Bioluminiscență în Marea Neagră – Fenomenul inedit atrage curioșii pe litoral

bioluminiscența
Distribuie:

Imagini spectaculoase au fost surprinse recent pe litoralul Mării Negre. Faleza din Portul Tomis a devenit de câteva zile atracția principală unde turiștii și localnicii vin să admire un fenomen rar de bioluminiscență.


Algele brune, responsabile de acest spectacol, colorează apa într-un albastru fosforescent la fiecare mișcare, aducând un strop de magie în peisajul marin.

Specialiștii explică faptul că aceste alge bioluminiscente, o apariție obișnuită mai degrabă în apele tropicale, sunt extrem de rare în Marea Neagră, dar condițiile din ultimele zile au favorizat prezența lor în această zonă. „Spectacolul” fosforescent este cel mai intens după lăsarea întunericului, când turiștii, înarmați cu ustensile improvizate pentru a agita apa, creează un adevărat joc de lumini neon.

 


Momentele de neuitat au fost surprinse de un scafandru profesionist care s-a aventurat printre algele fosforescente. Bioluminiscența, cunoscută și ca biofotogeneză, este un proces natural de generare a luminii de către organisme vii și apare atunci când proteina luciferină este oxidată sub acțiunea unei enzime numite luciferază.

„Această lumină rece este rezultatul unei reacții chimice care implică oxidarea luciferinei în prezența ATP-ului (adenozintrifosfat) și a oxigenului, proces însoțit de emisia de lumină”, explică reprezentanții Meteoplus. Bioluminiscența este un fenomen des întâlnit la licurici și peștii care trăiesc în adâncurile oceanelor, dar în Marea Neagră, el apare foarte rar.

Deși este sfârșit de sezon, fenomenul neobișnuit a atras numeroși curioși pe litoral, care de obicei ar fi pustiu în această perioadă. Faleza din Portul Tomis este cea mai căutată locație de către cei care vor să vadă cu ochii lor această minune a naturii, iar spectacolul de lumini al algei bioluminiscente îi fascinează pe toți cei care se opresc pentru a privi.

Sursa: Digi24


 

Categorie: Lifestyle
Etichete: bioluminiscenta, biototogeneza, fosfprescente, marea neagra
Distribuie:
Articolul anterior
Expoziția Conexiunile Dunării [PER FLUMEN / DUNAJ], la Timișoara
Articolul următor
Noi perspective în cercetarea fertilității | Ovulația, filmată pentru prima dată de la început până la final

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie