Grație inclusiv Asociației „Con Brio”, este în curs de aparție volumul al II-lea dedicat dialogurilor Româno-Chineze la Arad

con brio
Distribuie:

 

Conferința de presă cu frecvență lunară de marți, 27 martie, susținută la Casa Româno-Chineză (CRC), Fliala Arad, a fost găzduită exclusiv de doamnele implicate în delicata muncă de a opera schimbul de reflecții culturale, administrative și politice dintre China și România așa cum se desfășoară și se receptează în județul nostru. Amfitrioana principală, prof. Lizica Mihuț, a ținut să dedice întâlnirea membrelor Asociației Con Brio – președinte, Ana-Maria Dragoș, avocat Viorica Popescu, psiholog Ramona Pencea, manager Tabita Alexa, dr. Liliana Bran – care a oferit un sprijin valoros pentru editarea Volumului al doilea dedicat Dialogurilor Culturale Româno-Chineze, carte ce va apărea la Editura Casa Româno-Chineză și reunește lucrările prezentate în cadrul celei de-a  III-a ediții a Simpozionului Internațional „Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri Româno-Chineze”, care a avut loc anul trecut.

 

«O platformă importantă pentru introducerea cuprinzătoare a Chinei în România, la Arad și în regiunea de Vest a României»

Prefața este semnată de ES Xu Feihong, ambasadorul Chinei la București, în carte urmând să apară și discursul rostit la Arad de Zhang Zheng, șeful Secției Politice a Ambasadei (mai jos, fragmente din acesta). Cele două texte au fost trimise deja editurii, în limbile chineză și română, înalții reprezentanți ai Chinei având numai cuvinte de laudă la adresa Aradului, a autorităților locale și a modului în care a fost organizat simpozionul. „Este demn de remarcat că ES Xu Feihong consideră cartea «un document valoros pentru studiul relațiilor între China și România». De asemenea, domnul ambasador consideră cele trei ediții ale simpozionului ca fiind «o platformă importantă pentru introducerea cuprinzătoare a Chinei în România, la Arad și în regiunea de Vest a României». A mai făcut referire la sprijinul valoros acordat de administrația locală din Arad pe care îl apreciază în mod deosebit; la personalitățile arădene care au realizat studii profunde asupra Chinei sub mai multe aspecte, apreciind în același timp propunerile privind dezvoltarea pe termen lung a relațiilor româno-chineze, care durează de 69 de ani” – a relatat prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele CRC Arad.

La rândul său, Zhang Zheng, șeful Secției Politice a Ambasadei și-a arătat „aprecierea pentru sprijinul oferit de oficialități, Consiliul Județean, Prefectura și Primăria, felicitându-l în mod special pe Iustin Cionca, președintele CJA, pentru vizita pe care a făcut-o în China”. „Domnul Zhang Zheng a apreciat contribuția deosebit de valoroasă a arădenilor la întărirea relațiilor romono-chineze, susținând că el vede o colaborare pe mai multe paliere, politic, economic, cultural  și la nivel local. A dorit, de asemenea să sublinieze faptul că anul 2017 a avut două mari evenimente, dialogurile partidelor politice între China și Europa Centrală și de Est și Târgul și Conferința Energetică 16+1. Tot anul trecut s-a înființat Institutul Cultural Chinez. În plus, a mai amintit despre vizita făcută de Academia de Dans de la Beijing în București și la Arad”, a mai spus președintele CRC.

Ana Maria Dragoș, președintele Asociației Con Brio, și-a manifestat speranța că noul volum care va vedea lumina tiparului va contribui la întărirea relațiilor româno-chineze. „Sper că în urma apariției acestei cărți document, cititorii să cunoască mai bine China și să aprecieze ceea ce face CRC pentru întărirea relațiilor între România și China”, a spus Ana Maria Dragoș.
Editorul Ioan Matiuț a ținut să precizeze că îi rămâne o sarcină tehnică, aceea de a transforma comunicările făcute la simpozion într-o carte. „Sper să fie o carte la fel de reușită ca și precedenta.”

***

Prefața la Volumul al II-lea

2017, un an rodnic pentru relații chino-române
Zhang Zheng, șeful Secției Politice a Ambasadei Chinei în România
(22 noiembrie 2017)

– fragmente –

Astăzi am plăcerea să trec în revistă colaborarea foarte strânsă dintre China și România în anul 2017, subliniind roadele prieteniei dintre cele două popoare. La nivel național, ar dori să menționez două evenimente importante, trei proitecte economice si patru realizări de schimburi culturale. În ceea ce privește două evenimente importante, mă refer aici de Dialogul Partidelor Politice dintre China și Europa Centrală și de Est, care a avut loc la București în luna iulie. Domnul Liu Yunshan, membru al Comitetului Permanent al Partidului Comunist Chinez (CC al PCC), secretar al Secretariatului Biroului Politic al CC al PCC și reprezentanții ai peste treizeci de partide politice din Europa Centrală și de Est au participat la dialog. Al doilea eveniment important a fost Târgul și conferința energetică 16+1 în luna noiembrie, la care a fost prezenți domnul Nur Bekri, Vicepreședinte al Comisiei Naționale de Dezvoltare și Reformă, Administratorul Administrației Naționale a Energiei a Chinei, precum și ministrii energiei din Europa Centrală și de Est. La conferință au fost adoptate „Declarația Miniștilor privind Cooperarea în domeniul cercetării energetice China-Europa Centrală și de Est” și “Cartea albă privind cooperarea în domeniul energiei China-Europa Centrală și de Est”. Acestea demonstrează potențialul uriaș al României pentru promovarea cooperării dintre China și țările din spațiul central și est-european. Apreciez contribuțiile României în această privință. (…)

Pe plan economic, avem foarte multe proiecte în proces de negociere. Menționez aici doar la cele majore. În ceea ce privește centrală nucleară de la Cernavodă, numai în luna octombrie, cele două părți au purtat peste zece runde de negocieri, realizând pași înainte. Despre termocentrala de la Rovinari, companiile din cele două părți au avut intâlniri în luna august, discutând formula de colaborare. Pe lângă acelor două proiecte, compania chineză CEFC colaborează cu KazMunayGas pentru preluarea acțiunilor Rompetrol. (…)

Pe plan cultural, au fost realizate multe lucrurile interesante. Primul a fost vizita Academiei de Dans din Beijing la București și Arad, a prezentat spectacole foarte apreciate de poporul român. Mulțumesc arădenilor pentru asistență. Al doilea a fost participarea ansamblurilor artistice chineze la Festival Internațional de Teatru din Sibiu. Al treilea a fost participarea ansamblului chinez la Concurs Internațional de Canto Hariclea Darclee din Brăila. Toate aceste evenimente au fost marcate cu numerele artistice prezentate de ansambluri chineze, înregistrând un mare ecou pozitiv în domeniul cultural. Și nu în ultimul rând, s-a înregistrat Institutul Cultural Chinez la București. Acum clădirea institutului e în restaurare, sper ca acesta va fi inaugurat într-un viitor apropiat. (…)

Acum câteva zile, domnul Iustin Cionca, Președintele Consiliului Județean Arad, a efectuat o vizită oficială în China, întâlnind cu liderii provinciilor Hainan și Fujian. A fost semnat Memorandumul de înțelegere dintre Hainan și Arad, documentul care prevede colaborare concretă din domeniile economice, sociale, agriculturale, sănătății ș.a.. Am convingere că această vizită va ajuta relațiile dintre cele două țări și mai ales va stimula în continuare cooperare fructoasă și pragmatică dintre Hainan și Arad. Vă fericit domnule Președinte, pentru vizita de succes. Urez arădenilor roade bogate în colaborarea cu China.

 

Categorie: Cultură
Etichete: Ana Maria Dragos, avocat Viorica Popescu, con brio, dr. Liliana Bran, Lizica Mihuț, psiholog Ramona Pencea, Tabita Alexa
Distribuie:
Articolul anterior
Consilierii nu i-au aprobat SF-ul – dar FALCĂ strânge semnături pentru că vrea MUSAI PARCARE în Piața AVRAM IANCU!
Articolul următor
UTA nu au mai pierdut de la venirea lui Ionuț Popa. Astăzi joacă împotriva fostului antrenor, Laurențiu Roșu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie