Grand Prix Classic Arad, competiția internațională de șah, atrage în acest an peste 400 de jucători

grand prix cslassic arad scaled
Distribuie:

În perioada 01-13 August, Vechiul Cazinou va găzdui Grand Prix Classic Arad, turneu de șah care așteaptă jucători internaționali.

Competiția a fost anunțată în cadrul unei conferințe de presă la care au luat cuvântul Alin Berescu, vicepreședintele Federației Române de șah, Gabriel Grecescu, secretarul general al Federației, dar și Alin Câmpeanu. La conferință a fost prezent și primarul Aradului, Călin Bibarț.

Federația Română de Șah se implică în dezvoltarea „sportului minții” în zona de Vest.

„Acesta este al 16-a an în care Federația Română de Șah că trebuie să se implice și mai mult în dezvoltarea șahului în zona de vest, în special în Arad deoarece este unul dintre cele mai prestigioase turnee din țară, dar și din Europa. Iată că anul acesta am reușit să construim un concurs care este practic cel mai puternic turneu de șah clasic din perioada postdecembristă”, spune vicepreședintele Federației Române de Șah.

În următoarele zile, la Arad sunt așteptați peste 400 de participanți din peste 30 de țări. Este un record să avem asemenea cifre, dar și jucători de talie mondială. Jucătorii competițiilor vor primi premii în valoare de peste 175 de mii de euro.

Favoritul turneului este Haik Martirosyan din Armenia (locul 54 mondial), cel mai bine clasat jucător prezent la un turneu de tip open în Romania, iar al doilea favorit este americanul Hans Moke Niemann, locul 77 mondial (dar până de curând în top 30).

Peste 20 de maeștri ai șahului prezenți la Arad – un record

Turneu alin berescueste unul deschis, fiind destinat oricărui jucător de șah din țară sau din străinătate. Cu cât premiile sunt mai mari, cu atât jucătorii sunt mai dornici să se înscrie la concursuri. „Participarea jucătorilor din străinătate este legată și de premiile oferite. Dacă sunt tentante, șahiștii tind să vină”, spune Alin Berescu. 

Premiile mari pentru locurile 1 și 2 locuri cresc anvergura concursurilor: „Locul 1 la acest turneu reprezintă 5.000 de euro, ceea ce în lumea șahului este considerată a fi o sumă consistentă”, este de părere vicepreședintele Federației Române de Șah. 

În turneu s-au înscris jucători profesioniști. „Avem peste 20 de mari maeștri prezenți în Arad, ceea ce reprezintă un record al ultimilor 30 de ani în România, deoarece n-au mai fost organizate turnee atât de puternice atât ca valoare, cât și ca număr de participanți”, conchide Alin Berescu.


[COMUNICAT DE PRESĂ – Primăria Arad]

Aradul, pe harta mondială a turneelor de șah

Între 7-13 august 2023, Aradul va fi gazda unuia dintre cele mai mari turnee de șah din Europa. Este vorba despre Festivalul Internațional de Șah Arad Grand Prix Classic.

Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură este partener al evenimentului care va reuni la Vechiul Cazinou peste 420 de jucători din 32 de țări, dintre care 180 de jucători sunt străini, recorduri absolute pentru turneele de gen organizate în țara noastră.

Cele mai numeroase delegații care și-au anunțat participarea la cea de a XVI –a ediție e Festivalului Internațional de Șah sunt: Ungaria (35 de jucători), India (26 jucători), Israel (18 jucători) și Germania (13 jucători). La Arad vor veni nu mai puțin de 121 jucători cu titluri internaționale: 69 de mari maeștri și maeștri internaționali!


