[ACTUALIZARE] Peste 50 de jurnaliști și activiști i s-au alăturat jurnalistei Emilia Șercan în cea de-a 15 zi de protest

emilia șercan
Distribuie:
[ACTUALIZARE]

Peste 50 de jurnaliști și activiști s-au alăturat jurnalistei Emilia Șercan în fața Parchetului Curții de Apel București. 

Astăzi s-a desfășurat cea de-a 15-a zi de protest, care a fost una cu emoții pentru jurnalistă. „A fost o dimineață senină în fața Parchetului General și a Parchetului Curții de Apel București, mai senină și mai caldă decât vremea de afară. Peste 50 de jurnaliști și activiști au fost alături de mine pentru a mă susține la protestul împotriva clasării dosarului de kompromat. Am fost copleșită de emoție în fața solidarității atâtor oameni. Le mulțumesc tuturor celor care au ajuns, cum le mulțumesc și tuturor celor care au fost și sunt în continuare cu gândul lângă mine. A fost a cincisprezecea zi de protest și nu mă voi opri până când voi avea o soluție definitivă din partea Parchetului Curții de Apel București.

De peste două săptămâni ea protestează împoriva deciziei clasării dosarului său.


Foto credit: Mihai Ghiduc


[TITLU INIȚIAL] (16.12.2023) Emilia Șercan protestează de una singură împotriva clasării dosarului său, pe motiv că faptele denunțate „nu există”

emilia șercanJurnalista Emilia Șercan protestează încă din 24 noiembrie în fața Parchetului General și a Parchetului Curții de Apel București. Jurnalista este nemulțumită de decizia de clasare a dosarului său în care acuză autoritățile statului de kompromat, scrie Europa Liberă.


Termenul „kompromat” vine din limba rusă și înseamnă „material compromițător”. Cuvântul a fost împrumutat din jargonul KGB și vizează informații care pot aduce un prejudiciu unei figuri publice prin denigrarea imaginii sale ori șantaj, conform Observator.


După ce Emilia Șercan a scos la iveală faptul că Nicolae Ciucă, fostul premier, a plagiat teza de doctorat, jurnalista acuză că a fost amenințată să-și divulge sursele. „Îți vom trimite umbre [la] muncă, în casă, peste tot pe unde te miști și a-i (sic!) să simți prezența lor peste tot, inclusiv în intimitatea ta, dacă ai făcut la ordin această afirmație. Roagă te la Dumnezeu să ai dreptate…!”, se arată în mesajul de amenințare primit de jurnalistă în 2022.

Ba mai mult, la o lună după denunțul tezei de doctorat plagiate, câteva fotografii personale mai vechi ale jurnalistei au fost publicate pe 34 de site-uri cu conținut pornografic. Jurnalista a aflat prin intermediul unui mesaj pe facebook. Emilia Șercan a depus plângere pentru furtul fotografiilor și a furnizat probele organelor de cercetare.

După 40 de minute după ce a părăsit secția de poliție, captura de ecran a fost publicată pe Realitatea din Moldova și apoi preluată și de trusturi de presă din România, scrie Centrul pentru Jurnalism Independent.


Autoritățile au investigat, dar n-au investigat

Din analiza Poliției Române reiese că autoritățile n-au avut vreun amestesc în furnizarea fotografiilor. În plângerea sa, junalista a denunțat autoritățile pentru scurgerea probelor de la dosar, abuz în serviciu, fals informatic, amenințare și șantaj. Dosarul său a fost clasat de Parchetul Curții de Apel București, pe motiv că faptele fie nu există, fie nu sunt prevăzute în legea penală.

Mai concret, scurgerea probelor din dosarul jurnalistei reprezintă secrete de serviciu, dar conform cercetărilor efectuate de procurorii Parchetului Curții de Apel din București, „fapta nu este prevăzută de legea penală”. În ceea ce privește violarea vieții private, o altă infracțiune denunțată de jurnalistă, achetatorii au concluzionat că „fapta nu exită”, la fel și pentru acțiunile de mușamalizare și șantaj, potrivit eBihoreanul.


De 13 zile, jurnalista protestează singură, în fața Parchetului Curții de Apel București, împotriva clasării dosarului său

„Am decis să protestez solitar, ținând în mâini una dintre fotografiile mele personale, publicate în mod repetat printr-o acțiune organizată și bazată pe informații scurse din poliție, divulgare care ulterior a fost mușamalizată, cel mai probabil printr-o operațiune de intelligence. Protestul meu este împotriva scandaloasei decizii de închidere a dosarului de kompromat, în care procurorul a constatat că 3 infracțiuni dintre cele reclamate de mine nu există, iar că alte 4 nu sunt prevăzute de legea penală. Protestul meu este față de impunitatea pe care instituția parchetului o oferă tuturor celor implicați în acțiunea de compromitere a mea, orchestrată de oameni din poliție, iar apoi mușamalizată de, cel mai probabil, oameni cu legături cu un serviciu de informații (…)”, scrie jurnalista într-o postare pe Facebook.


Deși în primăvara anului 2022, mai multe organizații care au ca scop apărarea dreptului la liberă exprimare în presă au semnat o scrisoare deschisă adresată principalelor autorități ale statului (Prim Ministrul, Ministrul de Interne, Șeful IGPR și Procurorului General al României) – scrisoare în urma căreia nu s-a întâmplat nimic, acum Emilia Șercan protestează de una singură împotriva clasării dosarului. 


Sursă foto: Pagina de Media


 

Categorie: Național
Etichete: Emilia Șercan, Parchetul Curții de Apel București, parchetul general
Distribuie:
Articolul anterior
În ultimele 72 de ore polițiștii rutieri arădeni au aplicat 351 de sancțiuni contravenționale și au întocmit 4 dosare penale pentru conducere sub influența alcoolului sau drogurilor
Articolul următor
Direcția Generală de Pașapoarte a operaționalizat serviciul de notificare prin SMS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta poli iasi large

Șapte zile productive

Politehnica Iași – UTA 0-2 (0-0) 28 aprilie 2024, ora: 18,15, stadion: ,,Emil Alexandrescu”, temperatura 16 , spectatori: 4500. Au marcat: Imoh (62), Luckassen (84). Poli Iași (antrenor Tony da…