Colegiul Național „Moise Nicoară” a obținut aprobarea de desfășurare și administrare a testelor din lista de examene AP. În eșalonul de top, la momentul comunicării rezultatelor din acest an, se regăsesc elevi ai colegiului arădean. Prima confirmare a bursei definitive este a elevei Laura Preda, din clasa a XII-a A

moise_nicoara_laurapreda
Distribuie:
Universitățile de elită europene, britanice și asiatice (top 50 mondial) iau, în ultimii ani, exemplul liceelor și universităților americane, solicitând ca standard pentru departajarea candidaților, pe criterii de performanță, examenele AP (Advanced Placement). Candidații își aleg, din lista de examene, pe acelea care au legătură cu profilul dorit de ei pentru universitate.
După un lung și anevoios proces birocratic, Colegiul Național „Moise Nicoară” a obținut aprobarea de desfășurare și administrare a acestor teste.
Anul acesta s-au ales materii care nu se predau în învățământul românesc, reflectare clară a motivației, a bunei pregătiri holistice și a dorinței de afirmare a participanților. Înscrierea candidaților se face din septembrie, iar examenul se desfășoară în luna mai.
În afara certificatelor de limba engleză, nivel avansat (Cambridge, IELTS), indispensabile înscrierii la specializări desfășurate în limba engleză în țările UE, Marea Britanie, SUA, Asia, elevii pot alege dintr-o lungă listă de materii de specialitate, care să dovedească comisiei de admitere că locul este meritat, scorul obținut reflectând evaluarea obiectivă a cunoștințelor în acel domeniu, printr-un test standardizat (grilă, eseu) desfășurat cu supraveghere video/audio externă, dat în aceeași zi, la aceeași oră, candidaților din toate țările globului.
În eșalonul de top, la momentul comunicării rezultatelor, se regăsesc elevi de la „Moise Nicoară”,
care reușesc performanțe care ne uimesc pe toți, în competiții internaționale cu zeci de mii de candidați. Coordonatoarea programului american preluat de universitățile europene, britanice și asiatice este prof. dr. Vanda Stan.
Primul elev căruia i s-a confirmat definitiv bursa de școlarizare totală, precum și toate taxele aferente, este eleva Laura Preda, din clasa a XII-a A (bilingv engleză),
căreia universitatea Bocconi (Milano, Italia) – top 5 mondial pe specializare – i-a oferit – fără ca ea să fi solicitat bursa – plata integrală a cheltuielilor, impresionați de rezultatele la examenele pe care ei și toate celelalte universități de top le solicită.
Elevii care au dat examen AP din Principii de Informatică Aplicată (Computer Science Principles), Macroeconomie, Microeconomie, Literatură Comparată au obținut, de asemenea, rezultate maxime, care dau greutate dosarelor lor de aplicație pentru specializările pe care le vizează.
„Pregătirea pentru admiterea la facultate reprezintă un proces lung și complex, iar competiția impusă de universitățile de top spre care țintesc necesită un efort cu atât mai mare. Am ales să susțin examenul AP Comparative Government and Politics atât pentru a-mi putea pregăti fundamentele politicii comparative, cât și pentru a-mi asigura bazele unui dosar demn de luat în considerare.
Examenul constă în două părți: 55 de întrebări grilă și patru subiecte, fiecare cu mai multe subpuncte, de răspunsuri libere. Punctajul final variază de la 1 la 5, dovedind diferite nivele de calificare în acest domeniu. Nivelul de dificultate al subiectelor din 4 mai 2022 a fost peste măsura așteptărilor, fiind mai dificile decât testele de pregătire disponibile în diferite cărți sau pe internet.
Cu toate acestea, pregătirea intensă a făcut ca subiectele să fie accesibile și mi-a asigurat punctajul maxim de care sunt foarte mândră, mai ales că statisticile board-ului american de admiteri arată că doar 12,1% din zecile de mii de candidați care au dat proba aleasă de mine (inclusiv candidații americani, elevi în clasa a XI-a) au obținut scorul maxim, adică 5.
Faptul că, în școala mea, am putut să dau acest examen a constituit o oportunitate unică pentru care sunt extrem de recunoscătoare. Tot ca elevă la „Moise Nicoară” am avut ocazia să particip și să câștig un premiu mondial la Olimpiada Internațională de Limba Engleză (Italia, Veneția, 2021) și să fiu parte a EYP (European Youth Parliament) care, ambele, mi-au deschis orizonturi nebănuite.” – Laura Preda, a XII-a A.
laura_preda_colegiulmoisenicoara
(foto: Laura Preda, a XII-a A – preluată de pe pagina de Facebook Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad)
În așteptare sunt și ceilalți candidați ai colegiului –
primii abordați după trimiterea dosarului de aplicare – care au rezultate la fel de impresionante și sunt în curs de finalizare a interviurilor cu profesorii facultăților la care aplică.
Mult succes tuturor candidaților!
Categorie: Știri
Etichete: Colegiul Național Moise Nicoară, examenele AP (Advanced Placement), Laura Preda
Distribuie:
Articolul anterior
Șeful DNA Timișoara, arădeanul Lucian Rus, a fost avansat. Va ocupa funcția de procuror șef adjunct al Secției de combatere a corupției din cadrul DNA – Structura Centrală
Articolul următor
Gheorghe Seculici, reales vicepreședinte la nivel național al Camerei de Comerț, pentru încă cinci ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie