Apariție rară: patru păsări flamingo au ajuns în Delta Dunării [FOTO]

image 2016 08 22 21240488 0 flamingo apa
Distribuie:

 

 

Patru păsări flamingo au fost observate recent în România, în Tulcea, de către specialiștii Societății Ornitologice Române (SOR). Păsările flamingo sunt o apariție extrem de rară pentru țara noastră, ele fiind răspândite în Africa, Asia și Europa, predominant în bazinul Mediteranei, spun ornitologii.

„Păsările au fost observate în cursul uneia din ieșirile pe teren din cadrul Expediției Naționale a Societății Ornitologice Române (SOR). Pentru că păsările se sperie ușor de oameni, ornitologii folosesc la observații binocluri și lunete cu putere ridicată de focalizare. Singurul care a avut un aparat foto profesionist și a reușit să fotografieze flamingo, a fost Florin Stavarache. Restul ornitologilor s-au mulțumit și cu fotografii pe telefonul mobil, prin obiectivul lunetelor. Specia are răspândire în Europa, Africa și Asia. În Europa acoperă o arie largă, predominant în bazinul Mediteranei. În România, specia este una cu apariție foarte rară, în special pe coastele Mării Negre sau în Delta Dunării, respectiv sistemul lagunar, dar fără a prezenta o populație cuibăritoare”, se arată într-un comunicat SOR.

Păsările flamingo preferă habitatele cu întindere mare de apă de adancime redusă, respectiv 30-50 cm, unde caută hrana în mal cu ajutorul ciocului.

„Acestea se hrănesc în special cu nevertebrate de toate genurile pe care le filtrează cu ciocul din malul de pe fundul lacurilor. Culoarea roz o capătă datorită cantității mari de carotenoizi pe care o obține din consumul crustaceilor capturați pe fundul lacurilor cu apă salmastră. Lungimea corpului este de 120-145 cm, iar anvergura aripilor este de 140-165 cm, cu o masă corporală de 2,1-4,1 kg. SOR organizează încă de la înființare, din 1990, tabere ornitologice și expediții în Delta Dunării. Anul acesta, acțiunea a avut loc în perioada 12-24 august, în două locații – la Maliuc și la Vadu. Acțiunea este organizată de profesorul Eugen Petrescu și finanțată din fondurile SOR, dar beneficiază și de sponsorizări”, se mai arată în comunicatul SOR.

 

 

Foto: Florin Stavarache ( SOR)

Categorie: Știri
Etichete: Delta Dunarii, flamingo, ornitologi, păsări, SOR, Tulcea
Distribuie:
Articolul anterior
Sărbătoarea Românilor de Pretutindeni – Covăsînț – a VII-a ediție
Articolul următor
În Europa se negociază. Noi lipsim din nou de la masă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

whatsapp image 2024 04 15 at 10.36.39 1

Weekend cu acțiuni ale polițiștilor, în județul Arad

La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii arădeni au desfășurat mai multe acțiuni preventive, pentru impunerea respectării legislației rutiere și descurajarea fenomenului infracțional. Au fost sancționate contravențional 115 persoane, 5 permise de…
contrabanda tigari

[ACTUALIZARE 4] Soluție DEFINITIVĂ pronunțată de Curtea de Apel Timișoara în cazul „celor 21 de contrabandiști de țigări” cu care DIICOT Arad „aburește justiția” de 4 ani încoace. ACHITĂRI, pedepse cu suspendare și bani dați înapoi inculpaților!

Sentințele, destul de „blânde”, chiar dacă nu sunt definitive, răspund la probabil cea mai importantă întrebare pentru „omul de rând”: MERITĂ SĂ TE BAGI ÎNTR-O COMBINAȚIE CU ȚIGĂRI? Citite în…