Festivalul minorităților din Județul Arad și-a derulat ediția a III-a la Tabăra Ortodoxă din Covăsînț

festivalul minoritatilor
Distribuie:

Duminică, 10 iulie 2016, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului şi prin deosebita implicare a preotului paroh Mihai-Octavian Blaj, a avut loc cea de-a treia ediție a Festivalului Minorităților din Covăsînţ.

Evenimentul din acest an a fost organizat de către Parohia Ortodoxă Covâsînţ şi Asociaţia Păstrătorii Tradiţiilor Româneşti din Covăsînţ, în colaborare cu Consiliul Judeţean Arad prin Centrul Cultural Judeţean Arad.

Evenimentul s-a desfăşurat la Tabăra Ortodoxă de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Româneşti a Parohiei Ortodoxe din Covăsînț începând cu ora 14.00.

Pe scenă au evoluat formaţii aparţinând minorităţilor evreieşti, slovace, sârbe şi maghiare din judeţul Arad, Grupul ,,Daniel’s Brothers – Comunitatea maghiară din Ghioroc şi Păstrătorii Tradiţiilor – Parohia Ortodoxă Covăsînţ, care au prezentat cântece şi dansuri tradiţionale din Podgoria Aradului.

Invitat de onoare a fost interpretul de muzică populară Pera Teodorovici acompaniat de formaţia de tamburaşi.

Scopul acestui festival este ca minoritățile să fie cunoscute și prin cântece, obiceiuri și dansuri populare tradiționale, încadrându-se într-o manifestare culturală complexă. De asemenea se dorește să se accentueze buna înţelegere  între românii din județul Arad şi minorităţi, indiferent de etnie, având un singur scop, acela de a asigura un climat de pace şi de bună convieţuire între aceştia.

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, în alocuţiunea rostită cu acest prilej, a apreciat talentul tinerilor participanţi şi a amintit despre bunele relaţii interetnice şi interculturale existente dintotdeauna în această parte a ţării. Aradului,  ca judeţ de graniţă, îi revine datoria de a cultiva bunele relaţii cu toţi cei din vecinătate. La final i-a felicitat pe organizatori şi pe toţi tinerii participanţi.

Domnul Ionel Schlesinger, preşedintele Comunităţii evreieşti din Arad, a apreciat climatul de pace şi respectarea valorilor comunităţilor etnice din această parte a ţării pe care-l oferă biserica sub coordonarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei.

Părintele paroh Octavian Blaj, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei precum şi tuturor participanţilor la acest eveniment şi a menţionat faptul că municipiul Arad cât şi întregul judeţ trebuie privite ca o bogată moştenire culturală întrucât fiecare etnie a contribuit la arhitectura, promovarea valorilor culturale şi chiar la dezvoltarea economică a acestei părţi de ţară.

© www.episcopiaaradului.ro – Protos. dr. Iustin Popovici

Categorie: Știri
Distribuie:
Articolul anterior
„Legea produselor românești” a fost promulgată… și a redeclanșat disputele între retaileri și producătorii locali
Articolul următor
„Eroii imposibilului”, de Liliana Moldovan – o carte pentru oamenii „normali” despre reușitele persoanelor cu dizabilități

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

jandarmi covid

S-a ajuns la faza în care, dacă părăsești domiciliul în timpul IZOLĂRII fie și-n ultima zi, te dă mă-ta-n primire și se consideră EVADARE + Zădărnicirea combaterii bolilor!

  [BULETIN INFORMATIV]                                                                                               Un arădean, infectat cu virusul SARS Cov-2, nu a respectat măsura izolării la domiciliu. Acum va răspunde în fața legii   Marți, 1 decembrie 2020, în…