Rezultatele la BAC 2023 au fost afișate. Se pot depune contestații. Două eleve de la Colegiul Național „Moise Nicoară” au obținut media ZECE

zece bac arad2023
Distribuie:

Rezultatele la BAC 2023 sunt în format anonimizat, ceea ce înseamnă că pe pagina online dedicată apar coduri în dreptul cărora vor fi afișate notele și mediile. Fiecare candidat a primit anterior afișării rezultatelor codul specific. La Arad, rata de promovabilitate (înainte de contestații) este de 68,3 %.

VEZI Situația notelor de la BAC la nivelul județului Arad.

VEZI REZULTATE PE JUDEȚ

VEZI REZULTATE PE UNITĂȚI DE ÎNVĂȚĂMÂNT

VEZI CENTRELE DE EVALUARE

Două eleve din județul Arad au reușit promovarea Bacalaureatului cu media 10. Ambele eleve sunt de la Colegiul Național „Moise Nicoară”.

Ștefea Denisa (12 F) și Paul Ioana (12A) sunt fetele de nota ZECE ale județului nostru.

stefea denisa scaled

(Foto – Ștefea Denisa)

Ștefea Denisa ne-a declarat:  „În ceea ce privește facultatea, spun doar că este o decizie importantă pentru mine și încă îmi cântăresc opțiunile”.

Denisa Ștefea este olimpica din acest an la etapa națională a olimpiadei la limba română. A luat premiul II și un premiu special la OLLR.

 

paul ioana scaled

(Foto – Paul Ioana)

Paul Ioana ne-a declarat: „Am absolvit Colegiul Național ,,Moise Nicoară” din Arad, profilul Științe ale Naturii, bilingv engleză. În prezent mă pregătesc pentru examenul de admitere la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ,,Victor Babeș” din Timișoara.”

Diriginta Ioanei este mândră de performanța acesteia: „Ioana Paul, o elevă model pentru viitoarele generații, a trecut pragul Colegiului Național „Moise Nicoară” în clasa a IX-a, integrând-se perfect și repede la standardele acestuia. Este o persoană ambițioasă, inteligentă perseverentă și jovială ce se pregătește pentru admiterea la Facultate de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, pentru care îi dorim succes și rezultate la fel de frumoase.”

Contestaţiile pot fi depuse/transmise luni, 3 iulie,, în intervalul orar 12 – 18, inclusiv prin mijloace electronice. Conform Ministerului Educaţiei, candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună sau transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială prin creştere sau descreştere.

Prezența la probe în județul Arad
  • 26 iunie 2023 – proba scrisă la Limba și literatura română în cadrul Examenului Național de Bacalaureat pentru absolvenţii claselor a XII-a și a XIII-a.

Dintr-un număr de 2515 de candidați înscriși în cele 11 centre de examen, pentru susținerea probei E.a) la limba și literatura română de astăzi, au fost prezenți un număr de 2417 candidați; 1779 la proba de limba și literatura română – real și 638 la proba de limba și literatura română – umanist. 97 de candidați nu s-au prezentat la această probă. La centrul de examen de la Colegiul Economic un candidat a fost eliminat.

  • 27 iunie 2023 – proba obligatorie a profilului: Istorie, pentru cei de profilul umanist sau filiera vocațională, respectiv Matematică, pentru cei de la profil real, filiera vocațională sau tehnologică.

Dintr-un număr de 2586 de candidați înscriși în cele 11 centre de examen, pentru susținerea probei la disciplina matematică și istorie au fost prezenți un număr de 2453 candidați: 1613 la proba de matematică și 840 la proba de istorie. 132 de candidați nu s-au prezentat la această probă, iar la centrul de examen de la Liceul Teoretic Sebiș un candidat a fost eliminat.

  • 28 iunie 2023 – proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă din cadrul Examenului Național de Bacalaureat pentru absolvenţii claselor a XII-a și a XIII-a.

