Grigore Leșe cântă la Arad de Ziua Culturii Naționale

grigore leșe
Distribuie:

Grigore Leșe, intrerpret de muzică tradițională din zona Lăpușului, Maramureș, doctor în muzică și profesor asociat la Facultatea de Litere de la Universitatea București și Universitatea de Muzică București, cunoscut și ca realizator de emisiuni de televiziune va prezenta, la Arad, concertul „Un secol de dor“, cu ocazia Zilei Culturii Naționale a României.

Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură, va avea loc vineri, 12 ianuarie 2024, de la ora 18:30, la Cinematograful „Arta“ din Arad și va cuprinde proiecția unui film documentar și un concert de muzică tradițională.

Concertul „Un secol de dor“

La concertul „Un secol de dor“, alături de Grigore Leșe, pe scenă vor fi: Mihaela Pletea – soprană, Maria Chifu – fagot și Demetra Gîrleanu – pian.

Este vorba despre un concert amplu, ce va prezenta povestea trecutului nostru istoric, o îngemănare între muzica tradițională și cea academică.

Spectatorii vor putea asculta lucrări muzicale semnate de Béla Bartók, Serghei Rahmaninov, Johann S. Bach și Frederic Chopin.

În repertoriul cunoscutului artist și al invitatelor sale se vor regăsi interpretări ale scrisorilor de pe front, hori de unul singur, zicăli de jale, de dragoste și de înstrăinare.

Absolvent al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, secția interpretare muzicală – fagot și profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității din București și la Universitatea de Muzică București, interpretul de muzică tradițională românească Grigore Leșe este primul muzician român care a adus pe scenă, alături de el, artiști tradiționali din Iran, Siria, Pakistan, demonstrând existența interferențelor muzicilor străvechi din România și din Orient. 

Artist cu spectacole susținute atât în țară, cât și în străinătate, Grigore Leșe este și un reprezentant de seamă pe scenele internaționale. Muzica sa se regăseşte pe coloana sonoră a mai multor filme de artă şi documentare din ţară şi străinătate, cum ar fi The Pharaoh, Gunpowder, Treason and Plot (producţie BBC) sau documentarul Wild Carpathia (producție Travel Channel), fiind invitat să cânte la cele mai importante manifestări culturale de gen din lume.

În anul 2004, președintele României, Ion Iliescu, i-a conferit Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești“.

Documentar „Cufărul lui Eminescu“

Înainte de spectacol, de la ora 18:30, va fi proiectat, în premieră la Arad, documentarul „Cufărul lui Eminescu“, regizat de Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis, după un scenariu de Bianca Beatrice Michi Nema. 

Prezent la o licitație în care a fost scos la vânzare cufărul ce a aparținut marelui poet, un admirator fanatic al lui Eminescu cumpără acest obiect valoros și îl duce acasă. 

În prezența cufărului, tânărul devine preocupat de a descoperi istoria sa și a manuscriselor pe care Mihai Eminescu le păstra în cufăr. 

Actorii Ion Caramitru (1942 – 2021) și Cristian Moțiu îi vor aduce pe spectatori mai aproape de lumea fascinantă a tinereții eminesciene unde poetul însoțit de cufărul său cu manuscrise călătorește spre Viena, Berlin sau București. 

Filmul poartă semnătura regizorilor Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis, care s-au bucurat de privilegiul de a filma cufărul original pe care Mihai Eminescu l-a primit de la tatăl său, Gheorge Eminovici.  Filmul a fost realizat cu sprijinul științific al academicianului Alexandru Surdu, care a studiat, mai mulți ani, împreună cu filosoful Constantin Noica, caietele lui Eminescu.

ACCES

Accesul la eveniment este gratuit și se face pe bază de invitație. 

Invitațiile vor fi distribuite luni, 8 ianuarie, marți, 9 ianuarie, și miercuri, 10 ianuarie, între orele 12:00 și 16:00, la Cinematograful „Arta“, str. Vasile Alecsandri, nr. 2.


În fiecare an, începând din 2011, la 15 ianuarie este marcată Ziua Culturii Naţionale, data aleasă fiind aceea a naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850 – 1889).


Afiș:
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Arad


Sursă foto: Doxologia


 

Categorie: Comunicate de presă
Etichete: Arad, cinema arta, Ziua Culturii Naționale
Distribuie:
Articolul anterior
Expoziția „Zori de viață”, la Biblioteca Județeană, de Ziua Artei Fotografice în România
Articolul următor
Bring Me The Horizon a lansat „Kool-Aid”, prima piesă după plecarea lui Jordan Fish din trupă

1 comentariu. Leave new

  • Abia aștept să–văd pe marele domn grigore lese,toată viața mea am dorit, acest fapt, să îi dea DUMNEZEU SĂNĂTATE, și în ultimul rand;La mulți ani cu sănătate;cu stima și respect, un cetățean al României.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie