Aprilie 2024 – LUNA NAȚIONALĂ DE INFORMARE DESPRE VACCINARE

campanie vaccinare rujeola
Distribuie:

 


Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad desfășoară pe parcursul lunii aprilie 2024 activități de informare, educare și comunicare în cadrul Campaniei Luna Națională de Informare despre Vaccinare.


Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli, răspândită atunci când o persoană infectată respiră, tușește sau strănută (indicele de contagiozitate este foarte mare – 95-99%). Virusul rămâne activ și contagios în aer sau pe suprafețele contaminate timp de până la 2 ore.

Orice persoană care nu a fost vaccinată sau nu a trecut prin boală la un anumit moment dat în viață se poate infecta. Nu există purtători sănătoşi. Erupția cutanată reprezintă cel mai vizibil simptom, în timp ce complicațiile pot include orbire, encefalită, diaree severă și deshidratare asociată, infecții ale urechii și pneumonie. Pe termen lung, o persoană care a suferit de rujeolă poate dezvolta o complicație foarte severă, panencefalita sclerozantă subacută.

În plus, rujeola este o boală care slăbește sistemul imunitar și îl poate face „să uite” cum să se protejeze împotriva altor infecții comune. Sugarii, femeile însărcinate, persoanele cu boli care slăbesc sistemul imunitar sunt la risc de a dezvolta forme severe de rujeolă. Pentru a proteja inclusiv aceste persoane care nu pot fi vaccinate împotriva rujeolei, este importantă vaccinarea persoanelor din jurul lor cu atingerea unor acoperiri vaccinale înalte. Vaccinarea protejează atât persoana vaccinată, cât și persoanele din jur!

Deși rujeola este o boală propusă către eliminare în majoritatea regiunilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), inclusiv în Regiunea Europeană, în prezent, Regiunea Europeană a OMS se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri și de decese prin rujeolă.

În perioada ianuarie-decembrie 2023, au fost raportate 58.114 de cazuri de rujeolă de către 41 dintre cele 53 de State Membre ale regiunii (cu peste 60 de ori mai multe comparativ cu anul 2022). 10 țări, printre care se află și România au raportat 98% din numărul total de cazuri (57.111). Creșterea numărului de cazuri s-a accelerat în ultimele luni, iar această tendință este de așteptat să continue în regiune, dacă nu se iau măsuri urgente pentru a preveni răspândirea în continuare.

În acest context, în perioada 21 – 27 aprilie 2024, în Regiunea Europeană a OMS se celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării. Scopul acestei campanii este de a crește acoperirea vaccinală prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța imunizării în rândul părinților și îngrijitorilor, al profesioniștilor din domeniul sănătății și factorilor de decizie politică și, nu în ultimul rând, al mass-media.

În perioada 06.12.2023-03.03.2024, conform datelor extrase din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), au fost vaccinați împotriva rujeolei 89.478 de copii, dintre care 14.494 în cadrul campaniei suplimentare de vaccinare antirujeolică inițiată în context epidemic (adresată copiilor cu vârste între 9 și 11 luni).

În perioada 01.01.2023 – 24.03.2024, în România au fost notificate 9695 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 11 decese (4 în județul Brașov, 4 în Municipiul București, 1 în județul Giurgiu, 1 în județul Mureș și 1 în județul Argeș).


La data de 24.03.2024 în județul Arad au fost înregistrate un număr de 176 cazuri de rujeolă, rezultând o incidență de 42,83 la 100 000 de locuitori.

Situaţia cazurilor de RUJEOLĂ, la nivelul județului Arad, pe perioada ultimilor 8 ani (2016 2024 ianuarie și februarie) – centralizat:cazuri rujeola jud arad


Vaccinarea antirujeolică (cu vaccin combinat Rujeolă-Oreion-Rubeolă – ROR), este inclusă în Programul Național de Vaccinare, și se poate efectua gratuit la medicul de familie.

Conform Programului Național de Vaccinare copiii primesc 2 doze de vaccin ROR, însă după vârsta de 1 an. Prima doza se face la vârsta de 12 luni, iar a doua, la 5 ani. Cu toate acestea, există situații speciale în care vaccinul ROR este administrat inainte de vârsta de 12 luni, mai exact începand cu varsta de 9 luni.

În vederea limitării răspândirii cazurilor de îmbolnăvire prin rujeolă se instituie următoarele măsuri:

a) derularea unei campanii de vaccinare ROR a copiilor cu vârste între 9-11 luni. Doza suplimentară administrată înaintea vârstei de 12 luni se consideră ca "doza 0" şi nu se ia în considerare la evaluarea acoperirii vaccinale cu două doze de vaccin ROR;
b) recuperarea de urgenţă la vaccinarea ROR pentru copii cu vârste între 1-4 ani nevaccinaţi;
c) recuperarea de urgenţă la vaccinarea ROR pentru copii cu vârste între 5-14 ani nevaccinaţi sau care nu au schema de vaccinare completă, respectiv două doze de vaccin ROR.


Campania națională de informare – educare – comunicare Luna Națională de Informare despre Vaccinare, este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene.

Pe teritoriul național, sub sloganul: „Spune NU rujeolei, spune DA vaccinării!” se vor derula activităţi de implicare a personalului medical și de informare a populației. Se va sublinia riscul de reapariție a unor boli infecțioase (de exemplu, poliomielita, difteria) și pericolul reprezentat de epidemia de rujeolă, reamintindu-le părinților să-și vaccineze copiii și încurajând dialogul dintre părinți și personalul medical, pentru a răspunde întrebărilor sau preocupărilor legate de vaccinare.

 

Biroul de presă al DSP Arad


 

Categorie: Comunicate de presă
Etichete: DSP Arad, Programul Național de Vaccinare, rujeola, vaccinare, Vaccinarea antirujeolică
Distribuie:
Articolul anterior
Grevă la Poșta Română: Angajații opresc azi activitatea
Articolul următor
Trupele Israeliene se retrag din spitalul al-Shifa după două săptămâni de asalt

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie