DSP Arad rămâne cu paguba de 15.000 de lei pentru încălcarea legislației privind achizițiile publice

dsp arad
Distribuie:

În urma controlului desfășurat în anul 2022 de Curtea de Conturi la Direcția de Sănătate Publică Arad, printre altele, a stabilit că există suspiciuni de încălcare a legislației privind achizițiile publice, urmare a acestor încălcări stabilind un prejudiciu în sarcina DSP Arad în cuantum de 15.000 lei pentru perioada 01.03 -31.03. 2022 – acest prejudiciu urmând a fi recuperat de la funcționarul Barna Cristian, responsabil direct de producerea acestuia.

Totul bine și frumos, mai puțin recuperarea efectivă a prejudiciului

Pentru că recuperarea prejudiciului de la propriul angajat a fost imposibilă pentru DSP Arad pe cale amiabilă, a fost inițiată o acțiune în instanță având ca obiect acțiune în răspundere patrimonială împotriva lui Barna Cristian cu privire la recuperarea prejudiciului. Foarte bine și asta, dar fără finalitate.

Cât de în serios și-a luat DSP propria acțiune în instanță

și cât de mult și-a dorit recuperarea prejudiciului de la propriul angajat, nu poate fi cuantificat, părând că a făcut tot posibilul să piardă acest proces. Este cutumă deja că instituțiile publice din România (nu doar DSP Arad procedează astfel) dacă trebuie să recupereze prejudicii constatate de Curtea de Conturi, o fac la modul formal. Să nu poată fi acuzate că nu fac nimic, să pară și că dau doi bani pe ceea ce constată Curtea de Conturi, formulează de regulă acțiuni în instanță pe care le pierd cu brio, chiar cu intenție dar măcar au pe cine da vina: pe „instanță” („așa a decis instanța, asta e”).

„Așa a decis instanța, asta e”.

Și-n cazul de față recuperarea prejudiciului de la funcționarul Barna Cristian este imposibilă, cel puțin după o primă soluție în dosar. Conform informațiilor de pe portalul instanțelor, Tribunalul Arad a respins acțiunea civilă formulată de DSP Arad.

Tip soluție: Respinge cererea

Soluția pe scurt: Respinge acțiunea civilă formulată de reclamanta Direcția de Sănătate Publică a județului Arad în contradictoriu cu pârâtul Barna Cristian Lucian, având ca obiect acțiune în răspundere patrimonială. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Arad. Pronunțată la data de 30.01.2023, prin punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței.
Document: Hotărâre  60/2023  30.01.2023

Această soluție nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Așadar, până la o eventuală sentință în apel,

amenda dată de Curtea de Conturi Arad în sarcina DSP Arad pentru nerespectarea legislației privind achizițiile realizate de Compartimentul de achiziții, și care conform legii trebuie recuperată de la vinovat, adică de la funcționarul Barna Cristian, rămâne doar constată și atât.

 

Categorie: Știri
Etichete: Barna Cristian, Curtea de Conturi, DSP Arad, prejudiciu
Distribuie:
Articolul anterior
[PROFILE] Martin Schwägerl – profesor la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn”
Articolul următor
[INVITAȚIE] Premiile „Ars Fotografica”, ediția a XXII-a, la Biblioteca Județeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie