Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze și ONG-ul „Con Brio” și-au exprimat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul de pe Bulevardul Revoluției, compasiunea, solidaritatea și empatia cu poporul chinez, care trece prin cea mai mare criză mediatică din ultimele decenii cauzată de epidemia de coronavirus. Este demn de menționat că Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, este prima instituție la nivel național care și-a exprimat oficial suportul și compasiunea pentru China.
Prezentă la conferința de presă a fost și Paula Gherghina, o tânără arădeană masterandă la Beijing, care a vorbit despre sistemul de învățământ chinez și a explicat… ciudata situație prin care trece: „În acest moment ne este interzis să ne întoarcem în China. Cu toate acestea cursurile le continuăm, în format online. Mai mult, eu fiind bursieră chiar îmi primesc bursa în continuare, deși pentru moment nu pot fi fizic la universitate”.
Mesaje de compasiune și încurajare
„China trăiește niște situații absolut fără precedent. În aceste momente extrem de dificile toată lumea de suflet este alături de China și ne dorim această epidemie să fie foarte rapid eradicată. Aș vrea să transmit din partea Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze că suntem alături de poporul chinez care duce o bătălie eroică în aceste zile, într-o situație foarte grea. Trebuie subliniat și faptul că Guvernul R.P. Chineze a luat măsuri excepționale și a demonstrat reponsabilitate și o abordare riguroasă, oprind virusul ucigaș în China și luptând contra răspândirii sale. Wuhanul are 11 milioane de locuitori, este o regiune imensă, care are de 4 ori teritoriul României, fiind extrem de greu să limitezi virusul, iar eforturile sunt considerabile. Sperăm să se descopere cât mai curând antidotul”, a spus prof.univ.dr Lizica Mihuț, președintele Forumului, accentuând ideile expuse într-un interviu (pentru ziarul Libertatea) de către E.S. Ambasadorul Chinei, Jiang Yu, care a făcut o pledoarie „pentru fapte, nu frică, pentru știință, nu zvonuri, pentru solidaritate, nu stigmatizări”.
Președintele Asociației „Con Brio”, Ana Maria Dragoș: „Trebuie să privim cu încredere pentru că există și foarte multe cazuri de vindecare, de persoane care au fost în contact cu virusul și s-au vindecat sau chiar nu s-au îmbolnăvit. China va merge înainte și va ieși întărită”. La rândul său Tabita Cristea a transmis că „în acest moment îmi doresc pentru China ca Dumnezeu să aibă milă de ei și să le dea vindecare. Și știm că se spune că ceea ce nu te omoară, te întărește, cred că exact aceasta este situația lor acum”.
Dr. Liliana Bran: „În primul rând îmi exprim compasiunea, în al doilea rând administrația pentru modul în care s-au mobilizat și în al treilea rând trebuie să amintim și lucrurile concrete pe care le știm: virusul trăiește 9 zile pe suprafețe având o rezistență foarte mare, dar în același timp este distrus de ultraviolete, este distrus la peste 65 de grade, de alcool sau de alte substanțe dezinfectante simple”.
Ramona Pencea, psihoterapeut: „Eu am încredere în Dumnezeu și în spiritul acestui popor. În viață întâlnim evenimente dramatice, noi ca popor vechi am trecut prin astfel de situații. Nimic nu este întâmplător. Dacă China este lovită astăzi de acest eveniment dramatic, cred că avem cu toții de învățăm o mare lecție: congruență și empatie. Să ne amintim că suntem pe calea empatiei, așa cum susțin religiile din China. Avem nevoie de o reîntoarcere la spirit. Din lecțiile dramatice vom învăța”.
Avocatul și scriitorul Viorica Popescu: „Toată umanitate a primit această lecție dramatică. Cred că se va găsi o rezolvare, în cele din urmă, dar cred că toate mințile din medicină ar trebui să dea dovadă de o solidarizare internațională”.