Dintr-un număr de 2574 de candidați înscriși în cele 11 centre de examen, pentru susținerea probei E.d) au fost prezenți un număr de 2449 candidați. 125 de candidați nu s-au prezentat la această probă. La centrul de examen de la Colegiul ,,Mihai Viteazul” Ineu un candidat a fost eliminat.

  • 29 iunie 2023 – proba scrisă la limba maternă din cadrul Examenului Național de Bacalaureat pentru absolvenţii claselor a XII-a

Toți cei  93 de candidați înscriși pentru a susține proba E.d) la limba maternă: germană, maghiară sau slovacă în centrul de examen Liceul Teoretic ,,Adam Müller Guttenbrunn” Arad au fost prezenți.

Afişarea rezultatelor finale, după rezolvarea contestaţiilor, se va face pe data de 7 iulie, în centrele de examen şi pe bacalaureat.edu.ro.

Recorectarea va fi făcută între 4 și 6 iulie 2023, iar rezultatele finale de Bacalaureat 2023 vor fi făcute publice pe 7 iulie. Cei care nu promovează examenul în prima sesiune mai au o șansă la a doua sesiune, cea de toamnă. Înscrierile pentru sesiunea de toamnă se vor face în perioada 17-24 iulie 2023. Probele scrise vor avea loc între 16 și 21 august 2023, iar primele rezultate vor fi afișate pe 25 august 2023.

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să  aibă recunoscute sau echivalate toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, trebuie să susțină toate probelor scrise şi să obțină cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea, respectiv să aibă media notelor la probele scrise mai mare de 6.

Statistici îngrijorătoare

Peste 32.000  de tineri care erau înscriși în clasa a XII-a în acest an școlar nu s-au înscris la Bacalaureat 2023. Numărul celor înscriși este de peste 130.500, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Educației.

Peste 50 de mii de copii care au început clasa I acum 12 ani nu au mai ajuns să se înscrie la Bacalaureat, adică 24% din întreaga generație. În această perioadă ( 12 ani),  Educația a avut 16 miniștri.

Cronologia generației 2023

În anul școlar 2011-2012 au fost înscriși 206.055 de copii în clasa I, prima clasă din învățământul primar la vremea respectivă, și au terminat clasa a VIII-a, 174.473, potrivit Raportului privind starea învățământului preuniversitar din România 2019 – 2020. Acești elevi au susținut Evaluarea Națională de clasa a VIII-a în vara lui 2019, iar potrivit documentului aflat pe site-ul Ministerului Educației, 6.379 (3,1%) de elevi au rămas repetenți. Aceștia, împreună că cei 25.202 (12,2%) copii care au abandonat școala, înseamnă pentru minister „pierderi”.

Datele oficiale arată că cea mai mare problemă este în mediul rural, pentru că din școlile de la sate, din cohorta aceasta, în primii 8 ani de școală au abandonat 18,9% și s-au „pierdut”, adică aici sunt incluși și repetenții, 23,1%.

Există și o detaliere pe mediul de proveniență, în clasa I erau 99.033 de elevi, din care au reușit să termine 8 clase doar 76.185. Restul, adică 22.848 de elevi, au renunțat la școală sau au fost repetenți (4.090) în anul în care s-a făcut statistica. (mai multe detalii pe edupedu.ro).


 

Categorie: Știri
Etichete: absolvenți de liceu, BACALAUREAT 2023, ministerul educației, rezultate inițiale Bacalaureat 2023
Distribuie:
Articolul anterior
Bilanțul misiunilor pompierilor arădeni din acest sfârșit de săptămână
Articolul următor
Universitatea Politehnică Timișoara aduce în fața publicului personalități din cultură, cercetăre și tehnologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

ipj arad large

Analiza activității I.P.J. Arad în primele 3 luni din 2024: Infracționalitatea stradală, violența domestică, infracțiunile rutiere și furturile din societățile comerciale (produse de pe rafturi) au înregistrat o creștere. Se schimbă abordarea campaniilor preventive în școli

În cadrul unei conferințe de presă organizate luni, 29 aprilie, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Arad a prezentat pe larg analiza activității în primul trimestru al anului. Infracționalitatea stradală, violența…