De Ziua Iei, Complexul Muzeal Arad organizează două expoziții de cămăși tradiționale femeiești din colecția de etnografie

ie pr
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

CĂMĂŞI FEMEIEŞTI DIN COLECȚIA COMPLEXULUI MUZEAL ARAD

 

De Ziua Iei Complexul Muzeal Arad organizează două expoziții de cămăși tradiționale femeiești din colecția de etnografie.

Expozițiile se vor deschide în 24 iunie (ziua de Sânziene care coincide și cu Ziua Iei)  în holul Consiliului Județean Arad și la sala Clio (strada Horea nr. 10).

Expoziția de la sala Clio (strada Horea, nr. 10) va fi deschisă publicului începând cu Joi, 24 iunie, ora 13.00 până în Duminică, 18 iulie, program de vizitare Marți-Duminică: 09.00-17.00.

Text oferit de curatorii expozițiilor, dr. Sorin Sabău şi dr. Gabriel Hălmăgean, etnografi:

„Vor fi expuse unele dintre cele mai frumoase cămași femeiești care au fost achiziționate de către Complexul Muzeal Arad de-a lungul timpului.

Exponatele au o vechime între 60 și 100 de ani și încearcă să acopere ca arie geografică localități de pe Valea Mureșului și Valea Crișului Alb. Trebuie menționat faptul că în localitățile rurale din județul Arad cămășile femeiești se numeau „spătoaie” (pe valea Crișului Alb) sau „spăcele”(pe Valea Mureșului). Unele dintre cele mai bogat ornamentate spătoaie sunt cele din zona localităților Șicula, Ineu, Mocrea. Ele sunt confecționate din pânză albă (bumbac) împodobite cu cusături în culorile roșu, negru, albastru, verde pe „umerițe” (umeri), pe mâneci și pe manșete.

ie2

Motivele ornamentale sunt florale, romburi, cruci etc. La „spăcelele” de pe Valea Mureșului, confecționate și ele din pânză de bumbac țesută la război, ornamentele se regăsesc pe mâneci, pe piept , la guler și la „pumnari” (terminația mânecilor). Motivele ornamentale de pe mâneci sunt cusute cu ață de culoare neagră și se numesc ”tabla cu pui”. Același ornament se regăsește și pe „pumnari”. Pe piept cămășile erau ornamentate  cu fire de ață de diferite culori, motivul folosit fiind numit „brândușat”. Tot pe piept cămașa este ornamentată cu nasturi de diferite culori, sporind frumusețea cămășii.

ie1

Cămășile expuse sunt piese vestimentare care se purtau în zilele de sărbătoare. Croiul, calitatea țesăturilor, varietatea motivelor și coloristica acestor exponate sperăm să stârnească interesul publicului vizitator. În spatele acestor adevărate opere de artă stă munca stăruitoare a femeilor din satele județului nostru.”

Echipa proiectului educațional:

Gabriel Hălmăgean, etnograf

Sorin Sabău, etnograf

Viorica Braiț, custode colecție

Radu Tunaru, restaurator

ie3

 

 

 

Categorie: Cultură
Etichete: camasi femeiesti, Complexul Muzeal Arad, etnografie, expozitie, Sânziene, ziua iei
Distribuie:
Articolul anterior
Programul Tribunalului și al Judecătoriei Arad pe durata vacanței judecătorești
Articolul următor
Mihai Fifor: PSD a depus moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

basil muresan

Jocuri erotico-politice actualizate

Pentru că s-a terminat prima săptămână de concediu, și probabil v-ați plictisit deja de clasicele cătușe cu bureței și outfituri de doctoriță sau școlăriță jucăușă, vă propun alte role playing,…
parada 1

CPLM avem noi aici?

Un grup de patriotarzi a pichetat sediul PSD Arad. Îmbrăcați în straie populare, cu o singură excepție (unul care a confundat parada cu mineriada), aceștia au mărșăluit prin centrul orașului.…