Eveniment istoric în Arhiepiscopia Aradului: Piatră de temelie pentru o nouă mănăstire – anunță Arhiepiscopia Aradului pe pagina oficială
La slăvitul praznic al Intrării în Biserică a Maicii Domnului, 21 noiembrie 2024, începând cu ora 16, Înaltpreasfințitul Părinte TIMOTEI, Arhiepiscopul Aradului dimpreună cu Preasfințitul Părinte EMILIAN CRIȘANUL, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, vor săvârși Slujba punerii pietrei de temelie pentru biserica Schitului ,,Izvorul Tămăduirii” din localitatea arădeană Frumușeni, județul Arad, în apropiere de situl arheologic „Mănăstirea Bizere”.
Așezământul monahal de la Frumușeni este subordonat direct Centrului Eparhial Arad, iar egumen și administrator este Părintele Protosinghel Dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului și viețuitor la străvechea Mănăstire Hodoș-Bodrog.
Preoții și credincioșii din întreaga zonă sunt așteptați să participe în număr cât mai mare la acest eveniment istoric din viața eparhiei arădene. Totodată, vor avea posibilitatea de a se închina la racla ce adăpostește Capul Sfântului Iustin Martirul și Filosoful (partea din față).
Schitul „Izvorul Tămăduirii” se va construi în apropierea sitului arheologic de importanță națională, Mănăstirea Bizere, unde a existat, în jurul secolului IX, un lăcaș de cult bizantin, care a devenit în secolul XII mănăstire catolică benedictină ce a avut în jurul ei un complex arhitectural impozant. De asemenea, se intenționează ca în proximitatea ansamblului monahal să se construiască un așezământ pentru bătrâni, un centru cultural cu sală de conferințe și un muzeu etnografic.
Așezământul, aflat în stadiul de proiect, pune la dispoziție un cont bancar pentru donații:
Beneficiar: Arhiepiscopia Aradului
IBAN: RO40 RNCB 0016 0054 4098 0042 BCR, Sucursala Arad
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Aradului
Fotografii conform proiectului
4 comentarii. Leave new
Locul e ales cu mare atenție…Acolo a funcționat o mănăstire catolică încă din secolul XII. Cum să se lase pravoslavnicii noștri la „papistași”? Filetismul ortodox e la putere în România.
Mda… mi-era dor de genul ăsta de polemici (Doamne dă să revină la modă!)… Păi mănăstirea otrodoxă se construiește pe un și mai vechi sit ortodox – lângă situl benedictin… așa încât frații noștri catolici n-au decât să reconstruiască, la rând-le acea bijuterie… i-ar costa cam cât un metru pătrat din Muzeul Vaticanului… dar nu cred că banii ar fi o problemă. Tu n-ai vrea să vezi asta?
Situl „şi mai vechi”, datând de prin secolul IX, era bizantin (nu ortodox, nu avusese loc încă schisma); pe acest fundament s-a construit ulterior mănăstirea benedictină. Dar ca să-ţi răspund direct, da, chiar mi-ar plăcea să văd ce spui tu, plus că planul mănăstirii ortodoxe arată foarte bine- seamănă cu celebrele biserici din Ohrid şi Ravenna. Îmi cer iertare pentru vituperarea din comentariul anterior.
Bună ziua,
Aș dori să știu cum pot să donez un obiect, o țesătură sau altceva acestei viitoare mănăstiri.
Sunt o cunoștință bună a părintelui Iustin Popovici.