„Duma cu morfina” aruncată presei de familia Timiș – explicată de medicii care se pricep și la morfină, și la dume

pag pr
Distribuie:

 

 

Cu atâtea „exclusivități” intenționam să stăm departe de subiectul „unde-a dispărut morfina din Spitalul Județean?”. Numai că, trebuie punctat cel puțin un aspect: subiectul e vechi, a împlinit aproape anul, a tot circulat și s-a „copt” bine pentru a fi făcut public… pentru că, nu-i așa, acum cineva trebuie să fie scos și mai țap ispășitor decât este. Cel puțin așa s-a vrut din partea cerberului operațiunii de scurs informații pe surse, dar s-a fâsâit repede. S-a mai încercat încă o dată un pumn în gura medicilor gălăgioși de la SJA, dar și încă o talpă pe gâtul lui Onel… că și-așa-i în șanț!

Scandalul fabricat de eminențele cenușii „Timiș la pătrat”(deși există multe altele care chiar ar trebui luate în serios!) și pe care l-am intuit din fașă, a fost devoalat astăzi de către „medicii gălăgioși” care, de fapt, erau vizați de acest scandal, pe metoda-Domșa (de ale cărui tactici, incompatibilul cuplu e de-a dreptul ÎNDOCTRINAT… cei ce se pricep, văd asta cu ochiul liber).

Un grup de medici care au avut curajul să-și facă publice semnăturile olografe au transmis presei arădene o scrisoare de clarificare a misterului dispariției fiolelor de morfină (un minunat titlu de nuvelă în care, cu adevărat, să fie devoalate adevăratele metode de „scurs chestii din spital” și beneficiarii reali ai acestor scurgeri care, surprinzător, nu sunt medicii, ci PARTIDUL).

Totuși, ne-am dori ca acești medici vocali, să facă un gest în plus și să se solidarizeze și cu familiile celor decedați de covid (sau în perioada covid) și, în cazul în care un coleg de-al lor a greșit din punct de vedere medical și este vinovat de moartea acelor pacienți, să nu facă scut în jurul lui.

Și, ca să fie mai ușor de înțeles acest foileton de către stimabilii cititori, meritați și trebuie să știți că toate subiectele care apar ca prin minune despre Spitalul Județean Arad în presa locală oarecum oficioasă, nu e altceva decât o listă de subiecte sensibile din activitatea fostului director medical, Mircea Onel (înlăturat cu tupeu și presiuni din conducere), date presei de actuala conducere și ca să-l discrediteze dar, mai mult, să se poată scoate cumva atunci când, cu adevărat, se vor face anchete la această instituție.

Așadar, vă prezentăm un nou episod (episoadele anterioare în articolele asociate) din scandalul Medicii protestatari + Mircea Onel vs Gheorghe Domșa – familia Timiș – Florina Ionescu – Iustin Cionca – PNL. Până acum, în fața publicului, toate rundele le-au câștigat medicii.

***

„Dezvăluirea misterului fiolelor de morfină ,

 „ Ca urmare a numeroaselor articole apărute  în presă, a afirmațiilor Directorului Direcției de Sănătate Publică ,Dr. Timiș Horea și suspiciunilor onoratei Conduceri a SCJU Arad, Director Medical Interimar  Dr. Timiș Lenuța ( soția Dir. DSP Horea Timiș) și D-nei Manager Interimar Ec. Ionescu Florina,  referitoare la consumul de stupefiante pe secțiile ATI ale SCJU Arad, noi, medicii ATI ai aceluiași Spital, ținem să facem următoarele precizări pentru a clarifica aceasta situație de suspiciune si acuze la adresa corpului medical, situație repetitivă , devenită obișnuință din partea acelorași personaje care, deși nu au o pregătire medicală de specialitate sau nu au deloc pregătire medicală, abordează  situații și teme medicale care îi depășesc profesional.

 În cadrul SCJU Arad sunt două secții ATI ( ATI I și  ATI II ) și două compartimente ( ATI III și ATI IV ) cu activitate similară dar profile diferite.

Pe perioada pandemiei secția ATI II și compartimentul ATI IV au tratat pacienți covid pozitivi care au necesitat îngrijiri de Terapie Intensivă, aproximativ 500 de pacienți compartimentul ATI IV și aproximativ 600 de pacienți secția ATI II, pacienți care au necesitat ( marea majoritate )  ventilație mecanică noninvazivă și/sau invazivă.

 Pentru o bună complianță a pacienților la ventilația mecanică, este necesară sedarea acestora, sedare care se poate face cu mai multe tipuri de substanțe opioide/hipnotice în doze variabile în funcție de greutatea pacientului, pragul de sensibilitate, stare de conștiență sau comorbidități.

Dozele se calculează în mg/kgc și nu în mililitrii așa cum se insinuează în unele articole ( citat: maxim 20 ml/zi/pacient ). Și dacă maximul ar fi de “ 20 ml/zi “aceasta  ar însemna 20 de fiole/zi/pacient, adică  400 mg/zi/pacient, nu 6 fiole cum se invocă în unele articole.

 La un calcul sumar, conform ghidului  din 23 decembrie 2010 privind sedarea și analgesia la pacientul critic emis de Ministerul Sănătății, dozele variază între 0,07 – 0,5 mg/kgc/h. De exemplu, la un pacient de 90 kg se pot folosi între 6,3 mg/h și 45 mg/h, adică între  151,2 mg/zi și 1080 mg/zi. Ținând cont că,  o fiolă de Morfină are 20 mg și conține 1 ml, pacientul nostru de 90 kg poate fi sedat cu 7 până la 50 de fiole de Morfină pe zi.

Dacă calculăm la un număr mediu de 7 pacienți ventilați mecanic într-o zi avem nevoie de minim 49  fiole, respectiv maxim 350 de fiole de Morfină pe zi.

 Așa-zisele  discrepanțe  de consum al morfinei între secțiile ATI II și ATI IV, rezultă din tipul de substanțe folosite pentru sedare, numărul de pacienți ventilați mecanic invaziv sau non-invaziv și durata medie de spitalizare.

Având în vedere că paturile de Terapie Intensivă au fost ocupate la capacitate maximă  în aproape toată perioada pandemiei, consumul de stupefiante este mic  raportat la dozele recomandate în ghid.

De exemplu, la un număr de 7 pacienți normoponderali sedați  continu cu o doza medie de 0,25mg/kgc/h pe o perioadă de 15 zile, sunt necesare aproximativ 2835 de fiole Morfină.

Consumurile declarate public de așa-zișii analiști și vizionari ai sistemului de sănătate arădean, dovedesc că pacienții tratați pe secțiile ATI ale SCJU Arad, au primit dozele minime de sedare și au fost tratați cu profesionalism conform ghidului național  în vigoare.

 Sigur că pentru amatori și necunoscători, 6000 de fiole de Morfină reprezintă o cantitate uriașă, care poate stârni reacții emoționale necontrolate, dar noi, profesioniștii, nu am făcut decât să respectăm ghidurile terapeutice în vigoare, utilizând doze minime pentru obținerea efectului maxim.

Mortalitatea ridicată a pacienților diagnosticați cu covid 19 se datorează impactului devastator pluriorganic al virusului SARS COV 2 asupra organismului precum și comorbidităților asociate, nicidecum sedării excesive cum se scoate în evidență în presă.

Referitor la consumul „crescut “ de Fentanyl  (în opinia neavizată a unor personaje ) din cadrul secției ATI I comparativ cu celelalte secții, facem  precizarea că, pe perioada pandemiei, peste 90% din intervențiile chirurgicale  s-au desfășurat  în cele 11 Săli de operație ale Blocului Operator  din Sediul Central deservit de secția ATI I, iar Fentanylul este opioidul de elecție folosit în anestezie.

Aceste subiecte artificial create, doar pentru senzațional, fără  profesionalism și fundament științific, fără o analiză anterioară  abordării lor, nu fac altceva decât să distragă atenția de la adevăratele probleme ale Spitalului, continuând politica de defăimare  a corpului medical și  subminare   a încrederii    pacienților în serviciile medicale oferite de corpul medical al SCJU Arad, aducând grave prejudicii materiale, morale și de imagine a sistemului sanitar arădean.”

pag1

pag2

 

Articole asociate:

[ACTUALIZARE 3] Medicii arădeni contra acestui „personaj  sinistru”: „Opriți politica bâtei și a pumnului în gură! Suntem intelectuali, nu vagabonzi”

[ACTUALIZARE] Iustin Cionca a numit-o în funcția de DIRECTOR MEDICAL interimar la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad pe dr. Lenuța TIMIȘ, medic epidemiolog

Categorie: Administrație
Etichete: DSP Arad, Fentanyl, Florina Ionescu, Horia Timiș, Lenuța Timiș, medici, morfina, SJA
Distribuie:
Articolul anterior
Înotătoarea Andreea Popescu, triplă campioană naţională şi de şase ori medaliată la Naţionale
Articolul următor
Ionel Bulbuc ne prezintă scurtmetrajul „Ziua Turismului Arădean, la Consiliul Județean”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

predare cf halmagiu2 1 large

Comuna Hălmagiu este cadastrată integral

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Arad a finalizat lucrările de înregistrare sistematică pe întreg teritoriul comunei Hălmagiu. Au fost predate administrației locale 13 000 de cărți funciare și…
cionca charlie ottley ghioroc1 1 large

Cionca, acum și pe Netflix!

Jurnalistul britanic Charlie Ottley, cunoscut pentru celebrul serial „Flavours of Romania”, a filmat miercuri în județul Arad, pentru sezonul trei al producției difuzate de Netflix. În baza prevederilor Legii 544…