Cea mai mare sumă în plus primită de un arădean în urma recalculării pensiilor este 6.511 lei | Precizări pentru pensionarii arădeni din partea conducerii Casei Județene de Pensii

mihaela vasil 2
Distribuie:

Pentru a clarifica unele aspecte legate de recalcularea pensiilor, Mihaela Vasil, directorul Casei Județene de Pensii a susținut, joi, o conferință de presă în cadrul căreia a punctat cele mai importante probleme legate de această operațiune care a stârnit un val de reacții pe toate palierele. Mihaela Vasil stă și ea la ghișeu, alături de colegii săi, pentru a le explica pensionarilor care au nelămuriri de ce s-a procedat într-un fel sau altul. Conducerea Casei Județene de Pensii Arad îi asigură pe pensionari că sumele necesare pentru plata pensiilor majorate din septembrie sunt deja în cont, urmând a fi repartizați pentru distribuirea prin poștă.


La capitolul majorări trebuie spus că acestea se vor aplica de la 1 septembrie unui număr de 75.867 de dosare, dintre cele 89.650 dosare prelucrate deja, cea mai mare creștere fiind de 6.511 lei, beneficiarul fiind un fost angajat al Fondului Proprietății Private, în cazul a altor 68 de dosare fiind calculate majorări de peste 3.000 de lei.

Nicio pensie nu scade

Mai trebuie spus că în cazul a 1.150 de dosare cuantumul pensiei va rămâne neschimbat în urma recalculării, iar în cazul a 12.633 de dosare a rezultat o pensie mai mică decât cea aflată în plată, dar în aceste cazuri este foarte important de precizat că pensionarii vor primi în continuare aceleași sume pe care le-a primit și până acum, lucru de care au fost informați și în decizia de recalculare. „Cei care au primit decizii cu sume mai mici decât pensia aflată în plată au beneficiat de tot felul de privilegii pe legile anterioare, fiind în general foști mineri sau angajați ai CFR. Important este ca oamenii să știe că nicio pensie nu va scădea de la 1 septembrie”, a declarat Mihaela Vasil.

Puncte de stabilitate

De menționat că majorările s-au făcut prin acordarea unor puncte de stabilitate, pentru pensionarii care au lucrat peste 25 de ani, puncte care s-au adăugat punctelor de activitate avute și până acum. Astfel pentru o perioadă lucrată între 25 și 30 de ani s-au alocat 0,5 puncte de stabilitate pentru fiecare dintre anii lucrați peste 25 de ani, pentru o perioadă lucrată cuprinsă între 30 și 35 de ani s-au alocat în plus 0,75 puncte pe an lucrat, iar pentru mai mult de 35 de ani, câte un punct pe an lucrat.

Aproximativ 100 de cereri de revizuire

În ceea ce privește greșelile, Mihaela Vasil recunoaște că au existat, dar sunt puține. „Nu am avut decizii care să fie retrase de Poștă după ce au ajuns la pensionari. Am avut însă din cauza unei erori informatice 173 de decizii care au fost retrase de la Poștă, având în vedere că trebuiau să ajungă la pensionari arădeni aflați în străinătate, iar tarifele pe care trebuie să le plătim sunt altele”, a mai spus Mihaela Vasil. În ceea ce privește cererile de revizuire depuse de pensionarii nemulțumiți de recalculare, aceasta susține că sunt aproximativ 100, iar la prima vedere doar 25 sunt justificate.

Pensionarii nemulțumiți de sumele rezultate în urma recalculării sunt așteptați la ghișeele Casei de Pensii, unde deciziile vor fi verificate și li se va explica modul de calcul. Dacă se descoperă unele erori, sunt sfătuiți să facă cereri de revizuire și se va proceda la corecții. La fel, și dacă nu sunt convinși de corectitudinea calculelor și depun cereri de revizuire, răspunsul de negație îl vor primi în scris de la Casa de Pensii având dreptul de a depune acțiune în instanță.

Indemnizația socială și indemnizația de însoțitor

În continuare mai trebuie spus că indemnizația socială pentru pensionari nu va scădea sub 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării. În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența va fi suportată de la bugetul de stat.

De asemenea, indemnizația de însoțitor primită de pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate va crește de la 1 septembrie 2024 cu suma de 224 de lei, de la 1.626 de lei, la 1.850 de lei, suma fiind încasată cumulativ cu pensia de invaliditate.

În plus, de la 1 octombrie va crește pragul de impozitare a pensiilor, de la 2.000 de lei, cât este acum, la 3.000 de lei. Astfel, impozitul va reprezenta 10% din diferenţa ce depăşeşte 3.000 de lei.



COMUNICAT DE PRESĂ – CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII ARAD

În Monitorul Oficial al României nr.1089 din 4 decembrie 2023 a fost publicată Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii publice din România, care va aduce echitatea între pensionari și va consolida principiul contributivității.

Principalele obiective sunt eliminarea inechităților din sistem și adecvarea pensiilor mici, precum și asigurarea unei stabilități pe termen mediu și lung a sistemului de pensii.

Principiile pe care se bazează legea pensiilor sunt: contributivitatea, stabilitatea, solidaritatea și egalitatea.

Principiul contributivității este consolidat prin condiționarea stagiului minim și complet de cotizare de vechimea realizată efectiv.
Principiul stabilității contribuției la sistemul public de pensii este un principiu nou potrivit căruia stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani să fie ajustat cu un număr de puncte pentru stabilitatea în câmpul muncii.
Principiul solidarității conform căruia asigurații sistemului public de pensii își asumă reciproc obligații.
Principiul egalității potrivit căruia beneficiază de tratament nediscriminatoriu, în ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege.


In județul Arad situația deciziilor recalculate este următoarea

Evaluare / recalculare dosare conform Legii nr. 360/2023

pensii


Indemnizația socială pentru pensionari nu scade sub 1.281 de lei!

Începând cu 1 septembrie 2024 toți pensionarii beneficiari de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării.

În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența se suportă de la bugetul de stat. Asta înseamnă că, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, niciun pensionar nu va primi mai puțin de 1.281 de lei.

Important de reținut: Ca și până acum, în cazul indemnizației sociale pentru pensionari drepturile se evidențiază distinct pe talonul de pensie, astfel:
– cuantumul rezultat în urma recalculării;
– ⁠suma de plată care nu poate fi mai mică de 1.281 de lei.

Indemnizația socială rămâne 1.281 de lei până la sfârșitul anului 2024.

Dacă pensia recalculată este sub cuantumul minim garantat, diferența se va suporta de la bugetul de stat.

Indemnizația socială pentru pensionari crește anual prin legea bugetului de stat.

Indemnizația socială pentru pensionari a fost instituită prin Ordonanța 6/2009 sub forma unei pensii sociale minime garantate. A fost aprobată prin Legea 196/2009. Aceasta prevede o sumă fixă pentru indemnizația socială pentru pensionari care a fost majorată în fiecare an, ajungând de la 300 de lei în 2009 la 1.281 de lei în acest an.

Indemnizația de însoțitor primită de pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate va crește de la 1 septembrie 2024 cu suma de 224 de lei, de la 1.626 de lei, la 1.850 de lei. Această sumă este încasată cumulativ cu pensia de invaliditate.

În prezent, indemnizația de însoțitor este calculată la 80% din punctul de pensie. Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii aduce o îmbunătățire și prevede un calcul al indemnizației de 50% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Drept urmare, indemnizația de însoțitor crește cu 224 de lei de la 1 septembrie 2024.

Incepând cu 1 octombrie 2024 va crește pragul de impozitare a pensiilor de la 2.000 de lei, cât este acum, la 3.000 de lei. Impozitul va reprezenta 10% din diferenţa ce depăşeşte 3.000 de lei.


 

Categorie: Recomandări, Știri
Etichete: Casa de Pensii Județeană Arad, județul Arad, pensionari, recalcularea pensiilor
Distribuie:
Articolul anterior
Paul Stănescu: Guvernăm cu gândul la binele pensionarilor – impozit ZERO pentru pensiile sub 3.000 de lei
Articolul următor
„Graiul care ne unește” | S-a tras cortina peste cea de-a V-a ediție a „Festivalului internațional al graiului, portului, obiceiurilor și cântecului popular” de la Revetiș

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie