Trupele Israeliene se retrag din spitalul al-Shifa după două săptămâni de asalt

spitalul al-shifa
Distribuie:
1 Aprilie 2024- Israelul a anunțat retragerea forțelor sale militare din spitalul al-Shifa din orașul Gaza, marcând sfârșitul unei operațiuni de două săptămâni inițiate de Forțele de Apărare ale Israelului (IDF). IDF susține că a efectuat lovituri direcționate, ceea ce a dus la eliminarea presupușilor teroriști și la descoperirea unei ascunzători semnificative de arme și documente de informații în apropierea spitalului.

Incursiunea în spitalul al-Shifa a avut loc în urma rapoartelor serviciilor de informații israeliene care sugerau că Hamas folosea spitalul ca bază pentru lansarea atacurilor. Cu toate acestea, Hamas neagă vehement aceste acuzații, respingând orice acuze de activități militare care au loc în incinte medicale.

Rapoartele privind ciocnirile intense din jurul spitalului, care este cea mai mare instituție medicală din Gaza, au persistat în ultimele săptămâni, reflectând escaladarea tensiunilor din regiune.

Într-o declarație emisă după retragerea de luni, IDF a afirmat că forțele sale și-au încheiat operațiunile în zona Spitalului al-Shifa, subliniind angajamentul lor de a reduce la minimum numărul victimelor civile în timp ce vizează presupuși militanți.

Speculațiile anterioare vehiculate de mass-media palestiniană cu privire la numeroasele victime din vecinătatea spitalului rămân neverificate de surse independente. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat decesele a 21 de pacienți din cadrul al-Shifa în ultimele două săptămâni, în timp ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu susține că peste 200 de „teroriști” au fost neutralizați.

Anunțurile inițiale ale raidului au sugerat că agenții Hamas au căutat refugiu în spitalul al-Shifa, determinând IDF să inițieze ceea ce a descris ca fiind o operațiune „de înaltă precizie” care vizează spitalul. Martorii au raportat o prezență militară puternică și focuri de armă în apropiere în primele ore ale raidului din 18 martie.

Spitalul Al-Shifa a intrat anterior sub controlul Hamas în timpul conflictului, Israelul susținând că ostaticii dintr-un atac precedent au fost adăpostiți în incinta sa. Această acuzație face parte dintr-o narațiune mai largă propagată de Israel, acuzând Hamas de exploatarea infrastructurii civile în scopuri militare, afirmație negată vehement de grupul palestinian.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația cumplită care se desfășoară în cadrul al-Shifa, descriind-o ca un „asediu” caracterizat de o lipsă severă de provizii esențiale. Între timp, Netanyahu a reafirmat poziția guvernului său, etichetând al-Shifa ca fiind un „bârlog terorist” și lăudând precizia forțelor israeliene în operațiunile lor.

Atacul aerian recent al IDF care a vizat complexul al-Aqsa, presupus a fi folosit ca centru de comandă de către Jihadul Islamic Palestinian (PIJ), a dus la victime, inclusiv rănirea jurnaliștilor, inclusiv a unui freelancer care lucrează pentru BBC. Incidentul subliniază complexitatea și impactul uman al conflictului în curs de desfășurare dintre Israel și grupurile militante palestiniene.


Sursa: BBC

 

Categorie: Externe
Etichete: Al-Shifa, atac, hamas, Israel, spital
Distribuie:
Articolul anterior
Aprilie 2024 – LUNA NAȚIONALĂ DE INFORMARE DESPRE VACCINARE
Articolul următor
Descoperiri arheologice pe șantierul autostrăzii A0 – Au fost descoperite artefacte vechi de 7.000 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie