județ și, în consecință,este în subordinea Consiliului județean,respectiv parohia d-lui Cionca? Din banii cui se face reabilitarea? De la oraș sau de la județ?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

agromalim 1

AGROMAILIM și-a deschis porţile [GALERIE FOTO]

  Este sărbătoarea AGRICULTURII la EXPO ARAD. A XXIX-a ediție a Târgului internațional de agricultură, industrie alimentară și ambalaje s-a deschis astăzi, în prezența oficialităților Aradului și cu participarea unor…