„Faptul că turneul de la Arad a fost inclus în Grand Prix România este o recunoaștere în mod direct a muncii depuse de Șah Club Vados și Primăria Arad care în ultimii 15 ani au organizat această competiție fără întrerupere. Este încă o dovadă că atunci când clădești ceva în timp, cu seriozitate, aprecierile nu întârzie să apară, iar de această dată ele vin chiar din partea Federației Române de Șah, cea care de anul acesta contribuie financiar la organizarea celei de-a XVI-a ediții. Numărul mare de participanți, faptul că vin din foarte multe țări, va contribui la punerea Aradului pe harta mondială a competițiilor șahiste.”, a subliniat primarul Călin Bibarț.


„Vă mulțumim din partea Federație pentru ceea ce ați reușit să construiți din punct de vedere istoric. După 15 ani, în care această competiție a fost organizată fără întrerupere, Federația a decis că trebuie să se implice și mai mult în dezvoltarea șahului în zona de vest, în special în Arad deoarece este unul dintre cele mai prestigioase turnee din țară și chiar din Europa. Anul acesta cred că am reușit să construim împreună un turneu cu care ne putem lăuda că este cel mai puternic turneu de șah clasic din România postdecembristă. Nu a fost niciodată organizat un turneu de șah clasic cu peste 400 de participanți! Anvergura turneului este de campionat mondial, la ce variație de țări avem, de pe toate continentele. Ne bucurăm că la Arad întotdeauna mișcarea șahistă a fost la nivel înalt.”, a declarat vicepreședintele Federației Române de Șah, Alin Berescu.


Favoritul turneului este Haik Martirosyan din Armenia (locul 54 mondial), cel mai bine clasat jucător prezent la un turneu de tip open în Romania, iar al doilea favorit este americanul Hans Moke Niemann, locul 77 mondial (dar până de curând în top 30).

„Turneul face parte din circuitul Grand Prix România, ceea ce înseamnă că facem un salt calitativ și ajungem de la un turneu reper pentru competițiile din România la unul dintre cele mai importante turnee de șah de tip open din Europa, atât ca număr de participanți cât și ca valoare. Mulțumesc Primăriei Arad pentru susținerea oferită încă de la prima ediție, ceea ce ne-a permis să avem continuitate și să creștem de la an la an și să devenim tot mai cunoscuți, tot mai apreciați atât de șahiștii din țară cât și cei din străinătate. Ediția din acest an punctează mai multe recorduri la capitolul număr de participați, număr de țări participante, concurenți străini, etc., dar în egală măsură vă recomand să urmăriți evoluția unor junior arădeni de mare perspectivă: Filip Magold (14 ani), cu șanse reale să devină viitor mare maestru, poate primul din istoria Aradului și un alt junior care joacă pentru Șah Club Vados, repatriat din Spania, Ilinca Felix (13 ani), care se anunță a fi unul dintre marii jucători ai țării. Două nume de tinere speranțe arădene, care mai devreme sau mai târziu vor confirma.”, a punctat Alin Câmpeanu, președintele Șah Club Vados.


Înscrierile continuă până luni, 7 august 2023. Fondul de premiere al Arad Grand Prix Classic este de 30.000 de euro.


grand prix classic arad2023 scaled


 

 

Categorie: Știri
Etichete: Grand Prix Classic Arad, Haik Martirosyan, Hans Moke Niemann, șah
Distribuie:
Articolul anterior
Accident în județ. Un biciclist a fost lovit de o mașină
Articolul următor
„Alumni U.V.V.G. Arad” prezintă absolvenți ai universității: ADRIAN APĂTEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

cod portocaliu 1 scaled

ATENȚIE! COD PORTOCALIU pentru județul Arad

În această după-amiază, 24 mai 2024, în intervalul orar 13:55- 15:30 meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu pentru județul Arad, localitățile: Șiria, Covăsânț.  Se vor semnala averse torențiale…
profesori almas large

Profesori almășeni în Cipru

Timp de o săptămână, la prima mobilitate, în cadrul proiectului Erasmus+, un grup de profesori de la Școala gimnazială „Lazăr Tâmpa” din Almaș au participat la workshopuri de dezvoltare și…