Așa „ecologizăm” noi: am lăsat castorii, rațele sălbatice, mierlele, sticleții și cormoranii fără cuiburi în Arad… ca să facem Mureșul și mai murdar!

mureș - arad
Distribuie:

Din nou suntem „vedete în lumea proștilor” la nivel național! De data asta am distrus și habitatele vietăților de pe malurile râului Mureș, pe o suprafață de aproximativ 4 km. Muncitorii angajați să strângă deșeurile au retezat și stufărișul în care sute de păsări și castori își făcuseră cuiburi.

În centrul orașului Arad, vegetația de pe unul dintre malurile râului Mureș a fost smulsă din rădăcini pe o porțiune de trei – patru kilometri. Rațele sălbatice, mierlele, sticleții și cormoranii s-au trezit peste noapte fără cuiburi. Și familiile de castori au fost alungate astfel.

Reprezentanții primăriei au declarat pentru Observator  că „nu știau că acolo există viețuitoare.”

Reprezentanții primăriei se scuză și încearcă să găsească soluții pentru a nu fi afectate și alte ecosisteme.

Ralu Cotrău, purtătoare de cuvânt Primăria Arad:

Operațiunea de salubrizare a fost îngreunată de vegetația spontană crescută în exces, motiv pentru care a fost necesară înlăturarea ei. Nu este semnalizată ca fiind o zonă în care trăiesc castori. Iar pe durata desfășurării acțiunii de curățenie nu a fost semnalată prezența unui exemplar.”

Gabriel Herlo, biolog:

Acei arbori pe care i-au doborât castorii pentru a se hrăni. Un habitat plin de vegetație specifică care asigura condiții bune ca habitat pentru păsări, pentru mamifere acvatice, pentru nevertebrate. Nu mai au unde să se adăpostească. Au fost afectate condițiile de habitat de hrănire, de adăpost, de reproducere. Habitatul castorilor a fost afectat, cel puțin cel de pe malul acesta. Sper să nu se treacă și pe celălalt mal, unde încă se vede că este ok habitatul, adică acei arbori care constituie hrana castorilor sunt încă neatinși. 

Localnic: 

„Dezamăgitor. Nu înțeleg de ce trebuie să distrugem natura pe unde trecem. Acum toți câinii o să vină să se bălăcească în apă şi animalele nu vor mai avea liniște să cuibărească.”

Marcel Ostafe, Sistemul de Gospdărire a Apelor Arad:

„Vom lua legătura cu cei de la Agenția Națională a Ariilor protejate și vedem dacă ei cunosc şi eventual dacă sunt ceva habitate care trebuie protejate să fie cumva relocate.”

Biologii estimează că, pe râul Mureș,

numai pe porțiunea care traversează orașul Arad, trăiesc în jur de 100 de exemplare de castori, care aduc o mulțime de beneficii naturii. Pescarii sunt printre primii care observă avantajele: în zonele locuite de aceste animale, peștele este din belșug iar apa este curată.

Sursa: Observatornews.ro

Categorie: Știri
Etichete: castori, cormorani, ecologizare malul Mureșului, Malul Muresului Arad, mierle, primaria arad, rațe sălbatice, râul Mureș - Arad, sticleți
Distribuie:
Articolul anterior
Proiect pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a 38 de unități de învățământ din municipiu
Articolul următor
Circulația tramvaielor pe tronsonul Piața Romană – Gara Aradul Nou va fi întreruptă joi, în intervalul 09:00-12:00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

ghiba napoli 1

Când niște FRATELLI DI NAPOLI și Călin Bibarț se ocupă de REABILITARE, se naște o asociere dintre două firme italiene – una „pe zero” și cealaltă „pe minus”– care câștigă o „licitație” de 2 milioane de euro pentru reabilitarea unui Colegiu Național, MONUMENT ISTORIC

COMUNICATUL DE PRESĂ al Primăriei Municipiului Arad ne informa cu onor, acum 10 zile (15 iulie), că „Încep lucrările de reabilitare la „Ghiba Birta”- iar de atunci se laudă non-stop…