4.400 de pacienți au necesitat investigații medicale în regim de urgență în ultimele 20 de zile! Gripa face și ea ravagii: 40 de pacienți au fost confirmați cu virusul gripal de tip A H1, jumătate dintre ei fiind copii, cu vârsta între 1 și 10 ani. De la debutul infecțiilor gripale, au fost înregistrate șase decese

spitalul judetean 600x380 1
Distribuie:

În această perioadă, în plin sezon al afecțiunilor respiratorii, câte 220 de pacienți se prezintă, zilnic, în Unitatea de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, ceea ce înseamnă 10 pacienți pe oră! În intervalul 20 decembrie 2023 – 10 ianuarie 2024, aproximativ 4.400 de pacienți au necesitat investigații medicale în regim de urgență.

Gripa face ravagii: 40 de pacienți au fost confirmați cu virusul gripal de tip A H1, jumătate dintre ei fiind copii, cu vârsta între 1 și 10 ani. De la debutul infecțiilor gripale, au fost înregistrate șase decese, patru dintre ele la pacienți cu vârsta de 52, 61, 67 și 68 de ani, iar două în cazul mămicii și a fătului care au decedat, la începutul lunii decembrie, la maternitate.


Comparativ cu perioada 20 octombrie – 10 noiembrie 2023, numărul cetățenilor care s-au prezentat în UPU a crescut cu 720.

Marea parte a diagnosticelor – 1.202, atât în cazul adulților (865) cât și al copiilor (337), a fost reprezentată de afecțiunile respiratorii de sezon – viroze, pneumonii, gripă …

„Acest număr crescut de pacienți cu infecții virale respiratorii, însoțite de alterarea stării generale de sănătate, a condus la aglomerarea UPU și a ridicat numeroase probleme de gestionare și separare a fluxurilor de pacienți, de izolare a celor infectați, probleme cu asigurarea personalului din UPU (și noi suntem oameni și ne-am îmbolnăvit), probleme care s-au tradus prin creșterea marcată a timpilor până la preluarea pacienților din triaj, timpilor pentru investigații și stabilizarea pacienților precum și, mai ales, de găsire a unui loc de internare pentru acești pacienți.

Pentru numeroase cazuri, după realizarea evaluării și stabilizării corespunzătoare, am fost nevoiți să temporizăm pacienții peste 24 de ore în UPU, (cu administrarea tratamentului corespunzător), până la găsirea unui loc pentru internare. De asemenea au fost mulți pacienți care au necesitat ventilație mecanică, non-invazivă sau chiar invazivă.

Toate aceste probleme au fost observate și în Unitățile de Primire a Urgențelor din întreaga țară și chiar la nivel european, iar având în vedere faptul că de luni a reînceput școala, ne așteptăm la un nou val de infecții respiratorii, mai ales în rândul copiilor”, a explicat dr. Radu Jipa, medic șef Unitatea Primire Urgențe a SCJU Arad.

La ora actuală secțiile de Pneumologie, Infecțioase Copii și Adulți, pediatriile tratează, în cea mai mare parte pacienți cu afecțiuni respiratorii de sezon.


De la sfârșitul lunii noiembrie și până în prezent, în urma testărilor rapide efectuate în secțiile spitalului, pentru depistarea virusului gripal, au fost trimise, 53 de probe la Institutul Cantacuzino pentru confirmarea infecției cu acest virus.

În urma analizelor efectuate la institut, 40 de pacienți au fost confirmați cu virusul gripal de tip A H1, jumătate dintre ei fiind copii, cu vârsta între 1 și 10 ani. Dintre pacienții infectați cu acest virus doar doi sunt vaccinați o fetiță de șapte ani din municipiu și un băiat de cinci ani din Sântana.

Din nefericire, de la debutul infecțiilor gripale, au fost înregistrate șase decese, patru dintre ele la pacienți cu vârsta de 52, 61, 67 și 68 de ani, iar două în cazul mămicii și a fătului care au decedat, la începutul lunii decembrie, la maternitate.

Medicii de specialitate recomandă prezentarea la medicul de familie de la primele simptome – febră sau stare febrilă, dureri în gât, tuse seacă, dureri de cap, corporale sau musculare, oboseală, vărsături, diaree – pentru stabilirea unui tratament adecvat și imediat.

 

Biroul de presă al SCJUA


 

Categorie: Știri
Etichete: gripă de tip A H1, SCJUA, UPU Arad, virus gripal
Distribuie:
Articolul anterior
Incendiu izbucnit la un autoturism, pe strada Ilarion Felea. Șoferul a reușit să iasă la timp din mașină
Articolul următor
Recomandări din partea polițiștilor pentru cumpărături online în siguranță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

ferma

Un tractor a luat foc la o fermă din Turnu

Astăzi, în jurul orei 14:00, pompierii militari arădeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un utilaj agricol, la o fermă din localitatea Turnu. La locul…
ceitrei moise nicoara pr

Rock la „Moise” în pauza mare

Azi, la Colegiul Național „Moise Nicoară”, pauza mare a fost o surpriză plăcută. Pe holul festiv al liceului, trupa CEITREI a cântat un rock de cea mai bună calitate și…
72b2f818 0aae 46f7 8bb6 c9be6b036ea6

Arădenii de la LUPUS DACUS cântă la ATENEUL ROMÂN

  Ivită din „debandada minunată a rockului”, trecând prin conservatoarele obligatorii ale clasicismului cu aplicare pe muzica medievală, formația de muzică veche (actualmente, conform autoprezentării) LUPUS DACUS a ajuns la…